Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Timpul Local 2 Septembrie 2016, ora 07:02    Din editia print

Timpul local: Soroca, Rezina, Orhei, Căușeni, Cimișlia

Marime Font

Soroca 

La invitația lui Petre Emanoil Neagu, președinte al Consiliului Județean Buzău, Mihai Mâțu, președinte al Raionului Soroca, și domnul Victor Său, primar al orașului Soroca, însoțiți de către Stela Zabrian, secretar al Consiliului Raional, Grigore Bucătaru, șef al secției Cultură și Turism Soroca, Marcel Bușan, secretar al consiliului orășenesc, și Baș Vasile, consilier orășenesc, au participat la celebrarea a 100 de ani a Armatei a 2-a la Buzău, Romania. Sute de militari au fost mobilizaţi în cea mai amplă desfăşurare de forţe din ultimii zeci de ani, iar oficialitățile, oaspeții și buzoienii au privit defilarea blindatelor, tancurilor şi a elicopterelor. Militarii buzoieni şi-au pus uniformele de paradă şi au impresionat cu cea mai frumoasă defilare din ultimii 50 de ani. Au lăsat să fie admirate cele mai noi arme din dotare, de la tancurile Bizon până la blindatele Pirania şi avioanele IAR 99 Şoim. La sol, sute de militari din trupele de cercetaşi, operaţiuni speciale şi vânători de munte şi-au demonstrat abilităţile în faţa mulţimii adunate. Festivităţile dedicate Centenarului Armatei a doua s-au încheiat cu un foc de artificii, urmat de retragerea militarilor cu torţe.

Rezina

Pe 31 august, limba română a fost cinstită la Rezina lângă bustul lui Mihai Eminescu. Organizată și desfășurată de către Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din oraș, sărbătoarea a marcat și începutul Festivalului Național al Cărții și Lecturii (FNCL), fiind deschisă de către Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale. El a făcut o incursiune în istoria sărbătorii, amintind de 31 august 1989, când toată suflarea românească era cu ochii pe ședința Sovietului Suprem al RSSM, unde se discuta despre statutul limbii noastre. „Au trecut 27 de ani de atunci și eu consider că în răstimp cele mai mari succese le-am făcut anume pe tărâm lingvistic, 31 august 1989 fiind primul pas spre independența noastră”, a spus dl Mușinschi, îndemnându-și compatrioții „să păstrăm și să dezvoltăm limba pe care o vorbim”. A urmat un cuvânt de felicitare al dlui Simion Tatarov, primarul or. Rezina. Programul evenimentului a inclus un spectacol literar-muzical, prezentat de către Corul „Doina Nistrului” și copilașii de la Tabăra de Vară de Lectură și Agrement, care funcționează de câțiva ani la BP „Mihai Eminescu”, manifestarea culminând cu o depunere de flori la bustul Luceafărului poeziei noastre, Mihai Eminescu.


Orhei

Experții Fundației Senior Experten Service, din Germania, au avut consultații cu președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, și directorul Colegiului de Medicină din Orhei, Nelea Globu. Scopul vizitei l-a constituit elaborarea unui Proiect care prevede renovarea și amenajarea fostei cantine a Colegiului de Medicină, într-un bloc de studii ce prevede cinci săli de clasă – laborator, o sală de festivități și o mini sală de sport. Astfel, urmează ca Secția construcții, gospodărie comunală și drumuri din cadrul Consiliului Raional Orhei, să ofere asistență metodologică și practică întru realizarea acestei idei de proiect.

Căușeni

Delegația raionului Căușeni a fost cea mai numeroasă la Festivalul Strugurelui din orașul Cimișlia, fiind reprezentată de trei întreprinderi viticole din teritoriu la care au ocupat locurile de frunte la toate nominalizările concursurilor desfășurate în cadrul festivalului. Viticultorii raionului s-au ales cu cinci Cupe, inclusiv două de Aur, trei de Argint, două Medalii de Aur și șase Diplome de gradul I și II. Cei mai mulți admiratori și cumpărători a întrunit Gospodăria Țărănească Cebotari Rodion, primăria Hagimus, care a prezentat expoziția celor mai diversificate soiuri cu o gamă largă și rară de struguri aromatici, iar strugurele - gigant cu o greutate de aproape patru kilograme, cultivat în această gospodărie și menționat cu Cupa și Medalia de Aur, a fost vândut prin licitație la un preț foarte înalt, majorând bugetul gospodarului cu 2300 lei.

Cimișlia

Pe 25 august curent, aflat în vizită în Republica Moldova, premierul român Dacian Cioloș, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, a vizitat satul Selemet și a participat la redeschiderea grădiniței „Luminița” din localitate, renovată din fondurile oferite de Guvernul României. Prim-ministrul român a menționat că a ținut să vadă personal rezultatul asistenței acordate de statul român. Pentru lucrările de reparare a grădiniței din satul Selemet au fost alocate circa 2 milioane de lei, dintre care circa 400 mii fiind contribuția Consiliului sătesc Selemet. Datorită acestei asistențe a fost schimbat integral acoperișul, a fost termoizolată și finisată fațada clădirii, au fost schimbate parțial ferestrele, iar în curte au fost făcute lucrări de pavare și amenajare a teritoriului. Totodată, instituția a fost dotată cu mobilier nou. Condițiile moderne create au permis atât îmbunătățirea programului de studii, cât și mărirea numărului de grupe de copii.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)