Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Lumea 17 Iunie 2015, ora 15:50

Thailanda: Cafeaua extrasă din balegă de elefant, o delicatesă la prețuri piperate

Marime Font

Printre dealurile înverzite ale Thailandei, localnicii caută cu înfrigurare balegă de elefant din care 'răsar' boabe de cafea pe care le culeg cu îndemânare. 

După ce le vor spăla și le vor râșni, vor folosi aceste boabe înghițite în ajun de pachiderm pentru pregătirea unei cafele unice, printre cele mai scumpe din lume, relatează EFE.

Blake Dinkin, fondatorul firmei Black Ivory coffee, a fost nevoit să convingă piața cu acest nou sortiment de cafea denumit 'kopi luwak'. Numeroși fabricanți produc deja astfel de cafea recuperată din excremente de civete africane (mic mamifer) ținute în cuști pentru a colecta mai bine boabele.



El a studiat ipoteza excrementelor de leu sau de girafe înainte de a se orienta spre elefanții care mănâncă boabe de cafea în perioada de secetă în Asia de Sud-Est. "Am crezut că dacă le voi da să mănânce boabe de cafea, voi obține o cafea bună. Dar era oribilă și de nebăut. A trebuit să treacă 9 ani pentru a obține ceea ce îmi doream cu adevărat", spune Dinkin.

Stomacul elefantului acționează ca o oală sub presiune, spune producătorul care laudă aromele acestei băuturi cu aromă de iarbă și fructe, obținută din boabe care au intrat în contact cu alimentele consumate de elefanți. Iar acizii care facilitează digestia suprimă amărăciunea cafelei, asigură el. Totuși, pentru Aleaume Paturle, proprietar al cafenelei Lomi din Paris preferată de iubitorii cafelei bune din capitala franceză, interesul pentru această cafea este anecdotic.

"Acest tip de cafea este amuzant dar nu este cel mai bun produs. Pentru a face o cafea bună trebuie controlată fermentația. Dacă până la urmă cafeaua are un gust inconsistent, cel care o consumă ar trebui să știe că boabele au tranzitat prin stomacul unui elefant", conchide el.

Această cafea, oferită doar în hotelurile de lux din Asia, se vinde cu 60 de euro pentru cinci cești de mărimea unui espresso. Raritatea acestei cafele (150 de kg la recolta din 2015) contribuie la imaginea sa de marcă. Deschizătoare de tendințe în Europa, unde clientela selectă este amatoare de noutăți, cafeaua 'Black Ivory' este gata să cucerească localurile din Paris, Zurich, Copenhaga sau Moscova.

Inventatorul produsului atrage atenția și asupra dimensiunii artizanale a acestui comerț. Femeile din zonă culeg boabele din balegă cu mâna, înainte de a le spăla și a le usca la soare. Multe din boabe se pierd dimineața când elefanții își fac toaleta și nevoile în cursul apelor, explică amuzat Blake Dinkin. Pentru a obține un kilogram de cafea, elefanții trebuie să mănânce 33 de kg de boabe de cafea în amestec cu orez și banane, asigură el.
sursa: agerpres.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul