Atitudini

Tinereţe fără de odihnă şi bătrâneţe fără de pensie

Iar cei care lucrează îşi ascund veniturile adevărate. Acum, pentru pensia unui bătrân lucrează o persoană şi o treime. În mod normal ar trebui să fie măcar patru.

O cauză e şi numărul mare de oameni plecaţi peste hotare la lucru. Care legal, care mai puţin legal. Asta face ca sistemul nostru de pensii să meargă-n brânci dintr-un blocaj în altul.

Pentru a obţine dreptul la pensie trebuie să lucrezi minimum 15 ani. Stagiul lucrat peste hotare nu se numără. Dacă luăm o situaţie interesantă şi să zicem că ai lucrat 14 ani şi 19 zile în Moldova, şi 14 ani şi 19 zile în altă ţară, legal, nu ai dreptul la pensie nici aici, nici acolo[…] Pentru a evita aşa situaţii stupide, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale semnează contracte bilaterale pentru ca anii lucraţi să fie adunaţi şi cetăţenii să poată primi o pensie normală de oriunde au lucrat. Până azi, Moldova are semnate acorduri de acest fel cu România, Luxemburg, Bulgaria şi Portugalia[…] Wikileaks-ul mi-a şoptit că pe 5 septembrie se semnează acordul cu Austria, iar în octombrie se va semna cu Estonia. Pe listă mai sunt Cehia şi Polonia[…] Unde e Italia în această listă? Italienii nu se grăbesc să împartă sacul fondului de pensionare cu moldovenii care au contribuit la formarea lui. Inclusiv pentru că Italia a permis mai uşor legalizarea moldovenilor aflaţi pe teritoriul ei. Acum s-au adunat o mulţime de imigranţi care au lucrat legal şi au contribuit la fondul de pensionare.

Poate e timpul ca Roma să dea moldovenilor ce e al moldovenilor?

Alexandru Lebedev

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *