CSI / Rusia

The New York Times: Cele trei reguli ale puterii de la Kremlin

Jurnaliştii de la The New York Times (NYT) se întreabă despre ce succese este vorba?

„Să luăm economia. În anii de creştere a preţurilor la petrol, indicatorii economici erau o măsură a succesului. Acum totul s-a schimbat. Ştirile sunt tot timpul proaste, veniturile sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv, infrastructura ţării este un dezastru, investiţiile scad al patrulea an la rând… oamenii îşi pierd locurile de muncă, iar Rusia – talentele. Dar chiar dacă unii recunosc că aceste fenomene exprimă eşecul, ei nu înclină în general să dea vina pe Putin. Rezultatele ar putea fi nepopulare, dar deciziile care au condus la această, nicidecum”.

Fraza folosită de Putin – „ameţit de succes” am putea s-o înţelegem dacă facem apel la precedente. Să ne amintim de articolul scris de Iosif Stalin, în 1930, în mijlocul campaniei de colectivizare la sate.

„În anul în care Stalin scria despre succes, în Rusia s-au revoltat mai mult de trei milioane de ţărani. Milioane de oameni au murit ca urmare a deportărilor şi a foametei. Economia agricolă a ţării aşa și nu şi-a mai revenit, dar liderul suprem era în continuare popular ..”, ne aminteşte ziarul.

NYT nu vrea să facă o paralelă directă între Stalin şi Puţin, cu toate acestea, nu poate să nu observe că cei doi par să se fi ghidat după acelaşi manual – „Cum să devii un autocrat de succes”.

„Într-adevăr, dacă ar exista un tutorial secret, care ar descrie arta de conducere a Kremlinului, acesta probabil că ar conţine cele trei reguli pe care le-au stăpânit cu succes cei doi lideri”, observă publicaţia.

Regula numărul unu cere să-ţi atribui toate victoriile, indiferent cine sau ce au condus la acest succes vizibil. Victoria într-un război în care poporul a plătit un preţ uriaş, trebuie atribuită liderului. Prosperitatea în „contul” darurilor Mamei Natură sau a forţelor pieţei, este o realizare a conducătorului.

A două regulă prevede că eşecurile trebuie să fie puse pe seama subordonaţilor sau a forţelor din afară.

Cea de a treia regulă este abilitatea de a manipula „linia partidului”. „Astăzi Hitler este amic – mâine inamic – poimâine iar amic şi pe urmă, din nou duşman. Forţele de stânga – duşmanii patridului, mâine – cei mai buni prieteni”.

Putin a dovedit că a însuşit toate cele trei reguli. El şi-a atribuit succesul pentru saltul economic atins prin creşterea preţurilor petrolului. Când economia s-a prăbuşit, el a dat vina pe miniştrii săi şi pe conspiraţia Occidentului. Şi a mai învăţat să manipuleze „linia partidului” cu o agilitate ameţitoare.

Siria este una dintre acele poveşti de succes pe care ţarul şi-o atribuie, deşi alţii trebuie să se confrunte cu consecinţe grave. Doar aşa rămâne Putin popular, în timp ce economia naţională ţinteşte fundul prăpastiei. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *