În urmă cu douăzeci de ani, la Timișoara, au avut loc primele reprimări sângeroase ale revoluționarilor din decembrie '89.
În dimineața zilei de 17 decembrie autoritățile de la București au hotărât să îl evacueze forțat pe Laszlo Tokes din casa și să îl ducă într-o altă localitate din județ. Nimeni de la București nu se gândise însă că Tokes nu mai reprezenta un motiv în sine al revoltei timișorenilor.
Încă din ziua precedentă, susținătorii lui Tokes împreună cu cei care li se alăturaseră începuseră sa lupte pentru o cauza mai mare decât nedreptatea care i se facuse pastorului reformat.
Timișorenii începuseră să se lupte pentru libertate și pentru o viață mai bună, într-o țară eliberată de sub regimul de teroare al lui Ceaușescu. Ziua de 17 decembrie ramâne în istorie ca ziua în care revolta spontană din fața casei lui Tokes se mută în centrul Timisoarei, iar protestatarii striga deja lozinci împotriva lui Ceaușescu și împotriva sistemului comunist.
Pentru a-i descuraja pe revoluționarii timișoreni, Ceaușescu se hotărăște să organizeze o defilare militară pe străzile orașului, iar ordinul este executat în aceeași zi. Măsura de la București va avea însă un efect de bumerang, căci timișorenii nu numai că nu se lasă intimidați de parada militarilor, ba dimpotrivă. Iritați de gestul militarilor, acompaniat de o muzică mult prea veselă și total nepotrivită momentului, câteva persoane atacă coloanele de militari.
Revoluționarii se adună apoi în fața sediului Comitetului Județean al Partidului Comunist, unde încearcă și reușesc să pătrundă chiar în clădire și incendiază parterul imobilului. La auzul veștilor de la Timișoara, Ceaușescu dă ordin ca mai multe persoane din cadrul Partidului să se deplaseze în orasul de pe Bega pentru a rezolva cât mai urgent situația.
Pe 17 decembrie 1989 ajung la Timișoara pentru a pune capăt revoltelor de stradă Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR, însoțit de generalii Ștefan Gusa, Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac, Gheorghe Radu și alți cațiva membri importanți din jurul sistemului de teroare al dictatorului.
În aceeași zi, ordinele venite de la București sunt interpretate în diverse moduri, iar autoritățile locale nu înțeleg până la urmă dacă a fost sau nu instituita starea de necesitate în Timișoara. La un moment dat, pe străzile Timișoarei sunt scoase tancurile militare si TAB-uri.
Mulțimea de manifestanți creștea de la oră la oră, iar pe strazi aveau loc confruntari directe între militari și revoluționari. Speriați de amploarea revoltei și conduși după ordine care se bat cap în cap, militarii încep să tragă în mulțime. Acesta este momentul în care cad primele victime ale Revoluției din 1989.
Spre sfârșitul zilei, Ceaușescu convoacă o ședință a Comitetului Politic Executiv și, nemulțumit și panicat de amploarea evenimentelor de la Timișoara, ordonă Armatei să tragă în mulțime fără nicio reținere.
Seara, după ora 19.00, sub acoperirea indicativului "Radu cel Frumos", care corespundea stării de război, trupe ale Ministerului Apărării Naționale și milițieni încep să traga în protestatari fără a mai ține cont de nimic. Străzile Timișoarei se înroșesc, iar numărul morților crește tot mai mult.
În aceeași seară se declanșează și acțiunea de ștergere a urmelor crimelor. Zeci de mașini ale Miliției și Armatei sunt trimise în piețele orașului pentru a ridica trupurile neînsuflețite ale timișorenilor care au crezut și au luptat pentru libertatea lor si a noastră.
În 17 decembrie, la Timișoara, au fost uciși aproape 60 de timișoreni.
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolul