Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Spectacole 4 Iunie 2014, ora 09:20

Text PLICTISITOR despre teatru sau dramaturgie americană la „Foosbook”

Marime Font

Teatrul de Luni a lui Mihai Fusu sau Laboratorul Teatral „Foosbook” a dat lovitura din nou în „ziua liberă de teatru”.

În acea seară am fost martor la trei confesiuni care fac să te solidarizezi și, în același timp, să urăști personajele. Alături de scena fusbuchiană, am ajuns să joc rolul unui bărbat care s-a oprit în barul hotelului „Las Vegas” ca să bea un pahar cu vin, am revenit la rolul de spectator și apoi m-am transformat în unul dintre jurații participanți la un proces.

Piesa a fost jucată de actorii, în această ordine, Ghenadie Gâlcă, Mihaela Chiu, Alexandru Pleșca, Olesea Sveclă și regizată de Mihai Fusu, și este bazată pe textul „Bash: Piesele zilelor din urmă”, scris de dramaturgul american Neil Labute. Acesta este unul dintre cei mai populari autori americani, regizor, scenarist, care a produs și filme. Dintre acestea, cel mai cunoscut se numește „Shape of things” (n.red.: forma lucrurilor).„Bash” este o trilogie în care este abordată realitatea contemporană. Este vorba de trei povestiri, mărturisiri, monologuri, după cum urmează - „Ifigenia în Orem”, „O haită de sfinți” și „Medeea redux”, cu o influență greacă, în special a „filozofului scenei”, Euripide.

Menționam, anterior, despre rolurile jucate de mine, precum și de ceilalți spectatori care au invadat sala pentru a nu rata ultimul spectacol din această stagiune. Fiecare monolog relevă o linie de întâmplări, în care dac-ar fi lipsit măcar un element totul s-ar fi terminat altfel, poate chiar, vorba ceea, „cu bine”.

Ghenadie Gâlcă a jucat rolul unui tată și soț care și-a sugrumat fiica de câteva luni sau a lăsat-o să se sufoce. Asta hotărăște fiecare pentru el. Bărbatul își descarcă sufletul în fața unui necunoscut dintr-un hotel, povestind despre cum o farsă că și-ar putea pierde locul de muncă a dus la moartea primului său copil.

Alexandru Pleșca și Mihaela Chiu au fost îndrăgostiții care urmează să se logodească și sărbătoresc în New York, Manhattan, alături de niște amici. Acest chef „trăsnet” s-a încheiat cu aceea că, în timp ce fetele-și făceau somnul de frumusețe, băieții se plimbau prin Central Park unde au urmărit oripilați doi homosexuali care se sărutau. Ulterior, unul dintre cei doi iubiți a fost omorât în bătăi de gașca de amici, iar inelul decedatului a ajuns să fie cadou de logodnă.

Olesea Sfeclă a fost tânăra care și-a desfăcut sufletu-n zece în fața juraților. A povestit despre aventura pe care a avut-o la 13 ani cu profesorul ei de biologie, în urma căreia a devenit mămică la doar 15 ani. Mărturisirea ei despre dragostea și admirația pe care le-a simțit față de amantul său și devotamentul de care a dat dovadă când a ascuns de toată lumea identitatea tatălui copilului s-a încheiat dramatic. Tânăra mamă, în urma primei și ultimei reuniuni a acestei familii neconvenționale, își ucide bebelușul.

Pasiunea actorilor față de operele dramaturgului Labute nu cer multe explicații, subiectele abordate de acesta fiind extrase din adevărurile vieții, despre relațiile interumane, care nu sunt niciodată simple. Mai mult, răsturnările de situație și finalurile care, de fapt, nu sunt nici pe departe sfârșituri, atrag nu doar actorii, ci și spectatorii. Totuși, acest gen de piese, deocamdată, în Republica Moldova, se regăsesc doar pe scene independente.

Așadar, îndrăzniți! Ne revedem în următoarea stagiune. Până atunci, plecăciuni în fața artiștilor.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul