Cultură

TIMPUL rescrie istoria Sorocii

La 17 iulie 2009, TIMPUL publica articolul „Nicolae Soltuz – cetatean de onoare al orasului Soroca”, in care abordam problema repunerii in drepturi de cetateni de onoare a lui Nicolae Soltuz, fost primar de Soroca (1900-1924) si deputat in Sfatul ?arii, precum si a altor doua personalitati ale orasului Cetatii – Teodor Aleinicov si Leon Casso. Ca reactie, la 29 noiembrie 2009, in colaborare cu Consiliul orasenesc si Consiliul raional Soroca, Muzeul de Istorie si Etnografie Soroca si Asociatia Istoricilor din RM, primaria Soroca a organizat Simpozionul „Omeni care au creat istora Sorocii”. La manifestare au participat primarul orasului, Victor Sau, vicepresedintele raionului, Vladimir Nicuta, profesori de istorie din oras si raion.

In cadrul simpozionului, dr. hab. in istorie, prof. univ. Demir Dragnev, dr. in istorie, conf. univ. Silviu Tabac, dr. in istorie, conf. univ. Virgil Paslariuc, dr. in istorie Tamara Nesterov, cercetatorul Evgheni Rumeantev, istoricii Nicolae Bulat, Tudor Ciobanu, Angela Zama si dr. in drept Mihai Tasca au prezentat comunicari despre istoria Sorocii si personalitatile Teodor Aleinicov, Nicolae Soltuz si Leon Casso. ?inand cont de faptul ca celor trei personalitati le-a fost acordat titlul de cetatean de onoare acum 100 de ani si ca niciun organ nu le-a lipsit de acest titlu, participantii la conferinta au propus autoritatilor locale sa-i repuna in drepturi de cetateni de onoare. Totodata, avand in vedere meritele istoricului Demir Dragnev in promovarea istoriei nationale, pozitia civica activa intru sustinerea valorilor nationale, primarul Sau, precum si un grup de consilieri orasenesti, au propus sa-i fie acordat titlul de cetatean de onoare a orasului. Mentionam ca dl Dragnev este nascut in com. General Poetasi (Curesnita), jud. Soroca, la 27 iulie 1936.

La mai putin de trei luni de la conferinta, Consiliul orasenesc Soroca a aprobat aceste hotarari, cu unanimitate de voturi, in sedinta din 11 februarie curent, reconfirmand titlurile de cetatean de onoare lui Nicolae Soltuz, Teodor Aleinicov si Leon Casso si acordandu-i acest titlu si dlui Demir Dragnev. Multumim TIMPULUI pentru sustinere in repararea acestei nedreptati istorice.

Mihai Tasca,
dr. in drept
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *