Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Actualitate 22 August 2016, ora 09:30

Timp de șase zile, la Vălenii de Munte au bătut clopotele vestind ReÎntregirea

Marime Font

După mai bine de un secol, în frumosul și liniștitul oraș prahovean Vălenii de Munte, continuă să ardă flacăra românismului și patriotismului, aprinsă de savantul moldovean Nicolae Iorga, în anul 1908. Atunci, el a ales localitatea prahoveană pentru a trăi și desfășura prestigioasa sa activitate de istoric. În acest “loc binecuvântat de Dumnezeu” – cum mărturisea savantul, avea să dăinuiască o școală de misionare, un muzeu al civilizației românești, va instala o tipografie, unde se va edita revista “Neamul românesc” și, mai ales, va organiza Cursurile unei Universități Populare, instituție devenită seculară care-i poartă numele.

Ediția din acest an a Cursurilor a debutat, pe 14 august, ca de obicei, cu festivitatea de deschidere, în cadrul căreia au rostit scurte alocuțiuni: Florin Constantin – primarul orașului Vălenii de Munte, Bogdan Andrei Toader - președintele Consiliului județean Prahova și Ionuț Vulpescu – fost Ministru al Culturii. Deși în program era anunțată și prezența unui reprezentant al Prefecturii Prahova, această instituție nu a onorat evenimentul, poate și din cauza faptului că județul nu are încă prefect! Au lipsit, de asemenea, reprezentanți ai Parlamentului. I-am remarcat însă pe prof.univ.dr.Daniel Șandru – de la Departamentul Centenar al Cancelariei Primului Ministru, prorector al Universitatii “Petru Andrei” Iași, Cosmin Popa - cercetător la Institutul de istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române, precum și pe Iosif Herlo – președintele Asociației cultural ”Al.I.Cuza” din Heidelberg-Germania

În cea de a doua parte a zilei a urmat seria de conferințe și comunicări: “România, la 100 de ani după intrarea în Primul Război Mondial”, prezentată de prof.univ.dr.Petru Otu, director adjunct al institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, “150 de ani de la înființarea Academiei Române” – comunicare susținută de acad. Eugen Simion, și prezentarea vol.V (partea I și a II-a) din “Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga”. Realizator și editor:dr. Georgeta Filitti. In continuare, acad.Valeriu Matei a făcut o amplă prezentare a Anului Internațional Constantin Brâncuși, reflectată într-o interesantă expoziție, intitulată „Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră”, care a fost deschisă, pe toată durata Cursurilor, la Centrul Cultural din Vălenii de Munte. Pe aceeași temă, reputatul critic de artă Pavel Șușară a susținut conferința “Constantin Brâncuși sau despre sculptura fără istorie”.

Ziua s-a încheiat cu spectacolul “Vecernie regală”, de Valeriu Matei, spectacol susținut de actorii Teatrului de poezie “Alexei Mateevici” din Chișinău (unic în Europa): Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Dumitru Sârbu, Lidia Irodoi; regia: Nicolae Jelescu, scenografia: Iurie Matei, coloana sonoră:Elena Vieru.
Cea de a doua zi a Cursurilor a fost dominată de sărbătoarea “Stămăria Mare”, principalele manifestări fiind parada portului popular ( unde a fost remarcat Mircea Cosma, în costum popular maramureșan, el declarând, cu mândrie, că-i român, patriot și naționalist), Târgul din piața orașului și spectacolul folcloric “Stămăria Mare”, organizat la Muzeul Memorial “Nicolae Iorga”.

Loading...


Din suita de prelegeri înscrise în Program am mai reținut pe cea intitulată “Actul Unirii de la 1599-1600, înfăptuită de Mihai Viteazul”, prezentată de tânărul acad.Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj, prelegere care a impresionat profund publicul, vorbitorul fiind solicitat, prin aplauze prelungite, să acorde un…bis. De asemenea, cu interes sporit au fost urmărite prelegerile susținute de acad.Răzvan Teodorescu, prof.univ.dr.Ioan Scurtu, prof.univ.dr. Petre Țurlea, prof.univ.dr.Sergiu Iosipescu, dr. Raluca Iosipescu, dr. Georgeta Filitti, Georges Boisnard, arh.Călin Hoinărescu ș.a. Principalele teme abordate fiind România în cele două războaie, Statalitatea și Regalitatea la români, Recunoașterea internațională a României Mari, Curente politice în lumea românească ș.a. Nu a lipsit, firește, nici tema ReÎntregirii Neamului Românesc, temă abordată în cuvântul său și de Mircea Cosma – președintele Societății cultural-istorice „Mihai Viteazul”, care a prezentat „Propunerile de acțiuni pentru Programul Național România 100”. Acesta prevede pregătirea și organizarea de acțiuni, la nivel central și local, pentru aniversarea, la 1 Decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului național unitar român. Acest eveniment important din istoria românilor va fi marcat, la nivelul județului Prahova, printr-o serie de manifestări, menționate de către vorbitor, dintre care amintim doar pe cea referitoare la realizarea statuii Regelui Ferdinand I, obiectiv îndeplinit de Consiliul județean Prahova, în colaborare cu Primăria Vălenii de Munte, statuie care va trona si în centrul orașului Vălenii de Munte. O statuie asemănătoare va fi ridicată și în zona centrală a Chișinăului.

Un moment mult-așteptat de către cursanți a fost vizitarea Muzeului Național Peleș, oaspeții basarabeni, mai ales, fiind deosebiți de încântați de frumusețea și valoarea inestimabilă a acestui castel. Aici, in intimitatea Castelului, a fost organizat un colocviu, intitulat „150 de ani de la venirea Principelui Carol în România”. Au prezentat: Radu Boroianu – președintele Institutului Cultural Român, prof.univ.dr.Sergiu Iosipescu, dr.Georgeta Filitti, Georges Boisnard: moderator: prof.Constantin Stere. Vizita la Castel s-a încheiat cu spectacolul de poezie eminesciană „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, cu poetul Valeriu Matei si actorul Nicolae Jelescu, acompaniați la chitară de Viorel Burlacu.

Inedită și interesantă a fost și vizita în comuna Drajna, localtate înfrățită cu satul basarabean Chișcăreni, gazdele oferind oaspeților un frumos spectacol folcloric, gogoși, fructe din livada bisericii și nelipsita țuică de Văleni. Nu înainte de participa, împreună, la o slujbă de pomenire a celor 366 de eroi locali căzuți în cele două războaie mondiale, în memoria cărora s-au depus coroane de flori la monumentul din centrul comunei.
Dintre evenimentele artistice am mai reținut expoziția de pictură a grupului ELE, compus din trei tinere și remarcabile artiste plastice din Chișinău: Florina Breazu, Victoria Cozmolici și Inga Edu, aceasta din urmă fiind o prezență constantă în județul Prahova, cu peste zece „personale”, atât la Galeriile de Artă din Ploiești, ca membră a Filialei Ploiești a UAP din România, cât și în localitățile Sinaia, Bușteni, Vălenii de Munte, Plopeni.

O surpriză extrem de plăcută, oferită de către delegația comunei Chișcăreni, a fost prezenterea unei poete locale, în vârstă de 19 ani, dra Crina Snegur (un copil fără mamă!), acum studentă la Universitatea din Iași . Ea a prezentat publicului ultima sa carte, intitulată ”Captivă a Zborului”. Se pare că „Fenomenul Crina Snegur, cum o consideră mulți dintre specialiști, se datorează bunului Dumnezeu, care a picurat cu prisosință harul Său peste ea. Dar mai sunt și autodisciplina, caracterul, creativitatea și tenacitatea, lecturile și exersările permanente dragostea pentru cuvânt și pentru aproapele...” (citat din prezentarea cărții de Arcadie Covaliov). De altfel, tânăra poetă a fost remarcată și elogiată și de doi reputați scriitori români, prezenți la eveniment: Nicolae Băciuț - redactor șef al revistei „Vatra veche” și Răzvan Ducan – poet și redactor la aceeași revistă din Târgu-Mureș. Și încă un lucru remarcat la tânăra și frumoasa poetă: ea a purtat, tot timpul, Tricolorul românesc înfășurat în jurul gâtului!
De interes s-a dovedit a fi și expoziția „Spătarul Nicolae Milescu - primul enciclopedist român”, găzduită de Casa memorială „Nicolae Iorga” şi prezentată de acad.Valeriu Matei, precum și lansările de carte şi expoziţii, dedicate celor 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, evenimente organizate în cadrul Anului „Constantin Brâncuşi”.

Să mai remarcăm și prezența, la Văleni, a dnei Ludmila Sfârloagă, vicepreședinte al Consiliului județean Prahova, care, la finalul Cursurilor a oferit cadouri, din partea Consiliului județean, domnilor: acad.Ioan Aurel Pop, Daniel Șandru și Cosmin Popa. Acestea au conținut: o “Diplomă de Excelență”, Trofeul “România 100”, cele două volume “Discursuri parlamentare” ale lui Nicolae Iorga și” Istoria Razboiului pentru Reintregirea Neamului”, de N.Kiritescu.

 Ioan POPESCU

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)