Timpul Liber

Ti amo, Orvieto!

Din păcate, nu mi-am împlinit încă acest vis, deși Prahova a organizat, aproape în fiecare an, manifestari cultural-artistice sau misiuni economice, la Roma… Mi s-a oferit însă din plin, ca jurnalist, vizite cu caracter umanitar și patriotic în Basarabia. Și nu-mi pare rău, deoarece dincolo de Prut am cunoscut locuri și oameni minunați, care și ei visează ReUnirea. Despre toate astea am scris zeci poate sute de reportaje publicate în presa prahoveană, în cea basarabeană sau in publicații de limbă română din Germania, SUA ș.a. Așa am ajuns să fiu citit și de basarabenii aflați peste hotare, dornici să afle ce se mai întâmplă în Moldova lor, cu care am stabilit relații de prietenie virtuală pe facebook.
De exemplu, dna Galina Sîrghi, care se află cu traiul în orașul italian Orvieto. E născută în satul Cimișeni, dar cu domiciliul încă în Chișinău, unde se mai află fiul său, student la Arhitectură. Aflată de de peste 17 ani departe de baștină, dânsa e interesată să afle cât mai multe despre Moldova, întrebarea care mi-a adresat-o lasându-mă ca la dentist: “A cui este țara Moldova asta, că eu nu mai înțeleg nimic? Cum de a ajuns cea mai săracă țară din Europa?”. Am încercat să-i răspund, sfătuind-o să citească presa online din Moldova, în special cotidianul Timpul.
În timp, prietenia noastră virtuală s-a transformat într-o dorință reciprocă de a ne cunoaște personal… Așa am ajuns să fiu invitat la Orvieto, unde, spre sfârșitul lunii mai, urma să aibă loc un mare Festival medieval…

Firește, m-am bucurat de invitație, căutând urgent un bilet de avion, cea mai rezonabilă ofertă găsind-o la Agenția de turism A&S World Travel din Ploiești: 297 lei București-Roma, dus-întors, perioada 25-30 mai.

Au fost cinci zile pline, încărcate cu amintiri greu de uitat din Orvieto și alte locuri minunate din zonă, precum orașul Bagnoregio sau lacul Bolsena, cel mai mare lac vulcanic al continentului, format cu mii de ani în urmă.

Impresionantă mi s-a părut sărbătoarea Corpus Domini(Corpus Christi – Trupul lui Hristos), asemănătoare, într-un fel, cu Festivalul medieval din Cetatea Sighișoarei…

Înainte de a prezenta orașul Orvieto și câteva imagini din cele peste 600 reținute în aparatul foto, aș dori să mulțumesc dnei Sîrghi pentru generozitatea sa și plimbările oferite , după programul său de lucru.

Orașul italian Orvieto, situat la circa două ore de mers cu trenul de la Roma sau pe A1 cu mașina, spre Florența (Firenze), este punctul ideal de oprire pentru cei ce doresc sa exploreze zona rurală a Italiei si o importantă rampă de lansare pentru a descoperi Umbria si sudul Toscanei.

Atemporalitatea este un adjectiv care i se poate acorda Italiei frecvent, insa rar se intamplă ca acesta sa se potriveasca mai mult decât in cazul Orvieto. Renumit pe plan international pentru eforturile sale, orasul, cu rădăcini în epoca medievală, a incercat să-si pastreze traditiile in artă si arhitectură, precum si modul de viata al locuitorilor. Un jucător major in miscarea "Slow Food", veti descoperi că Orvieto a creeat acel loc fermecator in care puteti evada pentru a scăpa de tot si toate. Festivaluri, muzica si arta, combinate cu istoria creează un refugiu ideal.
Având o populație de circa 21000 de locuitori, Orvieto este superb, indiferent de unghiul din care este privit, câstigând un loc fruntaș in clasamentul celor mai spectaculoase regiuni ale Italiei. Pozitionat perfect intre Roma si Florenta, orasul se gaseste in vârful unui platou vulcanic, dominând vizual frumoasele podgorii ale văilor din Umbria. Este o priveliste uluitoare, vizibila de la cativa kilometri distanta, in special atunci cand soarele apune si straluceste pe suprafata fațadelor de mozaic ale Domului, una dintre cele mai importante catedrale italiene in stil gotic-roman.

Orvieto – care dispune de trei pretentii care i-au adus faima: Domul, vinul Classico si ceramica – este mai intotdeauna aglomerat de turisti, pe tot parcursul anului, orașul fiind gazda a numeroase evenimente culturale, sarbatori populare si istorice sau festivaluri internationale.
Un eveniment important este Festivalul de Jazz, ce are loc in jurul Anului Nou, incepand cu primele zile ale lui ianuarie si include performantele a numerosi artisti internationali. Principalul eveniment al festivalului, de la care nu trebuie sa lipsiti, este concertul de muzica religioasa tinut in interiorul catedralei, pe data de 1 ianuarie.

Orvieto gazduieste si cateva festivaluri folclorice, precum Palio dell’Oca din primavara, sau sarbatori religioase, precum marea procesiune Corpus Domini (Trupul lui Hristos), atunci cand populatia locala poarta costume de epocă, reprezentand cele mai importante personaje istorice ale orasului in Evul Mediu. Un alt eveniment deosebit este fiesta organizata cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, procesiune ce are loc pe 14 august.

Impresionantul teatru Mancinelli gazduieste spectacole artistice din octombrie pana in martie. Si da, Orvieto gazduieste, de asemenea, numeroase concerte muzicale clasice, precum muzica religioasa transmisa la televizor de toata Europa cu ocazia Pastelui. Tot aici puteți lua parte la "Orvieto con Gusto", un festival desfasurat la mijlocul lunii octombrie. Locul a fost ales de asociatia Arcigola drept unul din cele mai potrivite pentru a organiza acest eveniment, datorita ritmului domol de viată si atmosferei plăcute – decor perfect pentru un festival menit sa permit oamenilor să descopere și să guste preparate culinare străvechi.

Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *