Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Actualitate 31 Ianuarie 2011, ora 05:11    Din editia print

Theodor Paleologu: „Nu imaginea trebuie să ne preocupe, ci realitatea”

Marime Font

Foto: cotidianul.ro

Născut la 15 iulie 1973, Theodor Paleologu, fiul scriitorului Alexandru Paleologu, a studiat filozofia la Universitatea Sorbona din Paris, şi-a luat doctoratul în ştiinţe politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi la Universitatea din Munchen, iar post-doctoratul - la Universitatea Notre-Dame, Institutul Erasmus şi Harvard. În 2005-2008 a fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda, iar între decembrie 2008/decembrie 2009 - ministru al Culturii. La 24 ianuarie s-a aflat la Chişinău, unde a susţinut conferinţa ştiinţifică „Cine a făcut Unirea?”, organizată de Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” în comun cu USM.

- Dle Paleologu, Internetul ne spune că sunteţi „filozof, eseist, om politic, diplomat”. Cine sunteţi, totuşi? Ori optaţi pentru simpla variantă pe care am găsit-o tot într-un interviu - descendent al unor „oameni cu carte”?..
- Nu eu sunt cel care trebuie şi poate să facă o asemenea evaluare. Fără îndoială, însă, meseria de bază e cea fundamentală şi care contează cel mai mult, şi anume, meseria de profesor. La ea se adaugă calităţile de ambasador, deputat, ministru…

- Dar meseria de profesor, în ultimii ani şi în multe ţări, inclusiv la noi, în RM, e văzută ca una „mică”, pe care o practică naivii, deoarece e mai prost plătită...
- În cazul meu lucrurile stau exact invers. Eram mult mai bine plătit ca profesor la Berlin, bunăoară, decât acum, ca deputat în România... O soluţie pentru a ameliora salariile profesorilor este deschiderea posibilităţii unor sponsorizări din partea mediului privat. Dar suntem încă departe de aşa ceva. În România, de exemplu, Legea sponsorizării pe care o avem este insuficientă, iar Ministerul Finanţelor nu e prea deschis să accepte o variantă generoasă a legii mecenatului, ce ar presupune ca cel care a investit în cultură sau în educaţie să poată deduce din impozite.


- Ca ministru al Culturii, aţi dus lupta pentru patrimoniul Bucureştiului. Aţi ieşit învingător? La Chişinău, au ajuns ziariştii să păzească monumentele istorice...
- Îi sfătuiesc pe cei preocupaţi de patrimoniu în RM să nu repete greşelile celor din România şi să adopte cât mai rapid o lege a patrimoniului foarte clară. E o urgenţă asta la Chişinău - m-am convins, văzând cum a fost demolată minunăţia de Casa Krupinski, pentru o construcţie enormă ce nu-şi are locul în acel cartier. Cu regret, se pare că lipsa de viziune şi corupţia joacă acelaşi rol nociv la dvs., ca şi la noi.

- „Îmi doresc bani pentru cultură, dar şi cultură generatoare de bani”, declaraţi într-un interviu. Este posibil să combini şi să echilibrezi aceste două deziderate?
- Mă refeream aici la industriile culturale care, deşi sunt un sector independent, nu trebuie neglijate de către stat, ci susţinute. Ideea că domeniul cultural doar înghite bani e greşită. Există industrii culturale care aduc bani la PIB. În plus, cred că e o foarte mare greşeală să sub-finanţezi cultura - chiar dacă nu aduce întotdeauna bani, „randamentul” acestui domeniu se reflectă în alte lucruri, la fel de importante.

- Tot într-un interviu, întrebat „în ce postură vă simţiţi cel mai bine - ca român, balcanic, european sau euroatlantic?” -, răspundeaţi: „evident, român!”. Astăzi, când România trebuie să facă faţă mai multor provocări „de imagine” - fie „naturale”, fie bine regizate şi PR-izate -, ce răspundeţi la această întrebare?
- Într-o lume globalizată, dimensiunea naţională este foarte importantă. Mă simt foarte bine ca român şi în România, pentru că nu mă afectează deloc gesticulaţiile la această temă. Faptul că anumiţi conaţionali se comportă într-un anumit fel nu mă afectează. Fiecare este responsabil de ceea ce face în mod individual, iar oamenii informaţi, de bună-credinţă şi inteligenţi din oricare dintre ţările occidentale ştiu bine cum stau lucrurile. Au discernământ încât să nu generalizeze în mod stupid.

- Dacă e să vorbim despre imaginea de ţară, în ce măsură statele pot să-şi influenţeze propria imagine?
- Nu imaginea trebuie să ne preocupe, ci realitatea. Dacă avem imagine proastă, este pentru că realmente lucrurile stau prost... Totodată, când vorbim de imagine, trebuie să fim mai precişi şi să vorbim de branding. Iar aici, şi comunităţile locale au nevoie de o campanie inteligentă de promovare şi de comunicare - fie că vorbim de Sighişoara sau de Sibiu, de Chişinău sau de Iaşi. Un primar nu este doar un funcţionar ce se ocupă de colectarea gunoiului, de asfaltat sau de iluminat. El trebuie să fie şi o imagine a comunităţii, capabil s-o reprezinte şi s-o facă atractivă.

- Dvs. aţi fost ambasador în Danemarca, tatăl dvs. a fost ambasador la Paris… Este la modă astăzi să serveşti statul?
- O fi demodat, dar îmi place să fiu demodat.

- Aţi venit la Chişinău ca să ne spuneţi, pe 24 ianuarie, „cine a făcut Unirea”. Credeţi că mai este acesta un subiect actual?
- Tot ce pot să vă spun e că îmi pare foarte bine că pe 24 ianuarie am fost la Chişinău, nu la Iaşi. Fără îndoială: Iaşiul a contribuit enorm la realizarea Unirii din 1859, dar în 2011 această ceremonie de comemorare a Unirii a etalat şi diviziunile României actuale, şi conflictele mult prea intense din politica românească. De aceea, îmi pare bine că am fost alături de profesorii şi de studenţi de la Universitatea de Stat. Şi am rămas cu sentimentul că am discutat o temă relevantă pentru publicul moldovean.

- Dvs. personal când aţi aflat de existenţa Basarabiei?
- Dintotdeauna, din copilărie. Când mergeam la bunica de la Iaşi, ne uitam către graniţă. Ştiam că dincolo este Uniunea Sovietică, auzeam maturii vorbind de ceea ce a fost până în 1940... Dar istoria este istorie. Astăzi, benefică pentru ambele state este o colaborare cât mai strânsă, o strategie de dezvoltare comună, pentru că avem interese comune foarte mari. E nevoie de pragmatism, de proiecte concrete, cum ar fi o autostradă Iaşi-Chişinău, care este un proiect şi realizabil, şi necesar.

- Dar parcurgerea acesteia în 40 de minute este imposibilă fără a lichida vama...
- Într-o primă fază va mai fi vamă, e adevărat, dar aceasta va dispărea atunci când RM va reuşi să treacă toate examenele necesare pentru a intra în UE. Şi sunt convins că şi eu, şi dvs., şi conaţionalii noştri vom trăi clipa europenizării RM.

- Vă rog să comentaţi - şi să-mi spuneţi dacă mai sunt actuale - trei fraze. Prima - „Fericirea nu e pentru prosti”, titlul unui interviu oferit de tatăl dvs...
- Tatăl meu spunea, prin aceasta, că inteligenţa este şi capacitatea de a te bucura, de a primi ceea ce îţi vine în dar; că inteligenţa e şi o disponibilitate de a înţelege şi primi şansele de a fi fericit. Cred că asta dorea el să spună şi cred că rămâne actual. Chiar dacă, personal, am o viziune mai pesimistă despre viaţă decât tatăl meu.

- „Bicicleta este echivalentul modern al calului” - aceasta vă aparţine...
- Am fost şi sunt un adept al bicicletei şi cred că dezvoltarea oraşelor moderne merge în direcţia dezvoltării unor forme alternative de transport. În Bucureşti, pistele pentru biciclişti sunt făcute, evident, de oameni care nu merg cu bicicleta. De aceea, ar trebui ca în viitor să dedicăm mai multă atenţie acestui obiectiv.

- „O ţară mare poate să-şi permită şi un bou drept preşedinte, una mică are nevoie de un intelectual. Noi suntem la mijloc” - de asemenea vă aparţine...
- Nu putem contesta legătura dintre mărimea unui stat şi anumite realităţi politice din acesta. Dar într-un stat mic este foarte important ca preşedintele să fie un intelectual de anvergură - am insistat pe această dimensiune, aducând exemplul lui Tomas Masaryk în Cehoslovacia sau al lui Vaclav Havel şi Vaclav Klaus în Cehia. Subscriu în continuare la această teză pentru că s-a confirmat în mai multe situaţii.

- Apropo de intelectuali. Tatăl dvs., numit ambasador la Paris la 31 decembrie 1989, a fost demis în iunie 1990 pentru că simpatiza cu „golanii” din Piaţa Universităţii. În familia dvs., inclusiv în relaţia cu fiul dvs., există cultul tatălui?
- Raportat la mine şi tata, n-aş vorbi de un cult, ci de foarte mult respect, admiraţie şi loialitate, însoţite şi de o dimensiune critică. Nu cred că adevărata loialitate şi admiraţie dintre tată şi fiu trebuie neapărat să excludă componenta critică. De aceea, mă bucur atunci când fiul meu Mihail, de aproape 17 ani, este ironic faţă de mine. Cred că este o atitudine sănătoasă. La fel eram şi eu cu tatăl meu şi cred că este normal ca generaţiile care vin să fie critice faţă de părinţi şi viceversa.

- Vă mulţumim pentru interviu.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)