Tinerii agricultori vor propriul business sau un job la oraș | Social
Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2020
Abonamente

Social 9 Iunie 2014, ora 06:58    Din editia print

Tinerii agricultori vor propriul business sau un job la oraș

Marime Font

Chiar dacă prelucratul pământului nu pare destul de atractiv, în ultimul timp sunt tot mai mulți oameni care reușesc să transforme agricultura într-o afacere profitabilă. Și deși instituțiile de învățământ cu profil agricol nu se plâng de lipsă de studenți, pe piață se simte un deficit de specialiști în diferite domenii agrare. Datele arată că cele mai solicitate facultăți de la Universitatea Agrară rămân a fi economia și dreptul, în timp ce la zootehnie ori viticultură abia de sunt completate locurile bugetare. 

„Orice absolvent de la orice universitate din R. Moldova sau din alte părți, după terminarea facultății devine „boier”, la costum, cu cămașă albă și cravată, în afară de specialiștii din domeniul agrar. Eu am lucrat agronom, sunt agronom de specialitate. Numai în ziua de Paști puteam îmbrăca o cămașă albă și o cravată, așteptam să vină lumea de la biserică și plecam la semănat, că lucrările trebuie efectuate la timp. Iată diferența”, explică rectorul Universității Agrare din Moldova (UASM), Gheorghe Cimpoieș, de ce anume tinerii se orientează mai puțin spre facultățile cu profil agricol. Chiar și așa, administrația n-are dificultăți la îndeplinirea planului de admitere. „Noi mergem în toate liceele din țară și le vorbim elevilor. Mai puțini vin la contract și asta pentru că cei de la sate nu prea își pot permite să plătească taxele”, menționează rectorul.

Potrivit lui, cele mai solicitate facultăți de la Universitatea Agrară sunt cele cu profil economic. „La noi se studiază economie agrară, management agrar, contabilitate. Avem și juridică. Am început să pregătim specialiști în drept patrimonial. Specialitatea cadastru și evaluarea imobilului, la fel, sunt solicitate. Am vrea ca și alte specialități ca zootehnia ori horticultura să fie căutate”, precizează Gheorghe Cimpoieș.

„Embargo” la specialiști

Pe de altă parte, spune rectorul, odată cu embargoul rusesc la vinuri, au scăzut semnificativ cererile pentru specialitatea viticultură și vinificație. „Întrucât e normal să fie un ciclu închis de la plantarea viței-de-vie până la comercializarea vinului, eu m-am luptat câțiva ani ca să fie deschisă această specialitate. Anterior, noi pregăteam viticultori, iar Universitatea Tehnică – vinificatori. Am reușit și s-a creat această specialitate, dar după ce s-a pus embargo pe vinurile moldovenești cererea pentru această specialitate a scăzut dramatic. Cu greu îndeplinim planurile de admitere”, subliniază rectorul Universității Agrare, instituție care anul trecut a împlinit 80 de ani de la înființare.
Cu toate acestea, dintre toate meseriile, zootehnia este cel mai puțin solicitată. „Ba a fost secetă, au pierit animalele, toate fermele au fost distruse, iar ca să faci o fermă ai nevoie de investiții serioase, să aduci vaci de peste hotare”, explică Gheorghe Cimpoieș.

Loading...


Potrivit lui, o bună parte dintre cei care vin să-și facă studiile la UASM fie și-au propus să-și deschidă o afacere în agricultură, fie părinții deja activează în domeniu și ei vor să învețe cum să dezvolte businessul de familie. Totuși, un sondaj realizat printre studenții universității arată că peste 60% dintre ei vor să muncească în centrele raionale ori în Chișinău și doar o foarte mică parte din ei planifică să se întoarcă în localitatea de baștină.

Moldova are potențial, dar e nevoie și de muncă

„Moldova are potențial agricol. Condițiile pedo-climaterice dau producției noastre un gust specific. Luați niște mere de import și luați un măr moldovenesc și o să observați diferența. Și asta este remarcat și de cei străini care vin în RM. Noi cândva am produs peste un milion de tone de fructe. Acum, dacă am produce atât, am fi un concurent serios pe piața europeană. Dar la noi cred că se face o greșeală strategică când se pune accent pe agricultura ecologică. Aceasta e o modă care va trece”, susține Gheorghe Cimpoieș. El este de părere că agricultura este un domeniu profitabil din care se pot obține milioane de lei, doar în cazul respectării tehnologiilor de producție. Mai mult, rectorul consideră că Moldova își va putea asigura necesarul de producție agricolă numai atunci când va întreprinde măsuri de irigare a solului. „Fără umiditate nu se pot obține nici mere calitative, nici legume. De aceea, R. Moldova trebuie împânzită cu sisteme de irigare. Numai atunci o să putem concura cu europenii”, conchide agronomul.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova a fost înființată la 9 aprilie 1933, odată cu promulgarea de către Regele Carol al II-lea a Legii despre transformarea Secției de Științe Agricole a Universității din Iași în Facultatea de Științe Agricole cu sediul la Chișinău. Până în prezent aici au studiat peste 50 de mii de specialiști.

Ce spun fermierii despre tinerii specialiști în agricultură:

Vladimir Simașco, director SRL „Cioara”, Hâncești, specializată în creșterea și procesarea culturilor etero-oleaginoase

„Toți vor să se facă juriști și nu vor să facă agricultură, iar noi lucrăm cu cei care sunt. La mine în gospodărie dacă 10 ani în urmă erau 37 de specialiști, azi sunt 8 și ei sunt și agronomi, și zootehnicieni, și ingineri. Ne chinuim cum putem, îi mai trimitem la perfecționare. Ar fi de dorit ca acest domeniu să fie îmbunătățit. Ducem lipsă de specialiști în domeniul agrar. Tinerii specialiști pleacă la muncă peste hotare. Ar fi bine ca la nivel de guvern să se întreprindă măsuri. Noi vrem să ne vină fonduri europene, dar n-o să le putem valorifica pentru că n-avem specialiști”.

Ștefan Condratiuc, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova

„Este deficit de specialiști. Nu avem, practic, specialiști în domeniul sanitar-veterinar, în domeniul zootehnic. Cu toate acestea, în ultimii ani se simte faptul că mai mulți tineri vin să facă agricultură, datorită proiectelor de sprijin cum sunt PNAET și PARE și IFAD, și-și pornesc o afacere în apicultură”.

Viorel Voinu, fermier din Cantemir, s. Stoianovca

„Practic nu sunt specialiști în domeniul agrar aici. Ei nici nu există. Cu cei mai răi care-au rămas cu ei mă descurc. E deficit de cadre, pentru că toți care pleacă la universitate se duc că vor diplomă, dar carte nu fac deloc, nu-și aleg bine facultatea și se duc cu ochii închiși. Tractoriști nu vrea să devină nimeni, pentru că li se pare o rușine să fii tractorist. Toți vor să fie juriști. Mulți pleacă peste hotare la muncă. 80% din angajații mei nu știu nici să scrie, nemaivorbind de studii superioare.

Tinerii nu mai au dorință să lucreze, dar vor salariu mare și imediat. Eu am accesat un proiect de la IFAD, am luat un tractor nou și nici până azi n-am găsit un tractorist potrivit pentru un tractor nou, care costă peste 400 de mii de lei. Vreo 5-6 persoane au încercat și nu se descurcă cu tehnica modernă. E foarte complicat. Și din cauza aceasta și afacerea mea are de suferit, dar și economia per ansamblu”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 20 Septembrie 2020, ora: 08:13

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 20 Septembrie 2020, ora: 08:10

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce/ sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)