Actualitate

Timpul local

În acest sens a fost constituite 17 birouri electorale: la Bardar, Costești, Dănceni, Hansca, Horești, Mileștii Mici, Molești, Nimoreni, Răzeni, Puhoi, Ruseștii Noi, Țâpala, Zâmbreni, Văsieni. Birourile au menirea de a asigura buna organizare a alegerilor.
Până în ziua de 9 decembrie a avut loc înregistrarea candidaților la funcția de membru a Consiliului local. Candidații au avut de prezentat CV-ul, Programul electoral și acordul părinților (în cazul în care candidatul nu are împliniți 18 ani).
Alegerile de tineret se vor desfășura la 18 decembrie concomitent în toate cele 17 localități. Secțiile de votare vor activa de la ora 10:00 până la 16:00. Au dreptul la vot tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani. Ei vor vota în baza unui act de identitate – buletin, certificat de naștere. După închiderea secțiilor de votare, vor fi numărate voturile și vor fi afișate rezultatele.
Consiliul local al tinerilor este o formă de reprezentare şi împuternicire a tinerilor la nivel local. Consiliul este menit să asigure participarea activă a tinerilor la viaţa locală şi regională, în special, în procesul de luare a deciziilor ce îi privesc. Consiliile formate vor delega (în dependență de numărul populației) membri în Consiliul raional al tinerilor.
Ialovenionline.md

Sudul Moldovei
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a confirmat pe 13 decembrie disponibilitatea de a susţine şi în anul viitor proiecte de alimentare cu apă şi management al deşeurilor solide în regiunea de sud a R. Moldova.
Obiectivele acestei colaborări au fost discutate recent în cadrul unei întrevederi a ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtca, cu un grup de reprezentanţi ai Băncii.
Părţile au examinat aspecte ce ţin de rezultatele obţinute în procesul de cooperare, precum şi de posibilităţile pentru anul 2017. În context, echipa BERD a recomandat ca programele de sanitaţie să fie definitivate în comun cu ecologiştii, fiind antrenaţi şi alţi parteneri de dezvoltare activi în ţara noastră.
„Ne bucură disponibilitatea Băncii de a oferi suport pentru proiectul „Alimentarea cu apă şi canalizare în Regiunea de Sud a R. Moldova”. Anterior am cooperat eficient cu BERD şi sperăm să avem mai multe iniţiative comune pe viitor”, a subliniat Vasile Bâtca.
Colaborarea în acest domeniu cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a început doi ani în urmă, când BERD a aprobat o Strategie pentru R. Moldova. Conform acesteia, în perioada 2014-2017 BERD s-a arătat dispusă să acorde suport financiar pentru implementarea a câteva proiecte privind alimentarea cu apă a comunităţilor din centrul şi sudul ţării. Planul de lucru a prevăzut şi construcţia unui apeduct extins ce va asigura cu apă din râul Prut oraşele Leova, Cimişlia, Basarabeasca şi Ceadâr-Lunga, precum şi un program de alimentare cu apă a UTA Gagauz-Yeri.
Moldpres.md

Ialoveni
În orașul Ialoveni a fost deschis, la 10 decembrie curent, primul stadion multifuncțional (tenis de câmp, volei și baschet), construit conform celor mai moderne tehnologii. Investițiile în construcția stadionului au fost efectuate datorită grantului obținut prin intermediul Centrului de Informare a Autorităților Locale, Programul „Solidarity Fund PL”, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei.
La realizarea proiectului și-au adus contribuția mai mulți responsabili: începând de la elaborarea conceptului de proiect și, pas cu pas, fiecare etapă (participarea în competiție, alocarea contribuției primăriei, colaborarea cu agenții economici, cu Federația de Tenis din R. Moldova și alți parteneri de dezvoltare).
Participanții la eveniment, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Tomasz Horbowski, directorul Centrului de Informare a Autorităților Locale, Veaceslav Pâslari, reprezentantul întreprinderii „Geotermal”, care au efectuat lucrările de construcție, au menționat că noul stadion este primul în R. Moldova la asemenea standarde și tehnologii. Președintele raionului Anatolie Dimitriu a apreciat eforturile depuse și a asigurat ialovenenii că va susține altă etapă de dezvoltare a acestui proiect.
La proiect au mai participat echipa Centrului de Informare a Autorităților Locale; Federația de Tenis din Moldova, Consiliul Tinerilor pe lângă primarul orașului Ialoveni și alții.
Provincial.md

Chișinău
Începând cu data de 17 decembrie a.c., călătorii cursei Chișinău-Odesa vor ajunge mai rapid la destinație. Timpul de parcurs a fost diminuat în urma mai multor întâlniri bilaterale cu participarea administrației Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și a reprezentanților Serviciului Vamal. În urma acestor întrevederi, părțile au convenit asupra efectuării controlului vamal în incinta gării feroviare din Chișinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, potrivit unui comunicat de presă al CFM.
De menționat că trenul de pe cursa Chișinău-Odesa va porni, începând cu data de 17 decembrie, din stația Chișinău la ora 08:11 și va ajunge la destinație la ora 12:25, iar retur, din Odesa va porni la ora 16:00, la Chișinău sosind la 20:15, astfel, timpul de parcurs fiind redus cu circa 40 de minute tur și circa 50 minute – retur.
„Având în vedere cele expuse, întru evitarea întârzierilor, solicităm respectuos ca pasagerii de pe cursa sus-menționată să fie prezenți mai devreme în incinta Gării Chișinău, în scopul trecerii controlului vamal”, menționează CFM.
Provincial.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *