Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 12 Decembrie 2019
Abonamente

Social 9 Iunie 2014, ora 06:58    Din editia print

Tinerii agricultori vor propriul business sau un job la oraș

Marime Font

Chiar dacă prelucratul pământului nu pare destul de atractiv, în ultimul timp sunt tot mai mulți oameni care reușesc să transforme agricultura într-o afacere profitabilă. Și deși instituțiile de învățământ cu profil agricol nu se plâng de lipsă de studenți, pe piață se simte un deficit de specialiști în diferite domenii agrare. Datele arată că cele mai solicitate facultăți de la Universitatea Agrară rămân a fi economia și dreptul, în timp ce la zootehnie ori viticultură abia de sunt completate locurile bugetare. 

„Orice absolvent de la orice universitate din R. Moldova sau din alte părți, după terminarea facultății devine „boier”, la costum, cu cămașă albă și cravată, în afară de specialiștii din domeniul agrar. Eu am lucrat agronom, sunt agronom de specialitate. Numai în ziua de Paști puteam îmbrăca o cămașă albă și o cravată, așteptam să vină lumea de la biserică și plecam la semănat, că lucrările trebuie efectuate la timp. Iată diferența”, explică rectorul Universității Agrare din Moldova (UASM), Gheorghe Cimpoieș, de ce anume tinerii se orientează mai puțin spre facultățile cu profil agricol. Chiar și așa, administrația n-are dificultăți la îndeplinirea planului de admitere. „Noi mergem în toate liceele din țară și le vorbim elevilor. Mai puțini vin la contract și asta pentru că cei de la sate nu prea își pot permite să plătească taxele”, menționează rectorul.

Potrivit lui, cele mai solicitate facultăți de la Universitatea Agrară sunt cele cu profil economic. „La noi se studiază economie agrară, management agrar, contabilitate. Avem și juridică. Am început să pregătim specialiști în drept patrimonial. Specialitatea cadastru și evaluarea imobilului, la fel, sunt solicitate. Am vrea ca și alte specialități ca zootehnia ori horticultura să fie căutate”, precizează Gheorghe Cimpoieș.

„Embargo” la specialiști

Pe de altă parte, spune rectorul, odată cu embargoul rusesc la vinuri, au scăzut semnificativ cererile pentru specialitatea viticultură și vinificație. „Întrucât e normal să fie un ciclu închis de la plantarea viței-de-vie până la comercializarea vinului, eu m-am luptat câțiva ani ca să fie deschisă această specialitate. Anterior, noi pregăteam viticultori, iar Universitatea Tehnică – vinificatori. Am reușit și s-a creat această specialitate, dar după ce s-a pus embargo pe vinurile moldovenești cererea pentru această specialitate a scăzut dramatic. Cu greu îndeplinim planurile de admitere”, subliniază rectorul Universității Agrare, instituție care anul trecut a împlinit 80 de ani de la înființare.
Cu toate acestea, dintre toate meseriile, zootehnia este cel mai puțin solicitată. „Ba a fost secetă, au pierit animalele, toate fermele au fost distruse, iar ca să faci o fermă ai nevoie de investiții serioase, să aduci vaci de peste hotare”, explică Gheorghe Cimpoieș.


Potrivit lui, o bună parte dintre cei care vin să-și facă studiile la UASM fie și-au propus să-și deschidă o afacere în agricultură, fie părinții deja activează în domeniu și ei vor să învețe cum să dezvolte businessul de familie. Totuși, un sondaj realizat printre studenții universității arată că peste 60% dintre ei vor să muncească în centrele raionale ori în Chișinău și doar o foarte mică parte din ei planifică să se întoarcă în localitatea de baștină.

Moldova are potențial, dar e nevoie și de muncă

„Moldova are potențial agricol. Condițiile pedo-climaterice dau producției noastre un gust specific. Luați niște mere de import și luați un măr moldovenesc și o să observați diferența. Și asta este remarcat și de cei străini care vin în RM. Noi cândva am produs peste un milion de tone de fructe. Acum, dacă am produce atât, am fi un concurent serios pe piața europeană. Dar la noi cred că se face o greșeală strategică când se pune accent pe agricultura ecologică. Aceasta e o modă care va trece”, susține Gheorghe Cimpoieș. El este de părere că agricultura este un domeniu profitabil din care se pot obține milioane de lei, doar în cazul respectării tehnologiilor de producție. Mai mult, rectorul consideră că Moldova își va putea asigura necesarul de producție agricolă numai atunci când va întreprinde măsuri de irigare a solului. „Fără umiditate nu se pot obține nici mere calitative, nici legume. De aceea, R. Moldova trebuie împânzită cu sisteme de irigare. Numai atunci o să putem concura cu europenii”, conchide agronomul.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova a fost înființată la 9 aprilie 1933, odată cu promulgarea de către Regele Carol al II-lea a Legii despre transformarea Secției de Științe Agricole a Universității din Iași în Facultatea de Științe Agricole cu sediul la Chișinău. Până în prezent aici au studiat peste 50 de mii de specialiști.

Ce spun fermierii despre tinerii specialiști în agricultură:

Vladimir Simașco, director SRL „Cioara”, Hâncești, specializată în creșterea și procesarea culturilor etero-oleaginoase

„Toți vor să se facă juriști și nu vor să facă agricultură, iar noi lucrăm cu cei care sunt. La mine în gospodărie dacă 10 ani în urmă erau 37 de specialiști, azi sunt 8 și ei sunt și agronomi, și zootehnicieni, și ingineri. Ne chinuim cum putem, îi mai trimitem la perfecționare. Ar fi de dorit ca acest domeniu să fie îmbunătățit. Ducem lipsă de specialiști în domeniul agrar. Tinerii specialiști pleacă la muncă peste hotare. Ar fi bine ca la nivel de guvern să se întreprindă măsuri. Noi vrem să ne vină fonduri europene, dar n-o să le putem valorifica pentru că n-avem specialiști”.

Ștefan Condratiuc, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova

„Este deficit de specialiști. Nu avem, practic, specialiști în domeniul sanitar-veterinar, în domeniul zootehnic. Cu toate acestea, în ultimii ani se simte faptul că mai mulți tineri vin să facă agricultură, datorită proiectelor de sprijin cum sunt PNAET și PARE și IFAD, și-și pornesc o afacere în apicultură”.

Viorel Voinu, fermier din Cantemir, s. Stoianovca

„Practic nu sunt specialiști în domeniul agrar aici. Ei nici nu există. Cu cei mai răi care-au rămas cu ei mă descurc. E deficit de cadre, pentru că toți care pleacă la universitate se duc că vor diplomă, dar carte nu fac deloc, nu-și aleg bine facultatea și se duc cu ochii închiși. Tractoriști nu vrea să devină nimeni, pentru că li se pare o rușine să fii tractorist. Toți vor să fie juriști. Mulți pleacă peste hotare la muncă. 80% din angajații mei nu știu nici să scrie, nemaivorbind de studii superioare.

Tinerii nu mai au dorință să lucreze, dar vor salariu mare și imediat. Eu am accesat un proiect de la IFAD, am luat un tractor nou și nici până azi n-am găsit un tractorist potrivit pentru un tractor nou, care costă peste 400 de mii de lei. Vreo 5-6 persoane au încercat și nu se descurcă cu tehnica modernă. E foarte complicat. Și din cauza aceasta și afacerea mea are de suferit, dar și economia per ansamblu”.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:29

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

Un tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:18

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:07

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2019, ora: 10:06

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:44

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Deputatul Andrian Candu spune că vorbeşte tot mai rar, în ultima perioadă, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, care este şi naşul său de cununie. În acelaşi timp deputatul spune că cel de-al doilea paşaport este o pseudo-identitate, pe marginea căruia se speculează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 12 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:08

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Un grup criminal, alcătuit din zece moldoveni, a fost trimis pe banca acuzațiilor în Italia fiind bănuit de furt în proporții deosebit de mari. Valoarea bunurilor sustrase de suspecți se ridică aproximativ la un milion de euro. Indivizii acționau în diferite regiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:03

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Dieta cu ridiche neagră. Îţi mai aminteşti siropul de ridiche neagră cu care ne tratau mamele noastre în copilărie, atunci când răceala ne punea la pat? Ei bine, ridichea neagră este o adevărată minune şi nu doar pentru tuse, ci este şi un adjuvant în curele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 08:26

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamanetar. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 17:10, în apropierea satului Chiștelnița, din raionul Telenești. Victima s-a dovedit a fi un bărbat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)