Actualitate

Theresa May va anunţa că acordul privind Brexitul este gata în proporţie de 95%

 May este aşteptată să confirme că a rezolvat problema viitorului statut al Gibraltarului, a dezvoltat un protocol privind baza militară britanică din Cipru şi a ajuns la un acord pentru a rezolva viitoare dispute cu UE.

May a trimis presei punctele principale ale discursului său din Camera Comunelor, pe care îl va încheia spunând: „Luând toate aceste lucruri în considerare, 95% din acordul privind Brexitul şi protocoalele sale au fost stabilite”.

Prim-ministrul va face declaraţiile luni după-amiază, după ce a fost criticată de membri ai Partidului Conservator pe care îl conduce că nu a făcut progrese semnificative, în afară de faptul că s-a arătat dispusă să prelungească perioada de tranziţie.

Downing Street a organizat două teleconferinţe cu miniştrii în weekend pentru a-i ţine la curent cu ce s-a întâmplat la summit-ul european înaintea unei discuţii privind Brexitul de marţi.

May intenţionează să sublinieze progresul făcut în toate zonele la care s-a ajuns la un consens, printre care şi banii pe care Regatul Unit va trebui să îi plătească blocului european – 39 de miliarde de lire, o perioadă de implementare până la sfârşitul lui 2020 şi recunoaşterea drepturilor cetăţenilor europeni care stau în Marea Britanie şi viceversa.

Acordul privind Brexitul acoperă tratatul pe care Marea Britanie îl va semna cu Uniunea Europeană pentru a încheia procesul de separare până pe 29 martie 2019. May va afirma că „cea mai mare parte” a textului este acum clară.

Totuşi, rămân două chestiuni esenţiale nerezolvate în discuţiile privind Brexitul: cum să se asigure că soluţia de rezervă pentru a se evita o graniţă strictă în Irlanda are un termen limită şi că acest lucru nu va permite ca Irlanda de Nord să fie separată de Marea Britanie.

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, Dominic Raab, s-a declarat deschis, duminică, unei eventuale prelungiri a perioadei de tranziţie după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cu condiţia ca ea să fie scurtă şi să fie însoţită de o ”uşă de ieşire”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *