Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente
 
 
 

Timpul Local 2 Septembrie 2016, ora 07:02    Din editia print

Timpul local: Soroca, Rezina, Orhei, Căușeni, Cimișlia

Marime Font

Soroca 

La invitația lui Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean Buzău, Mihai Mâțu, președinte al Raionului Soroca, și domnul Victor Său, primar al orașului Soroca, însoțiți de către Stela Zabrian, secretar al Consiliului Raional, Grigore Bucătaru, șef al secției Cultură și Turism Soroca, Marcel Bușan, secretar al consiliului orășenesc, și Baș Vasile, consilier orășenesc, au participat la celebrarea a 100 de ani a Armatei a 2-a la Buzău, Romania. Sute de militari au fost mobilizaţi în cea mai amplă desfăşurare de forţe din ultimii zeci de ani, iar oficialitățile, oaspeții și buzoienii au privit defilarea blindatelor, tancurilor şi a elicopterelor. Militarii buzoieni şi-au pus uniformele de paradă şi au impresionat cu cea mai frumoasă defilare din ultimii 50 de ani. Au lăsat să fie admirate cele mai noi arme din dotare, de la tancurile Bizon până la blindatele Pirania şi avioanele IAR 99 Şoim. La sol, sute de militari din trupele de cercetaşi, operaţiuni speciale şi vânători de munte şi-au demonstrat abilităţile în faţa mulţimii adunate. Festivităţile dedicate Centenarului Armatei a doua s-au încheiat cu un foc de artificii, urmat de retragerea militarilor cu torţe.

Rezina

Pe 31 august, limba română a fost cinstită la Rezina lângă bustul lui Mihai Eminescu. Organizată și desfășurată de către Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din oraș, sărbătoarea a marcat și începutul Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL), fiind deschisă de către Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale. El a făcut o incursiune în istoria sărbătorii, amintind de 31 august 1989, când toată suflarea românească era cu ochii pe ședința Sovietului Suprem al RSSM, unde se discuta despre statutul limbii noastre. „Au trecut 27 de ani de atunci și eu consider că în răstimp cele mai mari succese le-am făcut anume pe tărâm lingvistic, 31 august 1989 fiind primul pas spre independența noastră”, a spus dl Mușinschi, îndemnându-și compatrioții „să păstrăm și să dezvoltăm limba pe care o vorbim”. A urmat un cuvânt de felicitare al dlui Simion Tatarov, primarul or. Rezina. Programul evenimentului a inclus un spectacol literar-muzical, prezentat de către Corul „Doina Nistrului” și copilașii de la Tabăra de Vară de Lectură și Agrement, care funcționează de câțiva ani la BP „Mihai Eminescu”, manifestarea culminând cu o depunere de flori la bustul Luceafărului poeziei noastre, Mihai Eminescu.Orhei

Experții Fundației Senior Experten Service, din Germania, au avut consultații cu președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, și directorul Colegiului de Medicină din Orhei, Nelea Globu. Scopul vizitei l-a constituit elaborarea unui Proiect care prevede renovarea și amenajarea fostei cantine a Colegiului de Medicină, într-un bloc de studii ce prevede cinci săli de clasă – laborator, o sală de festivități și o mini sală de sport. Astfel, urmează ca Secția construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului Raional Orhei, să ofere asistență metodologică și practică întru realizarea acestei idei de proiect.

Căușeni

Delegația raionului Căușeni a fost cea mai numeroasă la Festivalul Strugurelui din orașul Cimișlia, fiind reprezentată de trei întreprinderi viticole din teritoriu la care au ocupat locurile de frunte la toate nominalizările concursurilor desfășurate în cadrul festivalului. Viticultorii raionului s-au ales cu cinci Cupe, inclusiv două de Aur, trei de Argint, două Medalii de Aur și șase Diplome de gradul I și II. Cei mai mulți admiratori și cumpărători a întrunit Gospodăria Țărănească Cebotari Rodion, primăria Hagimus, care a prezentat expoziția celor mai diversificate soiuri cu o gamă largă și rară de struguri aromatici, iar strugurele - gigant cu o greutate de aproape patru kilograme, cultivat în această gospodărie și menționat cu Cupa și Medalia de Aur, a fost vândut prin licitație la un preț foarte înalt, majorând bugetul gospodarului cu 2300 lei.

Cimișlia

Pe 25 august curent, aflat în vizită în Republica Moldova, premierul român Dacian Cioloș, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, a vizitat satul Selemet și a participat la redeschiderea grădiniței „Luminița” din localitate, renovată din fondurile oferite de Guvernul României. Prim-ministrul român a menționat că a ținut să vadă personal rezultatul asistenței acordate de statul român. Pentru lucrările de reparare a grădiniței din satul Selemet au fost alocate circa 2 milioane de lei, dintre care circa 400 mii fiind contribuția Consiliului sătesc Selemet. Datorită acestei asistențe a fost schimbat integral acoperișul, a fost termoizolată și finisată fațada clădirii, au fost schimbate parțial ferestrele, iar în curte au fost făcute lucrări de pavare și amenajare a teritoriului. Totodată, instituția a fost dotată cu mobilier nou. Condițiile moderne create au permis atât îmbunătățirea programului de studii, cât și mărirea numărului de grupe de copii.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul