Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 23:12
Abonamente

Actualitate 31 Ianuarie 2011, ora 05:11    Din editia print

Theodor Paleologu: „Nu imaginea trebuie să ne preocupe, ci realitatea”

Marime Font

Foto: cotidianul.ro

Născut la 15 iulie 1973, Theodor Paleologu, fiul scriitorului Alexandru Paleologu, a studiat filozofia la Universitatea Sorbona din Paris, şi-a luat doctoratul în ştiinţe politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi la Universitatea din Munchen, iar post-doctoratul - la Universitatea Notre-Dame, Institutul Erasmus şi Harvard. În 2005-2008 a fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda, iar între decembrie 2008/decembrie 2009 - ministru al Culturii. La 24 ianuarie s-a aflat la Chişinău, unde a susţinut conferinţa ştiinţifică „Cine a făcut Unirea?”, organizată de Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” în comun cu USM.

- Dle Paleologu, Internetul ne spune că sunteţi „filozof, eseist, om politic, diplomat”. Cine sunteţi, totuşi? Ori optaţi pentru simpla variantă pe care am găsit-o tot într-un interviu - descendent al unor „oameni cu carte”?..
- Nu eu sunt cel care trebuie şi poate să facă o asemenea evaluare. Fără îndoială, însă, meseria de bază e cea fundamentală şi care contează cel mai mult, şi anume, meseria de profesor. La ea se adaugă calităţile de ambasador, deputat, ministru…

- Dar meseria de profesor, în ultimii ani şi în multe ţări, inclusiv la noi, în RM, e văzută ca una „mică”, pe care o practică naivii, deoarece e mai prost plătită...
- În cazul meu lucrurile stau exact invers. Eram mult mai bine plătit ca profesor la Berlin, bunăoară, decât acum, ca deputat în România... O soluţie pentru a ameliora salariile profesorilor este deschiderea posibilităţii unor sponsorizări din partea mediului privat. Dar suntem încă departe de aşa ceva. În România, de exemplu, Legea sponsorizării pe care o avem este insuficientă, iar Ministerul Finanţelor nu e prea deschis să accepte o variantă generoasă a legii mecenatului, ce ar presupune ca cel care a investit în cultură sau în educaţie să poată deduce din impozite.


- Ca ministru al Culturii, aţi dus lupta pentru patrimoniul Bucureştiului. Aţi ieşit învingător? La Chişinău, au ajuns ziariştii să păzească monumentele istorice...
- Îi sfătuiesc pe cei preocupaţi de patrimoniu în RM să nu repete greşelile celor din România şi să adopte cât mai rapid o lege a patrimoniului foarte clară. E o urgenţă asta la Chişinău - m-am convins, văzând cum a fost demolată minunăţia de Casa Krupinski, pentru o construcţie enormă ce nu-şi are locul în acel cartier. Cu regret, se pare că lipsa de viziune şi corupţia joacă acelaşi rol nociv la dvs., ca şi la noi.

- „Îmi doresc bani pentru cultură, dar şi cultură generatoare de bani”, declaraţi într-un interviu. Este posibil să combini şi să echilibrezi aceste două deziderate?
- Mă refeream aici la industriile culturale care, deşi sunt un sector independent, nu trebuie neglijate de către stat, ci susţinute. Ideea că domeniul cultural doar înghite bani e greşită. Există industrii culturale care aduc bani la PIB. În plus, cred că e o foarte mare greşeală să sub-finanţezi cultura - chiar dacă nu aduce întotdeauna bani, „randamentul” acestui domeniu se reflectă în alte lucruri, la fel de importante.

- Tot într-un interviu, întrebat „în ce postură vă simţiţi cel mai bine - ca român, balcanic, european sau euroatlantic?” -, răspundeaţi: „evident, român!”. Astăzi, când România trebuie să facă faţă mai multor provocări „de imagine” - fie „naturale”, fie bine regizate şi PR-izate -, ce răspundeţi la această întrebare?
- Într-o lume globalizată, dimensiunea naţională este foarte importantă. Mă simt foarte bine ca român şi în România, pentru că nu mă afectează deloc gesticulaţiile la această temă. Faptul că anumiţi conaţionali se comportă într-un anumit fel nu mă afectează. Fiecare este responsabil de ceea ce face în mod individual, iar oamenii informaţi, de bună-credinţă şi inteligenţi din oricare dintre ţările occidentale ştiu bine cum stau lucrurile. Au discernământ încât să nu generalizeze în mod stupid.

- Dacă e să vorbim despre imaginea de ţară, în ce măsură statele pot să-şi influenţeze propria imagine?
- Nu imaginea trebuie să ne preocupe, ci realitatea. Dacă avem imagine proastă, este pentru că realmente lucrurile stau prost... Totodată, când vorbim de imagine, trebuie să fim mai precişi şi să vorbim de branding. Iar aici, şi comunităţile locale au nevoie de o campanie inteligentă de promovare şi de comunicare - fie că vorbim de Sighişoara sau de Sibiu, de Chişinău sau de Iaşi. Un primar nu este doar un funcţionar ce se ocupă de colectarea gunoiului, de asfaltat sau de iluminat. El trebuie să fie şi o imagine a comunităţii, capabil s-o reprezinte şi s-o facă atractivă.

- Dvs. aţi fost ambasador în Danemarca, tatăl dvs. a fost ambasador la Paris… Este la modă astăzi să serveşti statul?
- O fi demodat, dar îmi place să fiu demodat.

- Aţi venit la Chişinău ca să ne spuneţi, pe 24 ianuarie, „cine a făcut Unirea”. Credeţi că mai este acesta un subiect actual?
- Tot ce pot să vă spun e că îmi pare foarte bine că pe 24 ianuarie am fost la Chişinău, nu la Iaşi. Fără îndoială: Iaşiul a contribuit enorm la realizarea Unirii din 1859, dar în 2011 această ceremonie de comemorare a Unirii a etalat şi diviziunile României actuale, şi conflictele mult prea intense din politica românească. De aceea, îmi pare bine că am fost alături de profesorii şi de studenţi de la Universitatea de Stat. Şi am rămas cu sentimentul că am discutat o temă relevantă pentru publicul moldovean.

- Dvs. personal când aţi aflat de existenţa Basarabiei?
- Dintotdeauna, din copilărie. Când mergeam la bunica de la Iaşi, ne uitam către graniţă. Ştiam că dincolo este Uniunea Sovietică, auzeam maturii vorbind de ceea ce a fost până în 1940... Dar istoria este istorie. Astăzi, benefică pentru ambele state este o colaborare cât mai strânsă, o strategie de dezvoltare comună, pentru că avem interese comune foarte mari. E nevoie de pragmatism, de proiecte concrete, cum ar fi o autostradă Iaşi-Chişinău, care este un proiect şi realizabil, şi necesar.

- Dar parcurgerea acesteia în 40 de minute este imposibilă fără a lichida vama...
- Într-o primă fază va mai fi vamă, e adevărat, dar aceasta va dispărea atunci când RM va reuşi să treacă toate examenele necesare pentru a intra în UE. Şi sunt convins că şi eu, şi dvs., şi conaţionalii noştri vom trăi clipa europenizării RM.

- Vă rog să comentaţi - şi să-mi spuneţi dacă mai sunt actuale - trei fraze. Prima - „Fericirea nu e pentru prosti”, titlul unui interviu oferit de tatăl dvs...
- Tatăl meu spunea, prin aceasta, că inteligenţa este şi capacitatea de a te bucura, de a primi ceea ce îţi vine în dar; că inteligenţa e şi o disponibilitate de a înţelege şi primi şansele de a fi fericit. Cred că asta dorea el să spună şi cred că rămâne actual. Chiar dacă, personal, am o viziune mai pesimistă despre viaţă decât tatăl meu.

- „Bicicleta este echivalentul modern al calului” - aceasta vă aparţine...
- Am fost şi sunt un adept al bicicletei şi cred că dezvoltarea oraşelor moderne merge în direcţia dezvoltării unor forme alternative de transport. În Bucureşti, pistele pentru biciclişti sunt făcute, evident, de oameni care nu merg cu bicicleta. De aceea, ar trebui ca în viitor să dedicăm mai multă atenţie acestui obiectiv.

- „O ţară mare poate să-şi permită şi un bou drept preşedinte, una mică are nevoie de un intelectual. Noi suntem la mijloc” - de asemenea vă aparţine...
- Nu putem contesta legătura dintre mărimea unui stat şi anumite realităţi politice din acesta. Dar într-un stat mic este foarte important ca preşedintele să fie un intelectual de anvergură - am insistat pe această dimensiune, aducând exemplul lui Tomas Masaryk în Cehoslovacia sau al lui Vaclav Havel şi Vaclav Klaus în Cehia. Subscriu în continuare la această teză pentru că s-a confirmat în mai multe situaţii.

- Apropo de intelectuali. Tatăl dvs., numit ambasador la Paris la 31 decembrie 1989, a fost demis în iunie 1990 pentru că simpatiza cu „golanii” din Piaţa Universităţii. În familia dvs., inclusiv în relaţia cu fiul dvs., există cultul tatălui?
- Raportat la mine şi tata, n-aş vorbi de un cult, ci de foarte mult respect, admiraţie şi loialitate, însoţite şi de o dimensiune critică. Nu cred că adevărata loialitate şi admiraţie dintre tată şi fiu trebuie neapărat să excludă componenta critică. De aceea, mă bucur atunci când fiul meu Mihail, de aproape 17 ani, este ironic faţă de mine. Cred că este o atitudine sănătoasă. La fel eram şi eu cu tatăl meu şi cred că este normal ca generaţiile care vin să fie critice faţă de părinţi şi viceversa.

- Vă mulţumim pentru interviu.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)