Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Timpul Local 24 Februarie 2017, ora 09:26    Din editia print

Timpul Local: Cimișlia, Ialoveni, Soroca

Marime Font

Ce se întâmplă în raioanele din Republica Moldova.

Cimişlia

Locuitorii oraşului Cimişlia vor achita din luna curentă preţuri majorate pentru apă şi canalizare. Tarifele au fost modificate după ce în localitate a fost stabilit un singur furnizor, întreprinderea „Servicii Publice Cimişlia”.

În urma majorării tarifelor, persoanele fizice vor achita 16 lei pentru un metru cub de apă, instituţiile publice – 19 lei, iar agenţii economici vor plăti 20 de lei pentru un metru cub de apă potabilă. Anterior, mai mult de jumătate din populaţia oraşului era asigurată cu apă de o întreprindere privată, care livra apă la un preţ comun de 10 lei pentru un metru cub.


Tudor Țurcanu, şeful întreprinderii „Servicii Publice Cimișlia”, a explicat consumatorilor că majorarea tarifelor va permite acoperirea cheltuielilor pentru captarea şi distribuirea apei. „Începând din luna februarie vom avea preţuri mai mari la apă. Trebuie de înţeles că nu se mai putea face faţă problemelor financiare. Ştim cu toţii cum au crescut tarifele la energie electrică, carburanţi etc.”, a menţionat Ţurcanu.
Potrivit autorităţilor oraşului, aceste schimbări, chiar dacă sunt dureroase pentru consumatori, au fost necesare. „Nu puteam atrage investiții, investitorii ne întrebau cine este beneficiarul, cum vom implementa proiectele. Era o nevoie acută de a interconecta toate rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare din oraș. Ne vom strădui să nu creăm dificultăți pentru orăşeni, pentru ca aceştia să aibă de suferit cât mai puțin”, a afirmat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Totodată, edilul a subliniat că noile condiţii de asigurare cu apă şi canalizare vor permite implementarea mai multor programe de îmbunătăţire a infrastructurii oraşului Cimişlia, inclusiv a Staţiei de epurare.

Moldpres

Autoritățile orășenești și cele raionale din Cimișlia, anunță un program vast de manifestații dedicate zilei îndrăgostiților „Dragobete”, sărbătoarea dragostei la români, marcată anual la data de 24 februarie, anunță gazetadesud.md

Începând cu ora 17:00, în incinta Casei de Cultură din oraș, urmează a fi organizată o ședință fotografică, intitulată „Amorul în Portret”. Fotografiile urmează a fi efectuate de către fotograful Andrei Frunză, acompaniat cu un background muzical la țambal, de către Sergiu Zamisnâi și Alexei Scutari.

Deschiderea serii tematice va începe la ora 18:00, cu o retrospecție video „Dragobete - iubește românește” și cu prezentarea unei secvențe a spectacolului „Visul unei nopți de iarnă”, cu participarea tinerilor actori, Ruslan Pictorul și Corina Musteață, deținătoarea titlului Miss Cimișlia 2017.

Ulterior, tinerele talente din localitate vor prezenta un program artistic vast și divers. Formația „eBlast band” va interpreta câteva piese. Solvita Grâu va prezenta un moment teatral, Ruslan Pictorul va realiza portretul îndrăgostitului, Dj Orion (Constantin Celac) va evolua cu un program solo-vocal, Rusanda Curcă va cânta live la chitară, iar seara se promite a fi plină de multe alte surprize și concursuri interesante.

Totodată, va fi organizată o serată sub beat-urile lui Dj Alexei Scutari, intitulată „Gura Ta” și o tombolă de „Amor”. Astfel, autoritățile și-au propus să promoveze sărbătorile și valorile naționale ale neamului în rândul tinerelor generații, în mod special.

Soroca

Primăria oraşului Soroca anunţă desfăşurarea concursului pentru atribuirea dreptului de deservire a rutelor regulate urbane de călători din oraş. Potrivit noilor condiţii, doar doi agenţi economici vor obţine dreptul de a deservi rutele de transport urban în Soroca. Astfel, potrivit informaţiei, concursul vizează toate grupurile de rute din urbe: Grupul nr. 1 include Ruta nr.1: Soroca Nouă – Stadion – Soroca Nouă – 12 unităţi de transport; Ruta nr. 2/4: str. Renaşterii – Staţia PECO „Petrom” – Stadion – str. Renaşterii – 8 unităţi de transport; Ruta nr. 9: Stadion – Apeductul Soroca – Bălți – Soroca Nouă – Stadion – 3 unităţi de transport. Grupul nr. 2 include Ruta nr. 3: Planul Nou – Hidroinmpex – Stadion – Planul Nou – 12 unitati de transport; Ruta nr. 5 Spitalul Raional – Stadion – Spitalul Raional – 4 unități de transport; Ruta nr. 7: Soroca Nouă – Hidroinmpex – Retranslator – Parcul Central – Soroca Nouă – 13 unităţi de transport. În total, pentru transportarea pasagerilor pe itinerarele enumerate este nevoie de 46 de unităţi de transport, se mai spune în anunţ. Potrivit sursei, programul de activitate a transportului urban se va desfăşura între orele 06:00 - 22:00, iar anul fabricării unităţilor de transport nu va depăşi anul 1997, adică microbuzele sau autobuzele care vor ieşi pe traseu, nu vor fi mai vechi de 20 de ani, conform condiţiilor concursului.
Concursul va avea loc pe 30 martie 2017, ora 10.00.

Locul desfăşurării concursului: Primăria oraşului Soroca, et. IV, bir.414.

Termenul și locul prezentării documentelor pentru înscrierea la concurs: 20.03.2017, ora 17.00, Primăria oraşului Soroca, biroul 409.
Telefonul de contact: 023022341

Timpul.md

Ialoveni

Vinăria Mileștii Mici din Moldova a fost inclusă în topul celor mai surprinzătoare pivnițe din lume, întocmit de postul de televiziune CNN.
Galeriile subterane din Mileștii Mici au fost incluse în anul 2005 în Cartea Recordurilor, având cea mai mare colecție de vinuri din lume - peste 2 milioane de sticle. La fel, vinăria este cea mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, dintre care doar 120 km (43 de tuneluri) sunt utilizați.

Vinurile păstrate aici sunt în proporție de 70 la sută vinuri roșii, cu numai 20 la sută vinuri albe și 10 la sută vinuri de desert. Cea mai valoroasă sticlă de vin prezentă în colecție a fost produsă în 1973-1974 și valorează 480 de euro. Soiurile de vin colecționate la Milești sunt: Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Fetească, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai.
„La Mileștii Mici sunt cele mai spectaculoase pivnițe din lume. Este asemeni unui oraș subteran, plin de vise create datorită pasiunii pentru vin”, a declarat pentru CNN renumitul somelier din Hong Kong, Ace Lee.

Alături de Mileștii Mici, CNN a inclus în top alte câteva vinării din SUA, Germania, Hong-Kong, Elveția și vinăriile franceze din Bordeaux.

Provincial.md


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)