Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 6 Decembrie 2017, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

Timp pentru suflet

E interesant cum oamenii se plâng că nu mai au timp pentru nimic. Nu au timp să se roage, să meargă la biserică, să citească o carte. 

 
 
 

Când spui că nu vrei să faci toate astea e una, dar să dai vina pe timp e cam necinstit, chiar dacă ne place la nebunie să ne scuzăm prin clișee, cum ar fi că trăim în secolul vitezei. Și totuși e atât de simplu să fim onești și să vedem: cât timp stăm zilnic pe Facebook, dând aiurea pagina doar să vedem cine ce mai scrie. Câte minute petrecem să urmărim tot felul de filmulețe distribuite de alții. Cât timp alocăm întâlnirilor, cafelelor.

Bine, mai e și latura cealaltă: mersul la coafor, la sală, cumpărăturile. Dacă ne uităm cu sinceritate în agendele noastre zilnice, câteva ore se duc de pomană, pentru nimic. Ba mai mult, reușim să găsim timp pentru plictisit. Stăm și ne plictisim din plăcere (sau lene).Avem timp pentru orice altceva, doar pentru suflet nu. Că sufletul nu chiorăie ca stomacul când i se face foame. Și atunci de ce să ne agităm? Ați văzut vreodată un prezentator TV știrb? Nu, pentru că aspectul ne interesează, nu omul. Poate fi, la nevoie, și un robot, atâta timp cât arată bine și citește cursiv de pe prompter.

Pentru noi timpul se redefinește. Timpul devine un dulap pentru plăcerile noastre. Dimensiunea în care investim ca să arătăm bine, să avem bani și succes. Ce să mai spunem despre cuvântul părintelui Dumitru Stăniloae care spunea că timpul e răgazul acordat de Dumnezeu omului ca să răspundă la iubirea divină.

Cât timp acordăm aproapelui nostru? Cel aflat în strâmtorări, boli, singurătate? Îl iubim ca pe noi înșine? Îi acordăm un sfert măcar din timpul pe care i-l acordăm corpului nostru ca să nu îmbătrânească?

Sper să reușim cumva măcar acum, în timpul postului, să ne revizuim agenda și să ne ocupam nu doar de cei necăjiți, ci și de sufletele noastre, care, așa cum spuneam, chiar dacă nu chiorăie are și el necesitățile lui, mai importante cu mult decât cele ale trupului.

Să încercăm cu pași mărunți să facem schimbări în post, care, cu vremea, să ne devină obiceiuri, la fel de zilnice și obligatorii ca datul cu cremă și mersul la coafor. Oricât de urât sună, adevărul e cam pe aici. Pentru rugăciune nu avem niciodată la fel de mult timp ca pentru Facebook.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md