Editorial

Tineri din Bălţi şi din Chişinău

Întâlnirile au loc fie la Chişinău, fie la Bălţi. Desanturi de tineri scriitori de la Cenaclul Kontur au descins de nenumărate ori la Chişinău şi viceversa. Cea mai nouă întâlnire s-a consumat la începutul săptămânii în una dintre aulele Filologiei bălţene, iar protagoniştii ei au fost trei poeţi şi prozatori de la Atelierul Vlad Ioviţă din Chişinău: Carolina Vozian, Emanuela Sprânceană şi Ion Buzu, care au susţinut o recitaţie literară, iar colegii lor din Bălţi le-au comentat aplicat şi migălos. Pe 29 aprilie urmează replica bălţenilor. Patru tineri scriitori de la Kontur vor veni la Chişinău cu poezii şi povestiri noi. Iar la începutul lui mai, un grup de juni literaţi de la Atelierul Vlad Ioviţă va reveni la Bălţi pentru a face o baie critică.

Pentru că nu e vorba doar de o întâlnire sau două, putem să zicem că s-a născut o tradiţie care durează în timp, contrar foarte multor obiceiuri ale locului. O dată la câteva luni, ne facem bagajele şi ne pornim la Bălţi, după care ne pregătim să-i primim pe prietenii noştri de la nord. E tradiţia unor întâlniri literare pe viu într-o eră a comunicării virtuale. Chiar şi dacă textele noastre circulă şi pe net sau pot fi găsite pe paginile revistelor literare sau între copertele unor cărţi, nimic nu se poate compara cu o discuţie faţă în faţă.

În acest răstimp, de când mergem la Bălţi şi bălţenii vin la Chişinău, textele noastre literare au avut doar de câştigat, pentru că atunci când ne întâlnim accentul principal îl punem pe comentarea critică a textelor citite, fără menajamente şi obsecviozitate, într-un mod cât mai sincer şi franc cu putinţă. Citind unele poezii publicate în presă, dar care, înainte de asta, au fost trecute prin furca întâlnirilor, mi-am dat seama că autorii lor au ţinut cont de sugestiile noastre. Poate, de aceea, aceste întâlniri au devenit foarte utile şi necesare, atât tinerilor scriitori din Chişinău, cât şi colegilor lor din Bălţi. Ele întreţin pofta de cunoaştere reciprocă. De aceste întâlniri ne pregătim din timp şi ne amintim de ele încă mult timp după ce s-au consumat. În urma lor, am legat prietenii noi şi am descoperit nume pe care nu le ştiam. În urma acestor întâlniri, am descoperit că la Filologia bălţeană există un grup numeros de tineri scriitori, adunat în jurul Cenaclului Kontur, condus de prozatorul Anatol Moraru. Virgil Botnaru, Valentin Balan sau Victor Vasian – iată doar câteva nume de poeţi şi critici foarte promiţători, dar numărul lor e cu mult mai mare. Toţi sunt studenţi sau masteranzi la universitatea bălţeană, tot aşa cum majoritatea membrilor Atelierului Vlad Ioviţă sunt elevi în ultima clasă de liceu sau studenţi. Şi eu îmi pun o întrebare firească, oare ce vor face după terminarea studiilor: vor mai rămâne la Balţi sau Chişinău sau vor pleca aiurea?

Nu ştiu unde vor fi mâine (pentru a rămâne la Bălţi, tinerii de la Kontur au gândit un proiect de ziar, dar iniţiativa lor nu a beneficiat de susţinere financiară nici la Bucureşti şi nici la Chişinău şi aceasta i-a descurajat foarte tare) şi nu ştiu cum vor evolua ca scriitori, dar ştiu că sunt nişte tineri deosebiţi. Dacă ei vor pleca în altă parte, Bălţiul şi Chişinăul vor fi nişte oraşe cu mult mai sărace, dar sper că treaba asta să nu se întâmple.

Deocamdată, vă pot spune un singur lucru – îi aşteptăm la sfârşitul lui aprilie pe mai mulţi tineri scriitori din Bălţi. Adică, proiectul nostru continuă. Veniţi pe 29 aprilie la Biblioteca „Ştefan cel Mare” ca să-i cunoaşteţi. Sunt nişte tineri minunaţi, vorba lui Oleg Carp!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *