Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:44
Abonamente

Timpul Local 4 Noiembrie 2016, ora 07:00    Din editia print

Timpul Local: Ceadâr-Lunga, Căușeni, Bălți, Criuleni

Marime Font

 Vezi ce se mai întâmplă în țară!

Ceadâr-Lunga

Opt milioane de lei în modernizarea producției și deschiderea noilor locuri de muncă va investi un agent economic din Ceadâr-Lunga.
Compania „Azamet-Pro” intenționează să realizeze un proiect de modernizare a producției existente de prelucrare a deșeurilor din industria vinicolă, în scopul de a face ca producția să fie fără deșeuri. Instalarea echipamentelor suplimentare va permite deschiderea a 30 de locuri de muncă noi.

Această companie este una dintre primele care a beneficiat de oportunitățile noii legi „cu privire la investiții”. Adunarea Populară a Găgăuziei a autorizat Comitetul Executiv să încheie cu compania un contract de investiții, care prevede că aceasta va primi o subvenție pentru compensarea parțială a mijloacelor investite în producție.


Direcția principală a proiectului companiei „Azamet-Pro” este colectarea, prelucrarea și exportul semințelor de struguri, producția uleiurilor din semințele de struguri și nuci, și producția de făină din semințe de struguri.

Gaguzinfo.md

Criuleni

Opt biblioteci din raionul Criuleni au fost antrenate în primul atelier de instruire mediatică, lansat pe 1 noiembrie în cadrul Programului Novateca.

Potrivit organizatorilor, subiectele de pe agenda instruirilor sunt diverse şi necesare bibliotecarilor, care urmează să fie receptori, dar şi creatori de mesaje media.

„Educaţia mediatică se referă la procesul de accesare, analizare, evaluare a ştirilor, creând mesaje corecte din punctul de vedere al impactului asupra membrilor comunităţii, bazate doar pe fapte concrete. Misiunea bibliotecarilor va fi să încurajeze oamenii să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, citesc sau ascultă. Educaţia mediatică urmăreşte dezvoltarea unei culturi mediatice, ceea ce este foarte necesar pentru societatea noastră”, a menţionat Daniela Galai, reprezentant IREX Europe (organizaţie internaţională care realizează proiecte sociale inovaţionale).

După trei runde de instruire, serviciul „Educație mediatică în biblioteci” urmează să fie pus în aplicare la Criuleni, iar bibliotecarii care vor înregistra indicatori de performanţă vor beneficia de premii materiale.

MOLDPRES

Bălți

Primăria municipiului Bălţi a lansat recent un concurs pentru cea mai bună iniţiativă a tinerilor. Concursul se va desfăşura pe cinci categorii şi are scopul să stimuleze participarea generaţiei tinere în viaţa şi dezvoltarea localităţii.
Potrivit Direcţiei educaţie, tineret şi sport de la Primăria Bălţi, rezultatele concursului vor fi anunţate la 21 noiembrie, în cadrul unei festivităţi.
Participanţii vor putea concura la categoria „Cea mai activă organizaţie de tineret din Bălţi”, fiind nevoie să prezinte proiectele realizate pe parcursul anului 2016.

Alt compartiment al competiţiei prevede prezentarea celor mai relevante iniţiative realizate de tineri în municipiu. Aici vor putea concura grupuri de elevi, studenţi sau reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au lansat în anul curent idei importante pentru comunitate.

De asemenea, în cadrul concursului vor fi desemnaţi cei mai buni activişti din oraş şi vor fi selectate cele mai interesante spoturi şi postere despre Bălţi, create de tineri.

Tradiţional, în fiecare an, în luna noiembrie, Ministerul Tineretului şi Sportului susţinut de autorităţile locale desfăşoară mai multe acţiuni menite să evidenţieze şi să încurajeze performanţele tinerilor. În această perioadă este decernat Premiul naţional pentru tineret, fiind selectată şi Capitala naţională a tineretului pentru următorul an.

MOLDPRES

Căușeni

Spitalul raional şi Departamentul Situaţii Excepţionale din Căuşeni au încălzire şi apă caldă din surse regenerabile de energie datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană. Acestea sunt cele mai mari instituţii publice beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cel mai mare bloc al Spitalului raional Căuşeni, responsabil de circa șase mii de persoane anual, a fost conectat la sistemul de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară.

Departamentul Situaţii Excepţionale este al doilea beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă în oraşul Căuşeni. Instituţia a trecut la încălzirea cu biomasă şi, odată cu aceasta, şi-a extins suprafaţa încălzită. De asemenea, aici au fost montate colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară.

Centralele termice de la ambele instituţii vor încălzi ecologic o suprafaţă de peste 7.000 m2. Valoarea totală a investiţiei în instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile în or. Căuşeni a fost de 202,698 euro, din fonduri europene, contribuţia comunităţii fiind de 40,500 euro.

Timpul.md
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)