Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Editorial 30 Decembrie 2013, ora 10:32    Din editia print

Marime Font

Ticăloși au fost, ticăloși mai sunt încă...

S-ar părea că nu e bine să închei acest an cu o asemenea problemă, cum e cea a ticăloșeniei, în general, și a ticăloșilor naționali, în special.  

 
 
 

Bineînțeles, aș putea scrie despre fulgi de nea și leru-i ler... Și totuși, haideți despre ticăloși să vorbim...

Zilele acestea am fost rugat să scriu un articol în memoria unui om cu care am lucrat cândva împreună și care azi nu mai este printre noi. Când am început să scriu, am realizat că nu e un exercițiu tocmai facil să evoci o personalitate cu care ai lucrat „dincolo”, „în cealaltă lume”, numită URSS. Cu atât mai mult că persoana vizată a făcut parte, la un moment dat, din elita științifică (dar și ideologică) a acelor ani, a anilor când noi eram tineri și frumoși, iar URSS era condusă de Brejnev, Cernenko, Andropov...... În societatea noastră nu s-a discutat niciodată, onest și competent, problema intelectualității naționale și relația ei cu regimul comunist în perioada URSS. Au existat (și mai există) doar niște reacții propagandistice lipsite de conștiință, obiectivitate și bun-simț care pe lângă multe altele mai denotă și faptul că autorii lor nu cunosc esența fenomenului. Din păcate, anume aceștia dau tonul într-o problemă atât de complexă cum e „colaboraționismul” intelectualității basarabene care a trăit și a muncit în timpul URSS.

Da, URSS era un fel de „cameră de gazare”, un fel de „lagăr de deținuți”, dar și în acel lagăr existau purtători ai carnetului PCUS care erau oameni de omenie și de bun-simț. Se crede greșit că regimurile totalitare au născut numai monștri și că numai regimurile totalitare nasc monștri. Dar regimurile democratice nu nasc oare și ele ticăloși? Nu am un calcul exact, pentru că e greu să faci asemenea calcule, dar înclin să cred că în Moldova capitalistă de azi NU sunt mai puține lepădături decât în Moldova socialistă de ieri…

Astăzi, „după război”, mulți „eroi anticomuniști” se arată. Fel de fel de „analiști politici”, bâlbâiți în gramatică și în criterii morale, care ieri i-au servit pe comuniști la NIT, iar azi îi servesc pe liberal-democrați la alte televiziuni, fac un titlu de glorie din faptul că nu au făcut carieră „sub comuniști”. Îmi imaginez cum s-ar fi manifestat aceștia dacă destinul le hărăzea să se nască și să activeze în URSS-ul lui Brejnev. Cu certitudine, ar fi făcut parte din detașamentele de represalii ale regimului.

... Iată de ce, prima întrebare care mi-o pun când citesc filipicele lor băloase e următoarea: cei care azi, în Moldova liberal-democratică slujesc interesele Rusiei, ale cui interese le-ar fi slujit în Moldova comunistă din timpul lui Brejnev?

Răspunsul e unul singur: ar fi fost ieri exact ceea ce sunt astăzi: niște ticăloși.

La mulți ani, națiune!

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md