Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 19:08
Abonamente

Editorial 6 Decembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

Timp pentru suflet

E interesant cum oamenii se plâng că nu mai au timp pentru nimic. Nu au timp să se roage, să meargă la biserică, să citească o carte. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Când spui că nu vrei să faci toate astea e una, dar să dai vina pe timp e cam necinstit, chiar dacă ne place la nebunie să ne scuzăm prin clișee, cum ar fi că trăim în secolul vitezei. Și totuși e atât de simplu să fim onești și să vedem: cât timp stăm zilnic pe Facebook, dând aiurea pagina doar să vedem cine ce mai scrie. Câte minute petrecem să urmărim tot felul de filmulețe distribuite de alții. Cât timp alocăm întâlnirilor, cafelelor.

Bine, mai e și latura cealaltă: mersul la coafor, la sală, cumpărăturile. Dacă ne uităm cu sinceritate în agendele noastre zilnice, câteva ore se duc de pomană, pentru nimic. Ba mai mult, reușim să găsim timp pentru plictisit. Stăm și ne plictisim din plăcere (sau lene).Avem timp pentru orice altceva, doar pentru suflet nu. Că sufletul nu chiorăie ca stomacul când i se face foame. Și atunci de ce să ne agităm? Ați văzut vreodată un prezentator TV știrb? Nu, pentru că aspectul ne interesează, nu omul. Poate fi, la nevoie, și un robot, atâta timp cât arată bine și citește cursiv de pe prompter.

Pentru noi timpul se redefinește. Timpul devine un dulap pentru plăcerile noastre. Dimensiunea în care investim ca să arătăm bine, să avem bani și succes. Ce să mai spunem despre cuvântul părintelui Dumitru Stăniloae care spunea că timpul e răgazul acordat de Dumnezeu omului ca să răspundă la iubirea divină.

Cât timp acordăm aproapelui nostru? Cel aflat în strâmtorări, boli, singurătate? Îl iubim ca pe noi înșine? Îi acordăm un sfert măcar din timpul pe care i-l acordăm corpului nostru ca să nu îmbătrânească?

Sper să reușim cumva măcar acum, în timpul postului, să ne revizuim agenda și să ne ocupam nu doar de cei necăjiți, ci și de sufletele noastre, care, așa cum spuneam, chiar dacă nu chiorăie are și el necesitățile lui, mai importante cu mult decât cele ale trupului.

Să încercăm cu pași mărunți să facem schimbări în post, care, cu vremea, să ne devină obiceiuri, la fel de zilnice și obligatorii ca datul cu cremă și mersul la coafor. Oricât de urât sună, adevărul e cam pe aici. Pentru rugăciune nu avem niciodată la fel de mult timp ca pentru Facebook.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md