Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:36
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 14 Aprilie 2017, ora 12:20

Știi să previi indigestia de sărbători?

Marime Font

După perioada postului, în care alimentația a fost săracă în grăsimi, urmează masa de Paște, la care bucatele tradiționale vor fi la loc de mare cinste. Aceasta este perioada în care majoritatea oamenilor trec brusc de la un regim alimentar la altul, fapt care favorizează apariția indigestiei. Uite de ce trebuie să ții cont pentru a nu avea probleme digestive în zilele de Paște! 

În momentul în care te confrunți cu o digestie deficitară, apare indigestia care, de cele mai multe ori, are la bază abuzul alimentar mai ales în zilele festive.

Masa plină de bucate, mâncărurile grase și condimentate, excesul de alcool, tutunul, stresul acumulat atât la serviciu, cât și în goana după cumpărături, realizarea tuturor bunătăților specifice sărbătorii pascale își pot pune amprenta asupra sistemului tău digestiv.În general, te poți confrunta cu astfel de probleme mai ales în cazul în care xistă și o problemă de sănătate cum ar fi gastrita, refluxul gastro-esofagian, ulcerul, pancreatita cronică sau acută.

Primele semne de indigestie

În cazul în care observi că te confrunți cu senzația de balonare, ai frisoane, un gust acid în gură, simți arsuri la stomac sau dureri abdominale cel mai sigur urmează un episod indigestic. Pe lângă aceste simptome mai avea și stări de vomă sau greață, inclusiv frisoane.

Trebuie să ții cont, mai ales în perioada aceasta, de faptul că preparatele care au la bază carne de miel au un conţinut mare de ţesut colagenic şi purine care îngreunează metabolismul. Acest tip de carne, chiar dacă provine de la un animal tânăr şi ar trebui să fie uşor digerabilă, conţine cantităţi semnificative de grăsimi, după cum atenționează nutriționistul Mencinicopschi. El susţine că mâncărurile preparate din acest tip de carne trebuie să fie mâncate cu prudenţă, mai ales că la masa de Paşte vor fi asociate cu altele bogate în grăsimi, dar şi cu băuturi alcoolice.

Cum să treci cu bine peste festinul de Paște

În primul rând, evită mesele copioase, ai grijă să ai porții mici și dese pe tot parcursul zilei. Nu vorbi în timp ce savurezi bucatele tradiționale, pentru că în felul acesta nu vei mesteca suficient mâncarea.

Încearcă să eviți pe cât posibil alimentele grase și ai grijă să ai suficientă salată de legume la îndemână pentru a favoriza o bună digestie.

Dacă vrei să-ți împrospătezi respirația orală, nu apela la gumă de mestecat, deoarece favorizează acumularea aerului în stomac, un alt motiv care favorizează indigestia.

Bucură-te de vremea frumoasă și de musafirii pe care o să-i primești la masă și faceți împreună o mică plimbare prin parc pentru a ajuta organismul să digere alimentele consumate. Nu te feri să mergi în vizită în această perioadă, lasă mașina acasă și mergi pe jos. E sănătate curată.

Remedii să scapi rapid de indigestie

Pentru orice eventualitate, asigură-te că ai în casă cărbune medicinal care absoarse gazele și bacteriile stomacale.

Tot pentru a te ajuta în această problemă, sunt utile și capsulele cu ulei esențial de mentă care favorizează eliminarea bilei.

Cum colecistul şi pancreasul sunt organele cel mai afectate în astfel de situaţii, sunt recomandate și suplimentele alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri minerale. Nu ocoli nici remediile naturale, precum ananasul crud, care este ideal pentru uşurarea digestiei.

Nu combina friptura de miel cu cartofi prăjiţi. Pentru a evita supraalimentaţia, ar fi bine ca măcar o treime din farfuria cu mâncare să conţină legume diverse.

Sperând ca aceste informații îți vor fi de folos, îți doresc sărbători fericite și fără probleme digestive! 

clicksanatate.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul