Timpul Local

Timpul local

Călărași
Totdată, în cadrul evenimentului de la Palanca, se va organiza târgul de produse „Delicii Palacence” unde oamenii vor putea gusta din conservele de legume și fructe făcute de gospodarii din satul Palanca, vor încerca friptură cu mămăliguță și brânză, plăcinte la cuptor și bostan copt sau pâine de casă. De asemenea, vizitatorii vor putea bea vin fiert, țuică fiartă cu miere de albine.
Va fi organizat și un târg al meșterilor populari cu diferite ateliere de creativitate în care se vor face decorațiuni de brad din paie și fibre vegetale împreună cu meșterul popular Eugeniu Moldovanu sau păpuși de ritual, măști cu ajutorul meșterului popular Nina Djos.
Organizatorii nu au uitat de jocurile sătești și pun la dispoziția oaspeților „tragerea de funie”, „aruncarea bolovanului de zăpadă”, „dezghiocatul porumbului”, „bătutul grâului în piuă pentru colivă”, „concursul harapnicelor”, dar și mai multe sănii pentru plimbările în sat.
Spre finalul evenimentului, vor fi primite cetele de urători cu „Alaiul Malancuței” și cu personajele mascate.
Festivalul va avea loc pe 13 ianuarie în restaurantul din localitatea Palanca „Casa Părintească”. Prețurile activităților variază de la 30 de lei până la 450 de lei.

Ceadâr-Lunga
Serviciul hidrometeorologic al Republicii Moldova a publicat date statistice privind stratul de zăpadă în țară.
După cum rezultă din datele publicate, cea mai multă zăpadă astăzi a căzut la Ceadâr-Lunga – aici s-a format o pătură de zăpadă cu grosimea de 25 cm.
Pe locul doi se află satul Cornești, raionul Ungheni – 21 cm. Pe al treilea – Briceni (20 cm). În raioanele Leova și Cantemir au căzut doar 10 cm de zăpadă.
În majoritatea raioanelor centrale și din nordul Moldovei, stratul de zăpadă nu depășește 4 cm.

Soroca
Sorocenii sunt invitaţi la 15 ianuarie, ora 10.00, să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu cu prilejul a 167 ani de la naşterea poetului, prozatorului şi publicistului român. De asemenea, în aceeași zi, cu începere de la ora 14.00, în incinta Centrului Cultural Român ,,Constantin Stere” din oraşul Soroca va avea loc evenimentul „Dor de Eminescu”.
Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române admiratorii versurilor eminesciene sunt invitaţi la o serată cu genericul ,,Dor de Eminescu”.
Observatorul.md

Ghidighici
Un stol de lebede s-a aciuat pe lacul de acumulare Ghidighici pentru prima dată în ultimii ani.
Pe parcursul anului trecut, la inițiativa Ministerului Mediului al RM, au fost realizate câteva lucrări esențiale pentru crearea condițiilor favorabile repopulării și dinamizării activității faunei în ecosistemul acvatic al bazinului lacului Ghidighici.
În rezultatul lucrărilor de demolare a digului din lunca bazinului acvatic Ghidighici pentru readucerea r. Bâc în cursul lui natural, oglinda lacului de acumulare s-a extins pe o suprafaţă considerabilă – 30 ha. Drept urmare, ecosistemul acvatic s-a îmbunătăţit, iar zona respectivă a devenit asemenea unei rezervaţii naturale, unde s-au adăpostit mai multe păsări sălbatice.
Având în vedere temperaturile scăzute, ninsorile şi gerul prognozat, angajaţii Agenția „Apele Moldovei" monitorizează evoluţia acestui stol de lebede, asigurându-le zilnic cu hrana necesară, în strictă conformitate cu recomandările Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Din toate colţurile republicii vin mesaje asemănătoare – tot mai multe păsări migratoare (lebede, raţe, pelicani) aleg să se oprească pe teritoriul nostru, după ce a fost interzisă, pe parcursul ultimilor doi ani, vânătoarea la păsările migratoare. Liniştea de care se bucură în absenţa vânătorii, contribuie eficient la creşterea populaţiei de păsări şi, implicit, îmbunătăţirea întregii faune sălbatice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *