Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Timpul Local 10 Iunie 2016, ora 07:02    Din editia print

Timpul local

Marime Font

Centrul Național de Conservare și promovare a patrimoniului Cultural Imaterial și Secția raională de cultură și turism Soroca la 5 iunie au organizat și desfășurat festivalul-concurs național „Fanfara argintie”. 

Soroca

Acest festival are ca obiective revalorificarea formelor tradiționale de interpretare a melodiilor folclorice de către fanfarele populare, popularizarea muzicii tradiționale de fanfară și promenadă, perfecționarea măiestriei interpretative, îmbogățirea repertoriului fanfarelor. La festivalul-concurs au participat 10 fanfare din Republica Moldova, formate din tineri și maturi, selectate în cadrul atestării formațiilor artistice de amatori în 2015, în afara concursului au evoluat încă două colective. Raionul Ștefan-Vodă a fost prezentat de fanfara „Ciocârlia”, conducător Igor Dumitrescu, de la Casa orășenească de cultură. Evoluţia concurenţilor a fost apreciată de un juriu profesionist. Rezultatele sunt următoarele: Premiul Mare – fanfara „Plai Nistrean” din or. Rezina; Premiul I – fanfara Consiliului raional Ialoveni; Premiul II – Fanfara „ Andrei Suruceanu” din or. Orhei şi Fanfara din s. Măgdăceşti, r-nul Criuleni; Premiul III – Fanfara de la Casa orăşenească de cultură din or. Ştefan-Vodă şi fanfara de la Casa raională de cultură din or. Hăncești.


Orhei

Locuitorii orașului Orhei vor fi invitați la un referendum local, în cadrul căruia vor fi întrebaţi dacă vor ca Piața Centrală din localitate să fie strămutată sau dacă vor păstrarea acesteia la locul actual. Decizia privind organizarea plebiscitului a fost aprobată marţi de Consiliul Orășenesc Orhei la inițiativa primarului localității Ilan Shor. Edilul a declarat că decizia este una democratică şi poartă un caracter deosebit și strategic pentru orășeni.
„Ne propunem să construim o piață modernă cu toate serviciile necesare activităților de vânzare la standarde înalte în ceea ce privește siguranța și calitatea alimentelor. Totodată, toți cei care dețin la moment locuri de comerț în piață, vor primi în mod garantat spații amenajate în noua construcție”, a scris Ilan Shor pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, piața va dispune de locuri suficiente de parcare pentru vânzători și clienți.

Criuleni

La data de 7 iunie 2016, în cadrul Galei Businessului Moldovenesc 2016, raionul Criuleni a fost decernat cu Medalia de aur a expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2016. La eveniment raionul Criuleni a fost reprezentat de dl Iurie Andriuța, președintele raionului.
Amintim că, în perioada 3 februarie - 7 februarie 2016, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a expoziției naționale „Fabricat în Moldova", organizată de Camera de Comerț și Industrie, cu scopul de a susține producătorii autohtoni, întreprinderile mici și mijlocii, atragerea investițiilor și crearea unui climat economic favorabil. La expoziție au participat cu standuri individuale peste 250 agenți economici, inclusiv 14 consilii raionale, printre care și Consiliul raional Criuleni.
Consiliul raional Criuleni a participat la expoziție cu un stand bogat care a fost organizat de Direcția agricultură, economie, investiții, relații externe și servicii funciare. În pavilionul expozițional al raionului și-au expus produsele 15 agenți economici și 2 meșteri populari: SRL „Samiralagro” (fructe), SRL „Carne DK” (mezeluri), SA „Prestări servicii” (confecții), Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” (semințe), ÎI „Simion Urîtu” (semințe), SRL „Acadivi” (patiserie), ÎI „Petru Balan” (panificaţie), SRL „BaredCom” (fructe uscate), SRL „Agromaxer” (răsad de legume în teren protejat), SRL „Eget Grup” (bomboane), SRL „SUTURA” (confecţii), SRL „Spica-N-Agro”(mere), SRL „Iliada Plus” (conserve), SRL „Albinuţa Fermecată” (apicultură), SRL „Spin-Agro” (panificaţie) și meșterii populari Victor Pelin și Natalia Cangea.Strășeni

La data de 05 iunie curent, a fost dat în exploatare porțiunea de drum public local L-446, Bucovăț - Gălești – Zubrești. La eveniment au fost prezenți președintele raionului, Mihail Popa, vicepreședintele raionului, Nicolae Budu, Tudor Rodideal, primar al satului Gălești, Vladimir Croitor, director al SA ,,Drumuri Strășeni” și Gheorghe Rusu, șef de district, SA ,,Drumuri Strășeni”.
Lucrările de reparație a porțiunii de drum s-au desfășurat în perioada 16.05.16 – 03.06.16. Activitățile date fac parte din Programul de reparații curente a drumurilor publice locale, din raionul Strășeni pentru anul 2016, aprobat prin Decizia Consiliului raional Strășeni nr. 9/1 din 24 decembrie 2015, în care, pe parcursul anului curent, sunt planificate lucrări de reparație la 6 drumuri publice locale. Problema acestui drum a reprezentat una dintre cele mai stringente pentru locuitorii satului Gălești, iar reparația acestuia va facilita circulația și accesul spre sat.

Timpul.md
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul