Ultima oră

TIMPUL i-a solicitat presedintelui Ghimpu gratierea Elenei Ceban

Ieri, printr-un demers oficial, TIMPUL a solicitat Presedintelui interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu sa o gratieze pe Elena Ceban, femeia din Causeni, care in 2006 a fost judecata la 18 ani de puscarie pentru tentativa de omor a fiului sau. Desi decretul presedintelui despre gratiere din decembrie 2009 a fost deja semnat, redactia il roaga pe seful statului sa faca o exceptie, avand in vedere starea extrem de grava in care se afla actualmente condamnata la penitenciarul Rusca.

In varsta de 61 de ani, Elena Ceban a fost condamnata in toamna anului 2006, de catre Judecatoria Causeni, la 18 ani de puscarie, pentru ca ar fi comandat omorul fiului ei, Sergiu Osadci. TIMPUL a fost singura publicatie care a investigat acest caz, celelelte mass-media limitandu-se sa preia stirea doar din comunicatele oficiale. Investigatiile noastre l-au maniat pe Osadci in asemenea masura, incat el si-a permis sa ne ameninte si sa ne injure. Si aceasta pentru ca am aflat ca femeia a cazut prada comportamentului inuman al fiului sau, ca acesta o maltrata si isi batea joc de ea. Anterior, el fusese sanctionat in repetate randuri de politia din Causeni, pentru ca o batea pe mama-sa, dar tot ea intervenea de fiecare data si il ierta.

Medicii din Causeni afirma ca Elena Ceban li se adresa deseori inspaimantata si cu fata vanata de bataie, fiindu-i frica sa se intoarca acasa. Chiar si presupusul „killer” (un angajat al DCCOC) i-a fost plasat femeii de catre prietenul lui Osadci, Valentin Ciobanu care, ulterior, a strigat in sala judecatii: „Tu, Osadci, trebuie sa faci puscarie”. Astfel, Elena Ceban e mai degraba victima unor intelegeri corupte dintre fiul sau, angajatii politiei si ai altor structuri de drept. Pana si avocatul lui Osadci, Ion Oboroceanu, a declarat pentru TIMPUL ca are dubii fata de comportamentul ciudat al clientului sau si ca apararea dnei Ceban a lucrat in dauna ei.

Amintim ca Elena Ceban nu are vezica biliara, a suportat o operatie ginecologica, are diabet zaharat si probleme cu tensiunea. Actualmente, la Rusca, ea primeste perfuzii zi de zi, nu i se ofera alimentarea necesara si uneori intra in coma. Potrivit rudelor dnei Ceban, fiul sau, de cate ori o viziteaza, ii cere doar sa-i cedeze apartamentul din Causeni. Exista si o scrisoare, scrisa de catre Osadci mamei sale, in timpul guvernarii comuniste, in care el o santajeaza ca va vorbi cu Voronin pentru a o amnistia, dar numai daca ii va da la un pret de nimic apartamentul.

Astazi, din cauza sanatatii subrede, Elena Ceban poate sa-si piarda viata oricand intre peretii inchisorii. In fond, ea este o femeie deznadajduita, neputincioasa si buna – cel putin asa crede la Causeni toata lumea, in afara de fiul sau… De aceea, l-am asigurat pe Mihai Ghimpu si ca ea nu reprezinta pericol pentru societate.

Dupa ce fusese condamnata, Elena Ceban l-a rugat, prin intermediul TIMPULUI, si pe Vladimir Voronin sa o gratieze. Nu a urmat niciun raspuns. Nici nu e de mirare, daca e sa credem marturiilor causenenilor, precum ca Osadci se lauda intotdeauna ca e apropiat de guvernarea comunista si de comunistii din Causeni.

Mentionam ca, printr-un decret prezidential de saptamana trecuta, presedintele Ghimpu a gratiat patru detinuti: Andrei Condrea, nascut in 1989, Andrei Izman, nascut in 1987, Ion Boghiu, nascut in 1941 si Alexandru Boico, nascut in 1986.

Vezi aici demersul TIMPULUI catre Mihai Ghimpu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *