Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 7 Mai 2012, ora 09:52    Din editia print

„TIMPUL” le redă încredere femeilor

Marime Font

Participarea femeii în viaţa politică este indispensabilă. 

Aceasta este concluzia la care au ajuns participanţii Clubului de presă al societăţii civile, care a avut loc pe 3 mai. În special a fost menţionat ziarul nostru, care vine în fiecare zi de luni, în suplimentul „Femeia”, cu exemple de femei de succes.

La discuţii au participat vicepreşedinta Parlamentului RM, Liliana Palihovici, reprezentanţi ai mass-media, avocaţi şi directori de programe. Directoarea executivă a Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Daniela Terzi-Barbăroşie şi-a exprimat convingerea că femeile au un rol crucial în sporirea numărului de femei în politică. „O democraţie înseamnă indispensabil şi participarea în egală măsură şi a femeii în viaţa politică. Din păcate pentru RM, pot invoca doar un singur argument legislativ în acest sens, fiind vorba despre Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi adoptată în 2006, care s-a dovedit a fi inertă. Mă refer la faptul că aceasta nu prevede şi sancţiuni, fie că e vorba de activitatea politică, publicitate sau situaţia din câmpul muncii”, s-a arătat indignată Daniela Terzi-Barbăroşie. Ea mai susţine că o democraţie participativă presupune implicit participarea egală. „Un barometru de gen realizat în 2006 arată că doar 6% din populaţia RM a spus că ar alege un preşedinte femeie, comparativ cu 50% care ar alege un bărbat şi 42% care a spus că genul nu contează. Cred că legitimitatea partidelor politice ar creşte mai mult dacă ar avea şi femei”, a conchis ea.În sprijinul acestei afirmaţii vine şi Liliana Palihovici, care crede că statul, în parteneriat cu societatea civilă, trebuie să aibă un obiectiv-cheie ca femeile să voteze femei. „Există suficiente statistici care arată că în Moldova femeile nu sunt gata să voteze pentru acelaşi gen”, a spus vicepreşedinta parlamentului. Cât priveşte promovarea femeii în mass-media, ea a ţinut să menţioneze meritul ziarului TIMPUL. „Mă bucur că ziarul Timpul a reuşit să aibă o altă abordare despre femeie, iar asta prin articolele din suplimentul „Femeia” care promovează modele pozitive ce dau încredere fetelor şi femeilor din RM”, a adăugat Palihovici. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul