CSI / Rusia

The Guardian: Nordul Kazahstanului următorul Donbas?

Între timp, notează ziarul, oraşul Petropavlovsk nu este în Rusia, ci în Kazahstan. În partea de nord, dominată de populaţia vorbitoare de limba rusă, există temeri tot mai mari cu privire la posibilitatea ca întreagă regiune să devină următorul Donbas, adică să cadă pradă tensiunilor armate şi a expansionismului rusesc.

Periodic, unii politicieni ruşi radicali cer ocuparea nordului Kazahstanului, dar majoritatea analiştilor sunt de acord că nu există nicio ameninţare imediată, afirmă publicaţia.

Însă, aceeaşi „iluzie” o nutreau şi ucrainenii despre atitudinea Rusiei faţă de Crimeea şi Donbas – că nu va „îndrăzi niciodată să ocupe teritorii ale ţărilor prietene”.

Partea de nord a Kazahstanului are multe în comun cu partea de est a Ucrainei – o mare comunitate rusă, care se informează de la posturile de televiziune ruseşti, graniţe trasate în perioada sovietică, şi „posibilitatea creşterii naţionalismului local”.

De aceea, după anexarea de anul trecut a Crimeei, posibilitatea ocupării de către Rusia a reginii de nord a Kazahstanului nu este doar o fantezie, cu o ameninţare destul de plauzibilă pe termen mediu, afirmă ziarul britanic.

Sub conducerea liderului Nursultan Nazarbaiev, conflictele etnice sunt ţinute sub control. Deşi el „nu permite disidenţă politică”, sistemul său se bazează pe „armonia interetnică”. În centrul oraşului Petropavlovsk se află foarte multe panouri uriaşe reprezentându-l pe Nazarbaev şi sloganuri precum „Toţi cetăţenii din Kazahstan sunt copiii patriei” sau „Kazahstan – ţara păcii şi armoniei”.

Nazarbaev, care a câştigat recent un nou mandat, are deja 74 de ani şi încă nu s-a decis asupra succesorului. Prin urmare, scrie Guardian, există întrebări tulburătoare cu privire la viitor.

Se pare că cei mai mulţi dintre locuitorii din Petropavlovsk sunt mulţumiţi de Nazarbaev şi fericiţi să facă parte din Kazahstan. Cu toate acestea, există „sentimente ascunse, pe care se poate juca cu uşurinţă”.

„Desigur, kazahii au început să ne irite cu încercările lor de a ne obligă să vorbim limba lor. Cine are nevoie de kazahă? Când o vorbeşti, ai un sentiment că ceva s-a blocat în gât, – spune Kiril în vârstă de 26 de ani. – Este păcat că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. A fost o ţară reală”.

Potrivit publicaţiei britanice, evenimentele din Ucraina au împărţit Kazahstanul în două, iar mulţi cetăţeni de etnie rusă repetă mesajele auzite la televiziunea rusă. „Putin – un bărbat adevărat, care îi ajută pe locuitorii săraci din estul Ucrainei, în timp ce Occidentul trimite doar arme,” – spune Igor, un chelner în vârstă de 42 de ani din Petropavlovsk.

La Forumul de Tineret de anul trecut în Rusia, Putin a fost întrebat dacă nu este îngrijorat de încălcarea drepturilor ruşilor în Kazahstan. În răspunsul sau, preşedintele rus l-a lăudat pe omologul sau kazah, dar a admis o interpretare dublă. Nazarbayev, a spus el, a făcut un lucru unic – „a creat un stat pe un teritoriu unde stat nu a existat niciodată”.

Sugestia lui Putin că „după Nazarbaev situaţia s-ar putea schimbă” nu a fost pe placul elitei kazahe. După cum notează ziarul, aproape imediat după acest discurs al preşedintelui rus, guvernul kazah a anunţat celebrarea a 550 de ani a statalităţii kazahe.

După evenimentele din Ucraina, în Kazahstan au fost reluate programele de repatriere ale kazahilor care trăiesc în străinătate. De asemenea, o serie de dosare penale iniţiate vorbesc despre „nervozitatea” autorităţilor republicii.

Astfel, Tatiana Sevtov-Valova a fost condamnată în Kazahstan la 4 ani de închisoare pentru incitare la ura etnică. Pe pagină sa de Facebook ea a scris că tot nordul ţării, şi poate chiar întreagă ţară vor deveni parte din Rusia, dacă autorităţile vor continuă să impună limba kazahă şi vor „preamări naţiunea indigenă”.

De asemenea, în Kazahstan au avut loc cel puţin două procese împotriva cetăţenilor de etnie rusă care au aderat la miliţiile separatiste din Donbas. „În timp ce în Rusia, aceste persoane sunt prezentate drept eroi, în Kazahstan sunt închise în puşcărie” – spune Guardian.

Evenimentele din Ucraina, care au demonstrat că garanţiile internaţionale privind inviolabilitatea frontierelor sunt lipsite de sens, au speriat pe mulţi kazahi. „Kazahstanul este slab militar. Doar dreptul internaţional ne apară. Şi am văzut cum i-a protejat pe cei din Ucraina „, a declarat analistul kazah Dosim Satpaev.

„Pregătirea (pentru invazie) în Crimeea a fost făcută câţiva ani – susţine analistul politic şi fost diplomat kazah Rasul Juma. – Rusia a făcut tot ce a putut pentru că Ucraina să nu aibă poliţie, armată şi servicii de securitate cu adevărat puternice. Situaţia cu armata şi agentiie de informaţii este similară în Kazahstan, în special în partea de nord a ţării”.

Oraşe precum Petropavlovsk sunt mai bine legate de Rusia decât de restul Kazahstanului. Astfel, trenul Trans-Siberian trece prin Petropavlovsk de mai multe ori pe zi.

În timp ce partea de nord este dominată de populaţie vorbitoare de limba rusă, imaginea demografică a ţării se schimbă. În 1989, etnicii kazahi reprezentau doar 39% din populaţia Kazahstanului, iar acum aproape 70%, deoarece foarte mulţi ruşi au părăsit republica.

Potrivit publicaţiei, preşedintele face parte din generaţia pentru care este mai confortabilă limba rusă decât cea kazahă, iar în unele oraşe din nord poţi desfăşura activităţi profesionale fără să ştii un cuvânt în kazahă. Dar această situaţie se poate schimbă în curând. Vârstă medie a reprezentantului comunităţii vorbitoare de limba rusă din ţară este de 46 ani, iar a celei kazahe- 27 de ani. Acest lucru înseamnă că ponderea populaţiei kazahe va creşte. Intelectualitatea naţională preferă să poarte costume tradiţionale kazahe şi ascultă muzică folclorică kazahă.

Toate acestea îngrijorează comunitatea vorbitoare de limba rusă, care consideră că după Nazarbaev poate veni o persoană mai naţionalistă. La rândul lor, analiştii kazahi se tem că această turnură a evenimentelor va provoca în mod inevitabil un răspuns al Rusiei, care promovează cu multă sârguinţă integrarea politică şi economică a Kazahstanului în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

„Dacă, în viitor, va apărea un lider care va dori să scoată Kazahstanul din Uniunea Eurasiatică, mă îndoiesc că Rusia va acceptă – crede Satpaev. – Sunt sigur că în Kazahstan există forţe care vor apela la Rusia pentru a le ajută „şi vor face tot posibilul pentru că ţară să facă o alegere bună”.

Kazahstanul nu are pentru Kremlin aceeaşi valoare strategică ca şi Crimeea, spune Guardian. Flota rusă la Marea Neagră avea baza în peninsula, în timp ce Ucraina este văzută ca un bastion important împotriva extinderii NATO. Cu toate acestea, Kazahstanul are alte obiecte de valoare, cum ar fi cosmodromul Baikonur, şi, de asemenea, o „importantă psihologică” graţie comunităţii ruse din nordul ţării, pe care Puţin a promis s-o apere.

„Desigur, Rusia nu are motive raţionale să creeze haos în partea de nord [Kazahstan], dar nu trebuie să eliminăm factorul iraţional – spune analistul kazah Aidos Sărim. – În cazul în care situaţia se va deteriora în Rusia, autorităţile ruse vor trebui să găsească o modalitate de a distrage populaţiei. Războiul este cea mai evidenţă soluţie, iar nordul Kazahstanului- locul cel mai evident”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *