Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 12:13
Abonamente

Social 25 Iunie 2015, ora 17:27    Din editia print

Timpul l-a scos în cale. Ar fi împlinit 66 de ani…

Marime Font

În ziua în care maestrul Constantin Tănase ar fi împlinit 66 de ani, în sala de lectură a Bibliotecii „Transilvania”, în răcoarea căreia regretatul venea să citească foarte des, s-au adunat cei mai apropiați oameni, cititori fideli, familia, prietenii și urmașii săi din redacția ziarului TIMPUL.

Ne-a adunat acolo nu doar aniversarea maestrului și dorul de el, ci și faptul că, în sfârșit, a fost publicată întreaga biobibliografie a publicistului Constantin Tănase, „TIMPUL l-a scos în cale”. „Nu știu de unde lua energie și toate subiectele pe care reușea să le abordeze. Era foarte sensibil și atent la tot ce se întâmpla în jur, între oameni. Sigur că nu se luau măsuri întotdeauna, dar faptul că-și exprima atitudinea era foarte important pentru el”, mărturisește cea care i-a fost alături o viață și i-a dăruit trei fii, soția maestrului, Alexandra Tănase.

Vladimir Beșleagă, colegul de breaslă și prietenul apropiat al publicistului Constantin Tănase a amintit că maestrul s-a născut în 1949, un an greu, „abia trecuse foametea din 46, au venit deportările”, și că nu a venit singur pe lume, ci cu o soră geamănă pe care părinții au numit-o simbolic Ileana. „Așa devreme și atât de pe neașteptate a plecat dintre noi Constantin Tănase, încât nu ne vine a crede. Un om plin de energie, un om activ, a călătorit continente… Iat-așa e viața omului. Totuși, nu contează câți ani ai trăit, ci activitatea pe care ai avut-o în timpul vieții, ce-ai realizat și mai ales ce-ai lăsat după tine”, adăugase acesta.


Scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, care a participat și la apariția biobibliografiei, consideră că respectiva carte este un adevărat omagiu adus regretatului Constantin Tănase care a lăsat un gol în publicistica și cultura noastră. „Constantin a fost un om al luptei, un publicist al atitudinii, cu reacții prompte la orice eveniment, la orice nedreptate”, a afirmat Pohilă.

Dimensiunea publică a publicistului Constantin Tănase au cunoscut-o mulți, iar imaginea de om de fier nu i-a fost zdruncinată pe parcursul vieții. Totuși, potrivit, fiului său, Alexandru Tănase, maestrul a fost un om extraordinar de sensibil. „Am fost foarte apropiați, nu trecea o zi fără să comunicăm cel puțin la telefon. „A fost un om care a iubit cu tot sufletul și fără rezerve limba română și România. Eu alături de mama mea și frații mei am cunoscut, însă, și altă latură a lui. Voi l-ați cunoscut ca un munte, noi l-am cunoscut ca un om destul de simplu de rănit. Puțini știu că el lucra nopțile, eu îl citeam zilnic, dar acum când văd această carte, îmi dau seama ce muncă titanică a făcut tatăl meu”, a recunoscut Alexandru Tănase.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul și sora regretatului Vera Tănase-Patrașcu, actrița Ninela Caranfil, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, primarul ales Dorin Chirtoacă, profesoara de limbă română Silvia Strătilă și alții.

A trecut jumătate de an de când Constantin Tănase a trecut în neființă, iar cei care l-au iubit și i-au urmărit activitatea de-a lungul vieții, nu pot decât să se bucure că l-au cunoscut… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Timpul l-a scos în cale

„Timpul l-a scos în cale” este o biobibliografie, ce cuprinde întreaga activitate a ziaristului, lingvistului și omului de cultură, Constantin Tănase. Proiectul de realizare a prezentei biobibliografii a fost inclus în agenda de activitate 2014-2015 a Departamentului „Memoria Chișinăului”, sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și a fost realizat de filiala acesteia, Biblioteca „Transilvania”.

Munca asupra acestei lucrări a început, încă în timpul vieții lui Constantin Tănase. Maestrul se bucurase de ideea editării unei astfel de cărți, dar nu a insistat niciodată. Chiar și atunci când era chemat să vadă careva pagini finalizate, nu se încumeta să aibă pretenții majore. Probabil, modestia de care a dat dovadă mereu îl determina să ne spună că „nu e necesar să se introducă toate articolele, doar cele mai importante”. Totuși, alcătuitorii biobibliografiei au insistat să includă tot ce a scris ziaristul. Astfel, cartea cuprinde circa 3000 de titluri, din 1981 până în 2014, cu tematică social‐politică, teme de morală, lingvistică, istorie, românism, sociologie, cu tablete, cronici, pamflete, poeme în proză. Tot aici, s-a introdus publicistica anilor 2012‐2014 din varianta online a ziarului „Timpul”. Pe lângă acestea, volumul conține aprecieri și referințe, interviuri realizate de Constantin Tănase și confesiuni post-mortem.

În această lucrare, cititorul poate să vadă în detalii activitatea publicistului Constantin Tănase, care este un adevărat cronicar al timpurilor noastre. A scris despre numeroase personalități din țara noastră, poate mai puțin importante, dar a căror nume vor rămâne în istorie anume pentru faptul că au fost „pomenite” în editorialele sale. Acest lucru poate fi observat în compartimentul „Index de nume” al biobibliografiei.

Îndemnăm toți cititorii fideli ai TIMPULUI și cei care l-au cunoscut pe Constantin Tănase să răsfoiască această carte, care poate fi găsită în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.


Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:28

Liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au făcut obișnuință din specularea pe seama unor pretinse pericole care planează deasupra lor, ”la comanda democraților”. Falsurile lansate cu periodicitate în spațiul public au avut drept scop menținerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:11

Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:00

Două cutremure au avut loc în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 2.40, în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 08:53

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 08:52

Ministerul rus al Apărării a renunțat să cumpere noile elicoptere de atac Mi-28NM, cunoscute sub numele de Havoc, din cauza prețului ridicat. Surse „Interfax” susțin că întreprinderea „Vertoloty Rossii” nu a acceptat condițiile Ministerului rus al Apărării,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Film 22 Februarie 2019, ora: 04:15

Barry Diller, fost președinte al companiilor Paramount Pictures și 20th Century Fox, consideră Hollywood irelevant acum, fiind bătut de Netflix. Mogulul media, în vârstă de 77 de ani, a fost invitatul Karei Swisher, care moderează podcastul Recode Decode.

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Februarie 2019, ora: 00:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)