Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Social 25 Iunie 2015, ora 17:27    Din editia print

Timpul l-a scos în cale. Ar fi împlinit 66 de ani…

Marime Font

În ziua în care maestrul Constantin Tănase ar fi împlinit 66 de ani, în sala de lectură a Bibliotecii „Transilvania”, în răcoarea căreia regretatul venea să citească foarte des, s-au adunat cei mai apropiați oameni, cititori fideli, familia, prietenii și urmașii săi din redacția ziarului TIMPUL.

Ne-a adunat acolo nu doar aniversarea maestrului și dorul de el, ci și faptul că, în sfârșit, a fost publicată întreaga biobibliografie a publicistului Constantin Tănase, „TIMPUL l-a scos în cale”. „Nu știu de unde lua energie și toate subiectele pe care reușea să le abordeze. Era foarte sensibil și atent la tot ce se întâmpla în jur, între oameni. Sigur că nu se luau măsuri întotdeauna, dar faptul că-și exprima atitudinea era foarte important pentru el”, mărturisește cea care i-a fost alături o viață și i-a dăruit trei fii, soția maestrului, Alexandra Tănase.

Vladimir Beșleagă, colegul de breaslă și prietenul apropiat al publicistului Constantin Tănase a amintit că maestrul s-a născut în 1949, un an greu, „abia trecuse foametea din 46, au venit deportările”, și că nu a venit singur pe lume, ci cu o soră geamănă pe care părinții au numit-o simbolic Ileana. „Așa devreme și atât de pe neașteptate a plecat dintre noi Constantin Tănase, încât nu ne vine a crede. Un om plin de energie, un om activ, a călătorit continente… Iat-așa e viața omului. Totuși, nu contează câți ani ai trăit, ci activitatea pe care ai avut-o în timpul vieții, ce-ai realizat și mai ales ce-ai lăsat după tine”, adăugase acesta.


Scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, care a participat și la apariția biobibliografiei, consideră că respectiva carte este un adevărat omagiu adus regretatului Constantin Tănase care a lăsat un gol în publicistica și cultura noastră. „Constantin a fost un om al luptei, un publicist al atitudinii, cu reacții prompte la orice eveniment, la orice nedreptate”, a afirmat Pohilă.

Dimensiunea publică a publicistului Constantin Tănase au cunoscut-o mulți, iar imaginea de om de fier nu i-a fost zdruncinată pe parcursul vieții. Totuși, potrivit, fiului său, Alexandru Tănase, maestrul a fost un om extraordinar de sensibil. „Am fost foarte apropiați, nu trecea o zi fără să comunicăm cel puțin la telefon. „A fost un om care a iubit cu tot sufletul și fără rezerve limba română și România. Eu alături de mama mea și frații mei am cunoscut, însă, și altă latură a lui. Voi l-ați cunoscut ca un munte, noi l-am cunoscut ca un om destul de simplu de rănit. Puțini știu că el lucra nopțile, eu îl citeam zilnic, dar acum când văd această carte, îmi dau seama ce muncă titanică a făcut tatăl meu”, a recunoscut Alexandru Tănase.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul și sora regretatului Vera Tănase-Patrașcu, actrița Ninela Caranfil, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, primarul ales Dorin Chirtoacă, profesoara de limbă română Silvia Strătilă și alții.

A trecut jumătate de an de când Constantin Tănase a trecut în neființă, iar cei care l-au iubit și i-au urmărit activitatea de-a lungul vieții, nu pot decât să se bucure că l-au cunoscut… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Timpul l-a scos în cale

„Timpul l-a scos în cale” este o biobibliografie, ce cuprinde întreaga activitate a ziaristului, lingvistului și omului de cultură, Constantin Tănase. Proiectul de realizare a prezentei biobibliografii a fost inclus în agenda de activitate 2014-2015 a Departamentului „Memoria Chișinăului”, sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și a fost realizat de filiala acesteia, Biblioteca „Transilvania”.

Munca asupra acestei lucrări a început, încă în timpul vieții lui Constantin Tănase. Maestrul se bucurase de ideea editării unei astfel de cărți, dar nu a insistat niciodată. Chiar și atunci când era chemat să vadă careva pagini finalizate, nu se încumeta să aibă pretenții majore. Probabil, modestia de care a dat dovadă mereu îl determina să ne spună că „nu e necesar să se introducă toate articolele, doar cele mai importante”. Totuși, alcătuitorii biobibliografiei au insistat să includă tot ce a scris ziaristul. Astfel, cartea cuprinde circa 3000 de titluri, din 1981 până în 2014, cu tematică social‐politică, teme de morală, lingvistică, istorie, românism, sociologie, cu tablete, cronici, pamflete, poeme în proză. Tot aici, s-a introdus publicistica anilor 2012‐2014 din varianta online a ziarului „Timpul”. Pe lângă acestea, volumul conține aprecieri și referințe, interviuri realizate de Constantin Tănase și confesiuni post-mortem.

În această lucrare, cititorul poate să vadă în detalii activitatea publicistului Constantin Tănase, care este un adevărat cronicar al timpurilor noastre. A scris despre numeroase personalități din țara noastră, poate mai puțin importante, dar a căror nume vor rămâne în istorie anume pentru faptul că au fost „pomenite” în editorialele sale. Acest lucru poate fi observat în compartimentul „Index de nume” al biobibliografiei.

Îndemnăm toți cititorii fideli ai TIMPULUI și cei care l-au cunoscut pe Constantin Tănase să răsfoiască această carte, care poate fi găsită în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.


Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)