Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Timpul Local 24 Februarie 2017, ora 09:26    Din editia print

Timpul Local: Cimișlia, Ialoveni, Soroca

Marime Font

Ce se întâmplă în raioanele din Republica Moldova.

Cimişlia

Locuitorii oraşului Cimişlia vor achita din luna curentă preţuri majorate pentru apă şi canalizare. Tarifele au fost modificate după ce în localitate a fost stabilit un singur furnizor, întreprinderea „Servicii Publice Cimişlia”.

În urma majorării tarifelor, persoanele fizice vor achita 16 lei pentru un metru cub de apă, instituţiile publice – 19 lei, iar agenţii economici vor plăti 20 de lei pentru un metru cub de apă potabilă. Anterior, mai mult de jumătate din populaţia oraşului era asigurată cu apă de o întreprindere privată, care livra apă la un preţ comun de 10 lei pentru un metru cub.Tudor Țurcanu, şeful întreprinderii „Servicii Publice Cimișlia”, a explicat consumatorilor că majorarea tarifelor va permite acoperirea cheltuielilor pentru captarea şi distribuirea apei. „Începând din luna februarie vom avea preţuri mai mari la apă. Trebuie de înţeles că nu se mai putea face faţă problemelor financiare. Ştim cu toţii cum au crescut tarifele la energie electrică, carburanţi etc.”, a menţionat Ţurcanu.
Potrivit autorităţilor oraşului, aceste schimbări, chiar dacă sunt dureroase pentru consumatori, au fost necesare. „Nu puteam atrage investiții, investitorii ne întrebau cine este beneficiarul, cum vom implementa proiectele. Era o nevoie acută de a interconecta toate rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare din oraș. Ne vom strădui să nu creăm dificultăți pentru orăşeni, pentru ca aceştia să aibă de suferit cât mai puțin”, a afirmat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Totodată, edilul a subliniat că noile condiţii de asigurare cu apă şi canalizare vor permite implementarea mai multor programe de îmbunătăţire a infrastructurii oraşului Cimişlia, inclusiv a Staţiei de epurare.

Moldpres

Autoritățile orășenești și cele raionale din Cimișlia, anunță un program vast de manifestații dedicate zilei îndrăgostiților „Dragobete”, sărbătoarea dragostei la români, marcată anual la data de 24 februarie, anunță gazetadesud.md

Începând cu ora 17:00, în incinta Casei de Cultură din oraș, urmează a fi organizată o ședință fotografică, intitulată „Amorul în Portret”. Fotografiile urmează a fi efectuate de către fotograful Andrei Frunză, acompaniat cu un background muzical la țambal, de către Sergiu Zamisnâi și Alexei Scutari.

Deschiderea serii tematice va începe la ora 18:00, cu o retrospecție video „Dragobete - iubește românește” și cu prezentarea unei secvențe a spectacolului „Visul unei nopți de iarnă”, cu participarea tinerilor actori, Ruslan Pictorul și Corina Musteață, deținătoarea titlului Miss Cimișlia 2017.

Ulterior, tinerele talente din localitate vor prezenta un program artistic vast și divers. Formația „eBlast band” va interpreta câteva piese. Solvita Grâu va prezenta un moment teatral, Ruslan Pictorul va realiza portretul îndrăgostitului, Dj Orion (Constantin Celac) va evolua cu un program solo-vocal, Rusanda Curcă va cânta live la chitară, iar seara se promite a fi plină de multe alte surprize și concursuri interesante.

Totodată, va fi organizată o serată sub beat-urile lui Dj Alexei Scutari, intitulată „Gura Ta” și o tombolă de „Amor”. Astfel, autoritățile și-au propus să promoveze sărbătorile și valorile naționale ale neamului în rândul tinerelor generații, în mod special.

Soroca

Primăria oraşului Soroca anunţă desfăşurarea concursului pentru atribuirea dreptului de deservire a rutelor regulate urbane de călători din oraş. Potrivit noilor condiţii, doar doi agenţi economici vor obţine dreptul de a deservi rutele de transport urban în Soroca. Astfel, potrivit informaţiei, concursul vizează toate grupurile de rute din urbe: Grupul nr. 1 include Ruta nr.1: Soroca Nouă – Stadion – Soroca Nouă – 12 unităţi de transport; Ruta nr. 2/4: str. Renaşterii – Staţia PECO „Petrom” – Stadion – str. Renaşterii – 8 unităţi de transport; Ruta nr. 9: Stadion – Apeductul Soroca – Bălți – Soroca Nouă – Stadion – 3 unităţi de transport. Grupul nr. 2 include Ruta nr. 3: Planul Nou – Hidroinmpex – Stadion – Planul Nou – 12 unitati de transport; Ruta nr. 5 Spitalul Raional – Stadion – Spitalul Raional – 4 unități de transport; Ruta nr. 7: Soroca Nouă – Hidroinmpex – Retranslator – Parcul Central – Soroca Nouă – 13 unităţi de transport. În total, pentru transportarea pasagerilor pe itinerarele enumerate este nevoie de 46 de unităţi de transport, se mai spune în anunţ. Potrivit sursei, programul de activitate a transportului urban se va desfăşura între orele 06:00 - 22:00, iar anul fabricării unităţilor de transport nu va depăşi anul 1997, adică microbuzele sau autobuzele care vor ieşi pe traseu, nu vor fi mai vechi de 20 de ani, conform condiţiilor concursului.
Concursul va avea loc pe 30 martie 2017, ora 10.00.

Locul desfăşurării concursului: Primăria oraşului Soroca, et. IV, bir.414.

Termenul și locul prezentării documentelor pentru înscrierea la concurs: 20.03.2017, ora 17.00, Primăria oraşului Soroca, biroul 409.
Telefonul de contact: 023022341

Timpul.md

Ialoveni

Vinăria Mileștii Mici din Moldova a fost inclusă în topul celor mai surprinzătoare pivnițe din lume, întocmit de postul de televiziune CNN.
Galeriile subterane din Mileștii Mici au fost incluse în anul 2005 în Cartea Recordurilor, având cea mai mare colecție de vinuri din lume - peste 2 milioane de sticle. La fel, vinăria este cea mai mare din Europa, întinzându-se pe aproape 250 km, dintre care doar 120 km (43 de tuneluri) sunt utilizați.

Vinurile păstrate aici sunt în proporție de 70 la sută vinuri roșii, cu numai 20 la sută vinuri albe și 10 la sută vinuri de desert. Cea mai valoroasă sticlă de vin prezentă în colecție a fost produsă în 1973-1974 și valorează 480 de euro. Soiurile de vin colecționate la Milești sunt: Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Fetească, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai.
„La Mileștii Mici sunt cele mai spectaculoase pivnițe din lume. Este asemeni unui oraș subteran, plin de vise create datorită pasiunii pentru vin”, a declarat pentru CNN renumitul somelier din Hong Kong, Ace Lee.

Alături de Mileștii Mici, CNN a inclus în top alte câteva vinării din SUA, Germania, Hong-Kong, Elveția și vinăriile franceze din Bordeaux.

Provincial.md


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul