Politică

Timpul pentru schimbare si reconciliere

Noul Parlament al Republicii Moldova se va intruni in prima sa sesiune intr-o perioada critica a evolutiei tarii si intr-o atmosfera foarte controversata. Emotiile alegerilor si ale evenimentelor care le-au succedat – inclusiv distrugerea cladirilor Parlamentului si a Presedintiei, incalcarea de catre politie a drepturilor fundamentale ale omului in cazul celor retinuti, majoritatea fiind tineri – nu s-au aplanat inca.

Populatia R. Moldova s-a impartit in doua. In aceasta situatie critica pentru calitatea procesului democratic si pentru viitorul R. Moldova, avem nevoie de un proces de reconciliere nationala care sa nu ascunda sub pres nimic, ci, dimpotriva, sa ofere sansa identificarii unei solutii pentru depasirea acestui blocaj si pentru vindecarea ranilor nationale grave existente in prezent. UE si-a concentrat eforturile asupra acestor aspecte inca de la declansarea crizei, motiv din care eu am venit la Chisinau in chiar seara zilei de 7 aprilie.

Noi credem cu tarie – si Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a confirmat asta in timpul vizitei sale din 24 aprilie la Chisinau – in necesitatea initierii unui dialog national dintre Partidul Comunistilor aflat la putere si Opozitia parlamentara. Presedintele V. Voronin a subscris initiativei Inaltului Reprezentant privind instituirea unei comisii pentru dialog national. Numai printr-o astfel de abordare noi putem imbunatati calitatea atat de controversatului proces democratic din R. Moldova. Acest forum pentru dialog trebuie sa abordeze o serie de aspecte si sa contribuie la stoparea imediata a discursurilor dusmanoase, a acuzatiilor nefondate si a atacurilor la persoana intre politicieni. Intr-o democratie, reprezentantii Opozitiei nu trebuie priviti ca niste criminali, iar etichetarea lor ca fascisti sau in alte moduri insultatoare nu trebuie sa faca parte din viata politica a R. Moldova. Si acuzatiile privind intentia organizarii unei lovituri de stat trebuie sa inceteze. La randul sau, Opozitia si presa sa trebuie sa se abtina de la utilizarea unui limbaj abuziv la adresa liderilor Partidului Comunistilor si a statului R. Moldova. De asemenea, acuzatiile fara probe privind evolutia evenimentelor din 7 aprilie precum si exagerarile despre natura alegerilor trebuie sa inceteze.

Comisia privind reconcilierea nationala trebuie sa decida asupra evolutiilor viitoare in domeniul media de interes public. In acest moment, Televiziunea publica nu-si indeplineste rolul si a devenit un instrument al partidului aflat la guvernare. Televiziunea publica trebuie sa devina cu adevarat publica prin oferirea accesului egal tuturor orientarilor politice si prin prezentarea stirilor echidistante si impartiale telespectatorilor din R. Moldova. De asemenea, Comisia de reconciliere trebuie sa analizeze evenimentele din trecutul apropiat si sa identifice o solutie pentru depasirea impasului, precum si concluzii adecvate pentru viitoarele politici publice. Exista inca plangeri privind neelucidarea tuturor aspectelor legate de recentele alegeri. Aceste probleme trebuie sa figureze pe agenda, sa fie cercetate corespunzator si lectiile sa fie transpuse in legislatie, astfel incat viitoarele alegeri sa nu dea motive pentru suspiciuni referitoare la manipularea listelor de alegatori. De asemenea, trebuie create garantii pentru toti cetatenii moldoveni care locuiesc in strainatate, carora sa le fie asigurata posibilitatea a-si realiza dorinta de a vota in viitoarele alegeri.

Incalcarile drepturilor omului trebuie de asemenea tratate de o maniera cuprinzatoare si credibila. Pentru Uniunea Europeana acesta este unul dintre aspectele unde nu pot exista compromisuri. In prezent, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei analizeaza aceste abuzuri. El a facut publice primele evaluari si urmeaza ca, in urmatoarele saptamani, sa-si expuna detaliat concluziile. Aceste aspecte trebuie incluse printre responsabilitatile comisiei la care ma refer si sa genereze recomandarile privind viitoarele actiuni pe care Parlamentul trebuie sa le implementeze. Procuratura Generala cerceteaza peste 50 de plangeri impotriva abuzurilor comise de reprezentantii fortelor de ordine dupa 7 aprilie. Noi, cei din Uniunea Europeana – dar, din cate cunosc, si Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei – asteptam ca acest proces sa fie independent si liber de orice ingerinte politice. Motiv din care monitorizam respectivul proces… Totodata, UE este pregatita sa contribuie la vindecarea ranilor prin sprijinirea identificarii actiunilor necesare de intreprins ca urmare a abuzurilor si suntem pregatiti sa oferim asistenta financiara oricarui proiect sensibil ce va contribui ca astfel de evenimente sa nu se mai repete. Abuzurile politiei trebuie in mod irevocabil sa devina istorie in R. Moldova, iar cetatenii nu trebuie sa fie inspaimantati sa-si exprime opiniile intr-un mod legal.

Ca in orice conflict, de ambele parti ale spectrului politic oamenii pot percepe perspectivele unei negocieri ca actiuni ce le submineaza convingerile privind dreptatea. Stiu ca in tabara comunistilor multi considera ca Opozitia a dorit sa fure victoria prin mijloace ilegale, in timp ce in tabara Opozitiei ranile se refera la acuzatiile privind eventualele abuzuri electorale, precum si la violentele politiei. Dar, multe din aspectele acelor zile tulburatoare vor iesi la iveala numai odata cu trecerea timpului. Ceea ce putem spune noi astazi – si ce asteapta cetatenii europeni, de fapt – e ca toti actorii politici din R. Moldova sa depuna toate eforturile pentru imbunatatirea procesului democratic. Numai astfel poate fi garantata bunastarea populatiei R. Moldova. In mod firesc, in acest proces, partea invingatoare – aflata la putere – trebuie sa dea dovada de mai multa generozitate si responsabilitate. Intr-o democratie, Opozitia nu trebuie privita ca un perdant, ci ca un participant activ la construirea viitorului statului. Reprezentantii Opozitiei trebuie sa dispuna de locurile lor atat in cercetarea evenimentelor controversate, cat si in functiile parlamentare. Totodata, si Opozitia trebuie sa dea dovada de responsabilitate pentru viitorul natiunii prin participarea la negocierile privind viitorul institutiilor democratice ale statului. Daca acest lucru s-ar fi intamplat acum trei saptamani – atunci era posibil – noi am fi fost mult mai avansati in construirea bazelor solide ale R. Moldova. Stiu ca unii lideri ai Opozitiei pun sub semnul intrebarii intelepciunea negocierii unei cai pentru iesirea din aceasta situatie si insista doar pe procesul parlamentar. Cu toate acestea, noi credem cu tarie ca problemele mentionate in acest articol sunt foarte importante pentru calitatea procesului democratic din R. Moldova si ele trebuie abordate de catre partidele parlamentare exact in formatul mentionat. Fiecare zi de intarziere risca sa submineze sansele de reusita.

Toate cele patru partide trebuie urgent sa dea dovada de intelepciune si viziune de viitor. Noi, reprezentantii Uniunii Europene, suntem gata sa sprijinim acest proces, precum si implementarea acestuia. De asemenea, noi asteptam ca partenerii R. Moldova sa actioneze impreuna pentru viitorul tarii – viitor pe care doar o democratie poate sa-l asigure -, precum si pentru intarirea suveranitatii si a integritatii teritoriale a republicii, daca e sa ne referim si la contextul solutionarii conflictului transnistrean. Suntem convinsi ca, daca se urmeaza abordarea de mai sus, R. Moldova va depasi aceasta criza si va iesi din ea mai puternica, mai democratica, devenind un loc mai atractiv si stabil pentru toti.

 

Kalman Mizsei,

Reprezentantul Special al Uniunii Europene in Republica Moldova

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *