Timpul Local

TIMPUL LOCAL

Lucrările în blocul unde urmează să fie deschise secţiile de neurologie şi terapie au fost suspendate câțiva ani în urmă. Asta după ce în 2012 fundaţia caritabilă „Gloria” din Germania a alocat suma de cinci milioane de lei, din a cărui cont a fost efectuată cea mai mare parte din lucrări. În prezent, Secţia de neurologie activează într-o clădire învechită şi avariată.
Reconstrucţia principalei instituţii medicale din raionul Ceadâr-Lunga a demarat în anul 2013. Bugetul lucrărilor a fost estimat atunci la 15 milioane de lei, din care a fost identificată doar suma de cinci milioane de lei, oferită de partenerii germani. Ulterior, construcţia blocului planificat a fost stopată.

Șoldănești
În anul viitor de studii, elevii de la Liceul Teoretic din satul Cotiujenii Mari ar putea beneficia de puncte sanitare în incinta instituţiei. Acest lucru îl promit constructorii, antrenaţi în realizarea proiectului „Renovarea blocurilor sanitare în liceu”, susţinut financiar de guvernul SUA.
Iniţial, încăperile şcolii din satul Cotiujenii Mari erau dotate cu blocuri sanitare. Slavic Guma, conducătorul instituţiei, susţine că acestea nu ar fi funcţionat. Unul din motive era lipsa apei curgătoare. Cu scopul de a crea condiții sanitare adecvate, administrația liceului a examinat mai multe variante de soluționare a problemei. Astfel, în cadrul unei deplasări, în 2014, la Cotiujenii Mari, comandanții armatei SUA, dislocată în Europa, au promis să studieze chestiunea dată. Peste doi ani, aceștia au revenit la Cotiujenii Mari pentru a evalua starea de lucruri. Drept urmare, ei au acceptat să acorde suport financiar pentru amenajarea blocurilor sanitare în liceu. Concomitent, ei au decis și construcția unei fântâni. Asta în pofida faptului că în localitate este apeduct.

Toate lucrările urmează a fi încheiate în luna mai 2017.

Slavic Guma, managerul liceului din Cotiujenii Mari a menționat că proiecte similare sunt implementate și în două instituții de învățământ din satele Ștefănești și Roșietici, ambele din raionul Florești. Contribuția cotiujenenilor a constituit perfectarea actelor necesare pentru efectuarea lucrărilor și darea blocurilor sanitare în folosință, a precizat Slavic Guma.

Edineț
În oraşul Cupcini, raionul Edineţ, au fost finisate lucrările de reparaţie şi amenajare ale primului Centru apicol din nordul R. Moldova. O comisie specială a evaluat recent calitatea lucrărilor după care a permis exploatarea întreprinderii.

Centrul apicol de la Cupcini face parte dintr-un proiect de dezvoltare regională susţinut de Guvernul României. Centrul este constituit din două secţii, unde vor fi create cel puţin nouă locuri de muncă. O secţie se va ocupa de marketing şi suport informaţional, iar cealaltă – de achiziţia, procesarea şi ambalarea mierii şi produselor apicole. Pentru lucrările de renovare a acestora s-au cheltuit aproape 1,2 milioane de lei.

Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, interesul României față de proiectul apicol, realizat în zona de nord a R. Moldova, sporește șansele producătorilor de miere care doresc să-şi dezvolte o afacere profitabilă. „Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul ţării prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, a afirmat directorul ADR Nord.
Pentru a face acest centru competitiv şi rentabil, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat pentru apicultorii din zonă seminare, vizite de studiu, ateliere de lucru, până în prezent fiind instruiţi peste o sută de specialişti. De asemenea, în cadrul proiectului a fost constituită Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, din care fac parte reprezentanţi din municipiul Bălţi, precum şi din toate cele 11 raioane din zonă. O bună platformă pentru promovarea sectorului a devenit şi Festivalul Mierii de la Bălţi, care a ajuns în 2016 la a treia ediţie.
Proiectul „Creşterea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova” a fost iniţiat doi ani în urmă şi are un buget de circa 160 mii de euro, finanţat de Guvernul de la Bucureşti prin Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare din România (RoAid).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *