Artă

Tineri pictori moldoveni la Deva

Grupul studenţilor basarabeni a fost însoţit de profesorul Iurie Lupu şi Felicia Saviţchi, decanul Facultăţii de Arte Plastice de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Solicitat de TIMPUL, artistul plastic şi profesorul Iurie Lupu ne-a spus că tabăra de creaţie a fost organizată de către Societatea comercială „Ţăruş-Media” din România, în frunte cu Valentin Norbert-Ţăruş. Omul de afaceri este de sorginte basarabeană, părinţii lui fiind născuţi într-un sat din raionul Orhei. De mai mulţi ani, el locuiește în Austria.

„Ideea organizării acestei tabere a apărut în Austria, unde este stabilit cu traiul Valentin Norbert-Ţăruş”, afirmă Iurie Lupu. Omul de afaceri a fost la Iaşi când a fost dezvelită o placă comemorativă pe faţada casei unde a locuit marele compozitor George Enescu.
Participanţii la tabăra de creaţie au fost cazaţi într-o cabană din Munții Retezat, unde, timp de două săptămâni, au pictat tablouri, tema fiind peisajul din România. S-au făcut lucrări abstracte, de pictură şi de sculptură în diferite genuri şi tehnică, toate fiind realizate profesionist.

La sfârşitul taberei, la Deva a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură „Peisaje din România”, la care au participat autorităţile locale. „Ideea pictorilor basarabeni a fost de a aduce coloritul nostru specific, care diferă de cel din spaţiul românesc, chiar dacă suntem o ţară şi un neam cu aceeaşi istorie şi cultură. Lucrările realizate de studenţi au rămas în colecţia Societăţii comerciale „Ţăruş-Media” SRL, ne-a informat Iurie Lupu.

La rândul ei, decanul facultăţii, Felicia Saviţchi, ne-a spus că activitatea taberei de creaţie s-a desfăşurat cu mult succes. „Ne-am odihnit extraordinar. Frumuseţea impunătoare a Munţilor Retezat, a Cascadei Lolaia şi aerul limpede al pădurilor i-au inspirat pe tinerii artişti să îşi manifeste talentul în cadrul atelierelor de pictură care au loc în fiecare an, în luna august, în cadrul Simpozionului Internaţional de Artă din Masivul Retezat, organizat de „Ţăruş-Media” şi aflat la cea de-a VI-a ediţie”, a mai specificat Felicia Saviţchi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *