Actualitate

TIMPUL local

Strășeni

La data de 11 mai curent, reprezentanți ai delegației americane SCF Gerald Turner și CPT Alexander M. Quitt s-au aflat într-o vizită de lucru la Consiliul raional Strășeni. Aici s-au întâlnit cu președintele raionului, Mihail Popa, vicepreședintele Ion Ursu și cu Petru Scoarță, șef al Inspectoratului raional de Poliție Strășeni, cu scopul de a coordona activitățile care vor avea loc la Batalionul de Geniu ,,Codru” din s. Negrești. Militarii americani vor participa la un exercițiu comun cu geniștii din Negrești pe parcursul a trei săptămâni, care se va axa pe operațiuni geniste, activități de pregătire medicală, exerciții de evacuări, demolări și multe altele.

Nisporeni

Pe 11 mai, în satul Vânători a fost inaugurată grădinița reconstruită în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova. La eveniment au participat ambasadorul României, Marius Lazurca, și directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu. Anterior, clădirea aparţinea gimnaziului din apropiere, dar din cauza reducerii numărului de elevi, aceasta a fost reconstruită pentru deschiderea unei grădiniţe. Grădiniţa din satul Vânători este frecventată de 55 de copii, instituţia asigurând cu locuri de muncă 12 locuitori ai satului. Din grantul românesc la grădiniţa din Vânători a fost schimbat acoperișul, au fost renovaţi pereții interiori, tavanul, podeaua. În curtea grădiniței a fost montat pavaj, iar pereții exteriori ai clădirii au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost instalat un sistem performant de încălzire, a fost construit sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare. Astfel, grădinița a devenit singura instituție din localitate care dispune de grupuri sanitare în interiorul clădirii. Costul total al proiectului este de 3.000.000 de lei, dintre care 1.500.000 lei s-a alocat din grantul oferit de Guvernul României, restul fiind alocaţi din bugetul de stat, bugetul local și cel al Consiliului Raional Nisporeni.

Ialoveni

Echipa Primăriei Ialoveni anunță că a trecut cu succes concursul proiectelor depuse pentru cofinanțare din cadrul „Fondului de Granturi Mici”, Programul „Solidarity Fund PL” în Republica Moldova, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Polish Aid.
Conform informației făcute publice de Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale, din 188 de primării, consilii raionale și ONG-uri locale, pentru cofinanțare au fost acceptate 17 proiecte și 4 în rezervă.
Proiectul înaintat de către Primăria Ialoveni în colaborare cu Consiliul Tinerilor pe lângă Primăria Ialoveni, se referă la amenajarea unui teren sportiv multifuncțional, desfășurarea activităților de promovare a modului sănătos de viață și dezvoltarea politicilor locale de ocupație a tinerilor în timpul liber. Terenul de sport preconizat se află în cartierul Moldova din Ialoveni.

Cahul

În perioada 05-07 mai 2016, echipa de lupte greco-romane a Şcolii Sportive nr.2 din oraşul Cahul a participat la Turneul Internaţional de lupte greco-romane „Cupa Botoşani – 2016”, România.
La competiţii au participat 137 sportivi din România (Botoşani, Bacău, Suceava) şi Republica Moldova (Ialoveni, Soroca, Chişinău, Floreşti, Bender, Hânceşti, Căuşeni, Cahul).
Sportivii cahuleni au ocupat 3 locuri după cum urmează: Donea Gheorghe – locul II la categoria 84 kg; Severin Victor – locul III la categoria 120 kg; Codreanu Ion – locul III la categoria 74 kg.

Taraclia

Pe 13 mai, în centrul comunitar „Olimpii Panov” din Taraclia va avea loc o dezbatere privind crearea unui centru etno-cultural bulgar și elaborarea noii steme a localității. La eveniment vor participa reprezentanții Universității de Stat din Taraclia „Grigore Țamblak”, funcționari publici, profesori de istorie, membrii organizațiilor neguvernamentale și angajați ai muzeului din oraș. Scopul proiectului este de a dezvolta turismul local și a păstra patrimoniul cultual al comunității bulgare din Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *