Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Artă 15 Aprilie 2015, ora 11:53    Din editia print

Tinerețe fără bătrânețe, despre Vasile Dohotaru

Marime Font

El s-a născut artist. În timp ce acest fapt e un lucru sigur, nimic altceva din biografia lui nu este cert, nici măcar pentru el. Cert este că s-a reinventat, de fiecare dată, după bunul său plac.

Atunci când era mic, desena pe hârtie igienică, cel puțin așa îmi spunea mie, dar eu acum știu că nu e adevărat. Desena, de fapt, pe frânturi de ziare, căci nu era hârtie igienică, în Vatici, în 1955. Mai mult decât atât, în ziua în care s-a născut, azi, acum 60 de ani, nu ningea așa cum îi place lui să creadă, poate doar cu petale de cireș înflorit din curtea Mănăstirii Curchi, unde zice el că s-a născut.

Mai sunt și istoriile cu capra. Copilul din el obișnuia să îmbete periodic capra, cu găleți de vin uitate pe drum, astfel născând istoriile care urma să mi le povestească, parcă intuind că pentru asta o făcea. Capra, în general, i-a marcat viața, el fiind Berbec născut în anul Caprei care a crescut pe lapte de capră – capră la cub, zice mama.Apropo de ea, sunt lucrurile pe care le voi afla de la ea, mai târziu. El nu a fost acceptat sau înțeles, astfel fiind nevoit să se descurce singur, la o vârstă la care eu încă nu obișnuiam să vin târziu acasă. Așa îmi justific momentele când el mă învață să ciordesc. Fiind student, la Odesa, în URSS, era departe de casă și singur, învăța, lucra și îi era foame, iar depozitul de conserve învecinat reprezenta o mare tentație.

Mereu mi-am dorit să trăiesc la mare, iar de vină este el, pentru că acolo își picta acuarele la 6 dimineața, după ce ieșea de la serviciu și înainte să meargă la ore. Deși au ars în atelier toate, sunt sigură că le am întipărite pe retină, sunt fine și calme.

El a cunoscut-o pe ea la un colț de stradă, în timpul cenaclurilor, și imediat a invitat-o la o cafea la atelier. Este important de menționat, că după 25 de ani de căsnicie, el nici până acum nu i-a făcut ei acea cafea. Ea făcuse balet și pian și l-a inspirat pe tot parcursul artistic.

Așa am apărut eu, iar el mă delecta cu Don Quijote și umbre de degete pe pereți. Tata nu știe să fie serios și a refuzat să mă modeleze, m-a lăsat să fiu. Cărțile de colorat pe care mi le improviza când eram mică nu aveau petele cu contur închis, astfel eu nu le puteam colora, mă enervam și îl mai rugam o dată, rezultatul fiind unul la fel de abstract.

Vasile Dohotaru astăzi împlinește în sfârșit majoratul, iar buletinul lui minte spunând că face 60 de ani. Să fim serioși, v-am mai spus, nu putem ști nimic sigur.

Dacă sunteți într-o plimbare prin centrul Chișinăului, nu ezitați să îi faceți o vizită în atelier, îl găsiți mereu pe str. Mitropolit Dosoftei 110/4, în spatele Operei, ascultând Vocea Basarabiei și lucrând de zor abstract și expresiv.

Domnule Vasile Dohotaru, La mulți ani!

de Constanța Dohotaru

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md