Astăzi 20 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:09
Abonamente

Social 25 Iunie 2015, ora 17:27    Din editia print

Timpul l-a scos în cale. Ar fi împlinit 66 de ani…

Marime Font

În ziua în care maestrul Constantin Tănase ar fi împlinit 66 de ani, în sala de lectură a Bibliotecii „Transilvania”, în răcoarea căreia regretatul venea să citească foarte des, s-au adunat cei mai apropiați oameni, cititori fideli, familia, prietenii și urmașii săi din redacția ziarului TIMPUL.

Ne-a adunat acolo nu doar aniversarea maestrului și dorul de el, ci și faptul că, în sfârșit, a fost publicată întreaga biobibliografie a publicistului Constantin Tănase, „TIMPUL l-a scos în cale”. „Nu știu de unde lua energie și toate subiectele pe care reușea să le abordeze. Era foarte sensibil și atent la tot ce se întâmpla în jur, între oameni. Sigur că nu se luau măsuri întotdeauna, dar faptul că-și exprima atitudinea era foarte important pentru el”, mărturisește cea care i-a fost alături o viață și i-a dăruit trei fii, soția maestrului, Alexandra Tănase.

Vladimir Beșleagă, colegul de breaslă și prietenul apropiat al publicistului Constantin Tănase a amintit că maestrul s-a născut în 1949, un an greu, „abia trecuse foametea din 46, au venit deportările”, și că nu a venit singur pe lume, ci cu o soră geamănă pe care părinții au numit-o simbolic Ileana. „Așa devreme și atât de pe neașteptate a plecat dintre noi Constantin Tănase, încât nu ne vine a crede. Un om plin de energie, un om activ, a călătorit continente… Iat-așa e viața omului. Totuși, nu contează câți ani ai trăit, ci activitatea pe care ai avut-o în timpul vieții, ce-ai realizat și mai ales ce-ai lăsat după tine”, adăugase acesta.


Scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, care a participat și la apariția biobibliografiei, consideră că respectiva carte este un adevărat omagiu adus regretatului Constantin Tănase care a lăsat un gol în publicistica și cultura noastră. „Constantin a fost un om al luptei, un publicist al atitudinii, cu reacții prompte la orice eveniment, la orice nedreptate”, a afirmat Pohilă.

Dimensiunea publică a publicistului Constantin Tănase au cunoscut-o mulți, iar imaginea de om de fier nu i-a fost zdruncinată pe parcursul vieții. Totuși, potrivit, fiului său, Alexandru Tănase, maestrul a fost un om extraordinar de sensibil. „Am fost foarte apropiați, nu trecea o zi fără să comunicăm cel puțin la telefon. „A fost un om care a iubit cu tot sufletul și fără rezerve limba română și România. Eu alături de mama mea și frații mei am cunoscut, însă, și altă latură a lui. Voi l-ați cunoscut ca un munte, noi l-am cunoscut ca un om destul de simplu de rănit. Puțini știu că el lucra nopțile, eu îl citeam zilnic, dar acum când văd această carte, îmi dau seama ce muncă titanică a făcut tatăl meu”, a recunoscut Alexandru Tănase.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul și sora regretatului Vera Tănase-Patrașcu, actrița Ninela Caranfil, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, primarul ales Dorin Chirtoacă, profesoara de limbă română Silvia Strătilă și alții.

A trecut jumătate de an de când Constantin Tănase a trecut în neființă, iar cei care l-au iubit și i-au urmărit activitatea de-a lungul vieții, nu pot decât să se bucure că l-au cunoscut… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Timpul l-a scos în cale

„Timpul l-a scos în cale” este o biobibliografie, ce cuprinde întreaga activitate a ziaristului, lingvistului și omului de cultură, Constantin Tănase. Proiectul de realizare a prezentei biobibliografii a fost inclus în agenda de activitate 2014-2015 a Departamentului „Memoria Chișinăului”, sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și a fost realizat de filiala acesteia, Biblioteca „Transilvania”.

Munca asupra acestei lucrări a început, încă în timpul vieții lui Constantin Tănase. Maestrul se bucurase de ideea editării unei astfel de cărți, dar nu a insistat niciodată. Chiar și atunci când era chemat să vadă careva pagini finalizate, nu se încumeta să aibă pretenții majore. Probabil, modestia de care a dat dovadă mereu îl determina să ne spună că „nu e necesar să se introducă toate articolele, doar cele mai importante”. Totuși, alcătuitorii biobibliografiei au insistat să includă tot ce a scris ziaristul. Astfel, cartea cuprinde circa 3000 de titluri, din 1981 până în 2014, cu tematică social‐politică, teme de morală, lingvistică, istorie, românism, sociologie, cu tablete, cronici, pamflete, poeme în proză. Tot aici, s-a introdus publicistica anilor 2012‐2014 din varianta online a ziarului „Timpul”. Pe lângă acestea, volumul conține aprecieri și referințe, interviuri realizate de Constantin Tănase și confesiuni post-mortem.

În această lucrare, cititorul poate să vadă în detalii activitatea publicistului Constantin Tănase, care este un adevărat cronicar al timpurilor noastre. A scris despre numeroase personalități din țara noastră, poate mai puțin importante, dar a căror nume vor rămâne în istorie anume pentru faptul că au fost „pomenite” în editorialele sale. Acest lucru poate fi observat în compartimentul „Index de nume” al biobibliografiei.

Îndemnăm toți cititorii fideli ai TIMPULUI și cei care l-au cunoscut pe Constantin Tănase să răsfoiască această carte, care poate fi găsită în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.


Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Atac armat la un spital din Chicago. Cel puţin 3 oameni, dintre care un poliţist şi un angajat al unităţii medicale, şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi. Atacatorul a murit la rândul său în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Spitalul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)