Actualitate

Theresa May este primul lider european care îl va vizita pe Trump

Deși echipa lui Trump nu a fost încă validată de Senat, viitorul secretar de stat, Rex Tillerson, lucrează deja la calendarul noii agende externe, ce va avea în vedere Marea Britanie ca aliat prioritar al SUA, după cum a indicat Trump în postările sale pe Twitter. Pe această rețea de socializare, viitorul lider american a confirmat și vizita ‘foarte specială’ pe care o va efectua Theresa May la Washington, la o dată încă neprecizată.

De altfel, încă din timpul campaniei electorale, Trump a promis că, dacă ajunge la Casa Albă, va continua relația specială tradițională dintre Washington și Londra și va acorda Marii Britanii prioritate în încheierea de noi acorduri economice și comerciale, în timp ce președintele în exercițiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieșirea din UE, că nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dacă aceasta părăsește blocul comunitar.

Continuarea ‘relației strânse’ dintre Washington și Londra a fost evocată și în discuția telefonică pe care Trump și May au avut-o la numai o zi după scrutinul din 8 noiembrie, când Trump a invitat-o pe șefa executivului britanic să efectueze o vizită oficială în SUA.

Anunțul care confirmă acum această vizită survine după mai multe gesturi prin care au fost lăsate de-o parte unele mici asperități survenite în relația dintre Washington și Londra după victoria lui Trump, cum ar fi nemulțumirea șefei guvernului britanic față de apropierea dintre Trump și liderul naționaliștilor britanici, Nigel Farage, despre care viitorul președinte american a sugerat că ar dori să fie numit ambasador al Marii Britanii în SUA, idee respinsă de Londra.

Theresa May l-a criticat pe Trump și pentru modul în care acesta a tratat femeile în timpul campaniei electorale, dar ea a spus recent în fața presei că l-a ‘iertat’. Pe de altă parte, șefa executivului britanic și-a manifestat sprijinul pentru declarațiile de susținere ale lui Trump față de Israel și a criticat poziția împotriva continuării colonizării evreiești în Cisiordania exprimată de actualul secretar de stat american, John Kerry.

Recenta decizie a lui Trump de a readuce în Biroul Oval bustul lui Winston Churchill, scos anterior de Obama, este un alt semnal favorabil apropierii dintre Washington și Londra.

Buna înțelegere dintre Trump și May contrastează însă cu răceala pe care o manifestă față de viitorul președinte al SUA cancelarul german Angela Merkel. Aceasta din urmă nici măcar nu i-a telefonat să-l felicite după victoria în alegeri, ea difuzând în schimb un comunicat în care îi vorbește despre ‘democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau viziuni politice’.

Așadar, relațiile pe care Trump le va avea pe ansamblu cu Europa sunt deocamdată o necunoscută.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *