Carte

Tineri scriitori la Republica

În cadrul proiectului un tânăr scriitor din România venea la Chişinău şi susţinea o lectură la cenaclu. Între timp, datorită unor factori ce nu au depins de noi, proiectul a rămas în aer. Însă, se pare, lucrurile bune revin. Cu sprijinul Platformei Unioniste Acţiunea 2012 vom relua acest proiect.

Primul invitat este Alex Condrache din Timişoara. Un tânăr care, deşi nu a debutat editorial, a apărut în mai multe antologii şi a atras atenţia criticilor. Au scris despre el Adriana Babeţi, Felix Nicolau şi Viorel Marineasa.

Licenţiat în filosofie, cu un master la jurnalism, iar în prezent doctorand în literatură, născut în Moldova şi crescut în Banat, Alex Condrache e cu siguranţă un pariu câştigat pentru proza scurtă. Tăioase, răutăcioase, experimentale – prozele lui, inspirate din viaţa de zi cu zi, trec dincolo de o redare fidelă, dincolo de firesc şi, nu de puţine ori, frizează cu absurdul (dreptul liber al cetăţenilor de a se împuşca – o poveste din viitor – dar numai de la trei metri distanţă; o bicicletă care îşi urmăreşte stăpânul până devine un coşmar, o dictatură a porumbeilor citadini etc.).

Pentru Republica Moldova Alex Condrache a scris în aprilie 2009 un articol despre Voronin, care deşi apăruse în Stare de Urgenţă, a trebuit să treacă printr-o scurtă cenzură. Fiindcă prozatorul l-a întrecut pe jurnalist şi textul, foarte viu şi colorat, se încheia cu o urare lungă şi aprinsă adresată comuniştilor. În revistă textul a apărut cu urarea finală scurtată la jumătate.

Să sperăm că toate vor merge strună, că proiectul va prinde rădăcini, şi că în viitor vom găsi o variantă prin care să îi trimitem la lecturi în România şi pe tinerii noştri. Alex Condrache şi-a depus deja actele pentru paşaport, îl aşteptăm la Republica, pe 28 martie (data nu e întâmplătoare!) de la ora 18.30.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *