Timpul Local

Timpul Local: Ialoveni, Ceadîr-Lunga, Soroca

Ialoveni

Administrația publică locală din Ruseștii Noi începe consultarea cu cetățenii pe tema Bugetului local pentru anul 2017 şi a Strategiei de Dezvoltare a comunei pentru următorii patru ani.

Potrivit unui mesaj lansat pe internet de primarul Pavel Codreanu, aceste două documente importante vor fi adoptate de către Consiliul comunal Ruseștii Noi în ședința care va avea loc în ziua de 8 decembrie 2016, la ora 10:00.

Din documentele prezentate de primar, bugetul comunei se preconizează a fi aprobat în mărime de 4328 mii de lei la venituri şi tot atâta la cheltuieli. Dintre acestea, circa 24 la sută sunt venituri proprii, restul fiind transferuri de la bugetul de stat.

Timpul.md

În satul Răzeni a început colectarea separată a deșeurilor menajere. Pe lângă trei instituții din satul Răzeni au fost instalate tomberoane pentru selectarea separată a deșeurilor. Grupul de inițiativă „Noi suntem schimbare” din satul Răzeni a realizat această activitate în cadrul proiectului „De la mic la mare – pentru reciclare”.

Săptămâna trecută tinerii din grupul de inițiativă au amplasat tomberoanele la Grădinița nr.1 „Ghiocelul”, Grădinița nr.2 „Alunelul” și Casa de Cultură „Ion Inculeț”. La activitate au participat primarul Ion Crețu şi viceprimarul Eugeniu Gurău. Copiii au promis că vor fi atenți la cum vor repartiza deșeurile, pentru ca acestea să fie reciclate corect.

Ion Creţu, primarul de Răzeni, ne-a comunicat că deșeurile colectate vor fi depozitate separat la gunoiștea satului. De acest proces se va ocupa Apă Canal Răzeni, care are contract cu fiecare din instituțiile menționate.

Proiectul este realizat în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri, desfășurat cu suportul financiar oferit de Ministerul Tineretului și Sportului și de Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Această inițiativă a fost susținută, de asemenea, de Primăria Răzeni, Consiliul raional Ialoveni, Asociația Obștească „Eco-Răzeni” și de Fondul pentru Tineri Ialoveni cu mijloace bănești acumulate de la agenți economici, persoane fizice prin diverse activități de ridicare de fonduri.

Provincial.md

Ceadâr-Lunga

Din luna octombrie a anului curent, în clădirea Primăriei orașului Ceadâr-Lunga se desfășoară cursuri gratuite de studiere a limbii române. În acest an de studii a fost format un grup special pentru personalul serviciului de salvare, dar toți doritorii pot adera la el.

Cursurile sunt absolut gratuite pentru angajații instituțiilor bugetare. Participanții sunt asigurați cu materialele didactice necesare, concepute pentru persoane cu cunoștințe minime a limbii române.

Cursurile se desfășoară de trei ori pe săptămână, durează 2 ore și 15 minute. Programul se formează după dorința cursanților.
În fiecare an de studii în toată Moldova, și, în special, în Găgăuzia, asociația națională a trainerilor europeni din Moldova (ANTEM) organizează cursuri de limbă română gratuite.

Gagauzinfo.md

Soroca

La sfârșit de noiembrie a fost inaugurat în satul Cosăuți un Centru multifuncțional destinat persoanelor vârstnice, femeilor și copiilor, care trăiesc în condiții de viață precare.

Scopul Centrului multifuncțional „Cosăuți” este prestarea serviciilor primare și specializate pentru depășirea situațiilor de dificultate prin activități de îngrijire, reabilitare și (re)integrare socială a copiilor, cuplului mamă-copil/copii, cât și a persoanelor social vulnerabile (persoane vârstnice, familii, tineri, copii), în baza evaluării necesităților.

„Administrația publică locală își va împlini misiunea ce ține de acordul încheiat cu centrul multifuncțional. Vor fi oferite 20% din banii publici pentru a asigura activitatea acestuia. Să fie într-un ceas bun”, a urat celor prezenți primarul satului Cosăuți, Mihai Gâtlan.
Plasați la centru urmează a fi patru mame cu copii, opt copii, iar la zi centrul va fi frecventat de peste 20 de elevi și nu numai. În cadrul Centrului se vor presta următoarele servicii sociale: serviciul social „Plasament Temporar pentru Copii în Situație de Risc”, serviciul social „Centrul Maternal”, serviciul social „de zi pentru persoane social vulnerabile (copii și tineri în situație de risc)”, serviciul social „Îngrijire socială la domiciliu”.

Potrivit Ludmilei Jardan, specialist Relații Publice, Marketing și Fundraising din cadrul AO „CONCORDIA. Proiecte sociale”, activitățile de bază ale centrului cuprind pregătirea prânzului pentru 16 de beneficiari, îngrijire la domiciliu pentru 20 persoane social vulnerabile, planificarea și implementarea activităților de învățare și petrecere a timpului liber pentru 20 copii, planificarea și implementarea activităților de petrecere a timpului liber pentru persoanele vârstnice, construirea serelor și amenajarea grădinii, adiacente centrului social. Centrul multifuncțional „Cosăuți” face parte din proiectul „Pentru părinții noștri” dezvoltat și implementat de A.O. „CONCORDIA. Proiecte sociale” cu suportul financiar al unor donatorilor din Austria.

Observatorul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *