Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 10:07
Abonamente

Timpul Local 24 Februarie 2017, ora 09:26    Din editia print

Timpul Local: Cimișlia, Ialoveni, Soroca

Marime Font

Ce se întâmplă în raioanele din Republica Moldova.

Cimişlia

Locuitorii oraşului Cimişlia vor achita din luna curentă preţuri majorate pentru apă şi canalizare. Tarifele au fost modificate după ce în localitate a fost stabilit un singur furnizor, întreprinderea „Servicii Publice Cimişlia”.

În urma majorării tarifelor, persoanele fizice vor achita 16 lei pentru un metru cub de apă, instituţiile publice – 19 lei, iar agenţii economici vor plăti 20 de lei pentru un metru cub de apă potabilă. Anterior, mai mult de jumătate din populaţia oraşului era asigurată cu apă de o întreprindere privată, care livra apă la un preţ comun de 10 lei pentru un metru cub.


Tudor Țurcanu, şeful întreprinderii „Servicii Publice Cimișlia”, a explicat consumatorilor că majorarea tarifelor va permite acoperirea cheltuielilor pentru captarea şi distribuirea apei. „Începând din luna februarie vom avea preţuri mai mari la apă. Trebuie de înţeles că nu se mai putea face faţă problemelor financiare. Ştim cu toţii cum au crescut tarifele la energie electrică, carburanţi etc.”, a menţionat Ţurcanu.
Potrivit autorităţilor oraşului, aceste schimbări, chiar dacă sunt dureroase pentru consumatori, au fost necesare. „Nu puteam atrage investiții, investitorii ne întrebau cine este beneficiarul, cum vom implementa proiectele. Era o nevoie acută de a interconecta toate rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare din oraș. Ne vom strădui să nu creăm dificultăți pentru orăşeni, pentru ca aceştia să aibă de suferit cât mai puțin”, a afirmat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Totodată, edilul a subliniat că noile condiţii de asigurare cu apă şi canalizare vor permite implementarea mai multor programe de îmbunătăţire a infrastructurii oraşului Cimişlia, inclusiv a Staţiei de epurare.

Moldpres

Autoritățile orășenești și cele raionale din Cimișlia, anunță un program vast de manifestații dedicate zilei îndrăgostiților „Dragobete”, sărbătoarea dragostei la români, marcată anual la data de 24 februarie, anunță gazetadesud.md

Începând cu ora 17:00, în incinta Casei de Cultură din oraș, urmează a fi organizată o ședință fotografică, intitulată „Amorul în Portret”. Fotografiile urmează a fi efectuate de către fotograful Andrei Frunză, acompaniat cu un background muzical la țambal, de către Sergiu Zamisnâi și Alexei Scutari.

Deschiderea serii tematice va începe la ora 18:00, cu o retrospecție video „Dragobete - iubește românește” și cu prezentarea unei secvențe a spectacolului „Visul unei nopți de iarnă”, cu participarea tinerilor actori, Ruslan Pictorul și Corina Musteață, deținătoarea titlului Miss Cimișlia 2017.

Ulterior, tinerele talente din localitate vor prezenta un program artistic vast și divers. Formația „eBlast band” va interpreta câteva piese. Solvita Grâu va prezenta un moment teatral, Ruslan Pictorul va realiza portretul îndrăgostitului, Dj Orion (Constantin Celac) va evolua cu un program solo-vocal, Rusanda Curcă va cânta live la chitară, iar seara se promite a fi plină de multe alte surprize și concursuri interesante.

Totodată, va fi organizată o serată sub beat-urile lui Dj Alexei Scutari, intitulată „Gura Ta” și o tombolă de „Amor”. Astfel, autoritățile și-au propus să promoveze sărbătorile și valorile naționale ale neamului în rândul tinerelor generații, în mod special.

Soroca

Primăria oraşului Soroca anunţă desfăşurarea concursului pentru atribuirea dreptului de deservire a rutelor regulate urbane de călători din oraş. Potrivit noilor condiţii, doar doi agenţi economici vor obţine dreptul de a deservi rutele de transport urban în Soroca. Astfel, potrivit informaţiei, concursul vizează toate grupurile de rute din urbe: Grupul nr. 1 include Ruta nr.1: Soroca Nouă – Stadion – Soroca Nouă – 12 unităţi de transport; Ruta nr. 2/4: str. Renaşterii – Staţia PECO „Petrom” – Stadion – str. Renaşterii – 8 unităţi de transport; Ruta nr. 9: Stadion – Apeductul Soroca – Bălți – Soroca Nouă – Stadion – 3 unităţi de transport. Grupul nr. 2 include Ruta nr. 3: Planul Nou – Hidroinmpex – Stadion – Planul Nou – 12 unitati de transport; Ruta nr. 5 Spitalul Raional – Stadion – Spitalul Raional – 4 unități de transport; Ruta nr. 7: Soroca Nouă – Hidroinmpex – Retranslator – Parcul Central – Soroca Nouă – 13 unităţi de transport. În total, pentru transportarea pasagerilor pe itinerarele enumerate este nevoie de 46 de unităţi de transport, se mai spune în anunţ. Potrivit sursei, programul de activitate a transportului urban se va desfăşura între orele 06:00 - 22:00, iar anul fabricării unităţilor de transport nu va depăşi anul 1997, adică microbuzele sau autobuzele care vor ieşi pe traseu, nu vor fi mai vechi de 20 de ani, conform condiţiilor concursului.
Concursul va avea loc pe 30 martie 2017, ora 10.00.

Locul desfăşurării concursului: Primăria oraşului Soroca, et. IV, bir.414.

Termenul și locul prezentării documentelor pentru înscrierea la concurs: 20.03.2017, ora 17.00, Primăria oraşului Soroca, biroul 409.
Telefonul de contact: 023022341

Timpul.md

Ialoveni

Vinăria Mileștii Mici din Moldova a fost inclusă în topul celor mai surprinzătoare pivnițe din lume, întocmit de postul de televiziune CNN.
Galeriile subterane din Mileștii Mici au fost incluse în anul 2005 în Cartea Recordurilor, având cea mai mare colecție de vinuri din lume - peste 2 milioane de sticle. La fel, vinăria este cea mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, dintre care doar 120 km (43 de tuneluri) sunt utilizați.

Vinurile păstrate aici sunt în proporție de 70 la sută vinuri roșii, cu numai 20 la sută vinuri albe și 10 la sută vinuri de desert. Cea mai valoroasă sticlă de vin prezentă în colecție a fost produsă în 1973-1974 și valorează 480 de euro. Soiurile de vin colecționate la Milești sunt: Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Fetească, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai.
„La Mileștii Mici sunt cele mai spectaculoase pivnițe din lume. Este asemeni unui oraș subteran, plin de vise create datorită pasiunii pentru vin”, a declarat pentru CNN renumitul somelier din Hong Kong, Ace Lee.

Alături de Mileștii Mici, CNN a inclus în top alte câteva vinării din SUA, Germania, Hong-Kong, Elveția și vinăriile franceze din Bordeaux.

Provincial.md


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)