Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

 
 

Timpul Local 23 Iunie 2017, ora 07:18    Din editia print

Timpul local: În ultima duminică a lunii iunie în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Portului Popular

Marime Font

Consiliul raional Ungheni a semnat un contract de parteneriat public-privat cu o companie care va livra instituţiilor publice beneficiare energie verde la preţul de 750 de lei pentru o gigacalorie. În acest scop administraţia raionului a primit un grant de 2,1 milioane de lei, alocat din fondurile Proiectului „Energie şi biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Șapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat deja la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei pe biomasă. „Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de parteneriat public-privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului „Energie şi biomasă”. Agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al UE şi a construit două sisteme noi de încălzire”, se indică în comunicatul PNUD.

MOLDPRES

Chișinău
Primăria municipiului Chişinău anunță că, începând cu data de 27 iunie 2017, se deschide ruta de troleibuz fără fir cu nr. 30 „Aeroportul Internaţional Chişinău - Piaţa Marii Adunări Naţionale".
Noua rută de troleibuz va avea următorul itinerar: Aeroportul Internaţional Chişinău - bd. Dacia - viaduct - str. Ciuflea - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni - str. 31 august 1989;
Retur: str. 31 august 1989 - str. A. Puşkin - bd. Ştefan cel mare şi Sfânt - str. Ciuflea - viaduct - bd. Dacia - Aeroportul Internaţional Chişinău.
Pe ruta de troleibuz nr. 30 vor circula troleibuzele cu mers autonom.
radiochisinau.md

Cantemir

În ultima duminică a lunii iunie în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Portului Popular. Cu acest prilej pe întreg teritoriul țării vor fi organizate evenimente care vor fi încadrate în Programul Național de activități. Pe parcursul sărbătorii vor avea loc transmisiuni în direct, de la evenimentele cu acelaşi subiect (expoziţii, festivaluri, master-class-uri, parade ale portului popular etc.) din diverse raioane ale ţării.
De asemenea vor fi și alte activități culturale: Expoziție a portului popular „Portul popular – tezaur al culturii naționale”, în incinta Bibliotecii publice raionale, 23 iunie;Excursii la Muzeul de Etnografie din s. Tartaul, unde vor fi expuse costume tradiționale din zona folclorică a localității, 25 iunie;
Atelier de creație, unde va fi prezentat costumul național specific dansului folcloric, în incinta Căminului de Cultură, s. Cociulia, 25 iunie.

Drochia

Festivalul Portului Popular, care se va desfășura în s. Mândâc, r-nul Drochia, 12 iulie. În cadrul evenimentului sunt preconizate vernisări de expoziții ale meșterilor populari, master-class-uri și Parada costumelor populare.

Hâncești

Festivalul Raional Etnofolcloric „Rosalia”, care se va desfășura în s. Secăreni, r-nul Hâncești, pe 25 iunie, va demara cu o Paradă a Portului Popular.

Orhei

„Săptămâna Portului Popular” va fi desfășurată de Consiliul Raional Orhei în perioada 19-23 iunie. Astfel, vor avea loc: Expoziția costumelor populare „Costumul popular – zestrea neamului” la Casa Raională de Cultură „A. Suruceanu”; Expoziție de publicații „Folclorul – mândrie a neamului” la Biblioteca publică raională „A. Donici” și Festivalul raional „Mândru-i portul orheian” în satul Susleni, r-nul Orhei, pe 25 iunie.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md