Social

Tinerii, cei mai dezavantajati

Ratele somajului in Europa Centrala si de Est incep sa atinga cote alarmante, in conditiile crizei mondiale. Una dintre cele mai afectate tari de acest fenomen este si RM, dupa Slovacia, Ucraina si Polonia. La noi rata somajului este, oficial, de 10%, insa analistii sustin ca este mult subestimata, existand mai multe regiuni in care fiecare a treia persoana nu are un loc de munca. Situatia de pe piata fortei de munca se agraveaza odata cu disponibilizarile masive din tara si a revenirii acasa a unui aflux de migranti moldoveni, ajunsi la randul lor in somaj.

RM va fi tara batranilor?

Numarul somerilor la noi va mai creste cu inca 50% plus la cei existenti. Numarul angajarilor scade, mai ales pe zonele de bugetari. In cea mai dificila situatie au ajuns tinerii specialisti cu studii superioare, care revin in RM dupa ani de zile munciti la negru sau cu contracte de munca peste hotare, dar fara experienta in profesarea meseriilor lor. Ajunsi in RM, ei cauta gazda, parintii nu le pot oferi sprijinul si cauta in disperare de lucru. O alta categorie de someri sunt proaspetii absolventi de facultati, care nu-si gasesc rostul in tara, ori din cauza slabei pregatiri sau ca sunt mai buni pentru salariile oferite.
Zilnic, Agentia municipala pentru ocuparea fortei de munca Chisinau este asaltata de zeci de oameni. Leonid Gadaraga, un tanar de 24 de ani, are studii economice superioare, a absolvit facultatea in urma cu trei ani, cu medie buna. Mai bine de o saptamana, el isi cauta un loc de munca la o banca. „Peste tot mi se inchid usile, pentru ca nu au locuri vacante. Am lucrat la Banca de Economii jumatate de an si m-am confruntat cu un sistem dictatorial in relatiile dintre sefi si tinerii angajati. Un tanar nu are sanse de avansare acolo, lucreaza in conditii foarte grele – cu salariu mizer si munca peste program. Sunt tanar si vreau sa-mi creez o familie, sa-mi cumpar un apartament, dar in asemenea situatie este imposibil. Daca nu voi gasi un serviciu pe masura asteptarilor mele, voi emigra”, a spus Leonid.
Iar tinerilor in aceeasi situatie le recomanda sa lupte pentru servicii bine remunerate acasa. „Si statul ar trebui sa creeze conditii de ramanere acasa pentru tineri. Altfel, in RM vor ramane doar batranii. Am votat pentru un partid democrat si sper sa-si respecte promisiunile in aceasta privinta”.

„Fac ce vreau, ca nu ma controleaza nimeni…”

Alexandru, de 22 de ani, vrea sa se angajeze sofer si isi pierde orice speranta, dupa trei saptamani de cautari zadarnice. Are noroc ca il ajuta parintii, altfel nu stie cum s-ar descurca. Nicolae, de 19 ani, urmeaza cursurile de chelner-barman, ii place sa lucreze la restaurant si nu se gandeste sa plece peste hotare. El crede ca tinerii someri ar trebui sa stie exact unde vor sa munceasca si sa fie mai insistenti. Ana, de 17 ani, a urmat cursurile de croitor. Si-a gasit un loc de munca la o fabrica, unde i se ofera un salariu de inceput de… noua sute de lei. E multumita ca a inceput sa castige primii bani.
Multi oameni in RM ajung someri si din cauza debandadei din institutii. Angajatorii incalca deseori legislatia muncii. „In diverse circumstante, acestia impun salariatii sa depuna cereri de demisie, iar daca fac reduceri de cadre, nu-i remunereaza cum prevede legea. E regretabil ca la Inspectia Muncii, din cauza reducerilor de cadre, au ramas putini specialisti si nu reusesc sa efectueze controale la toate institutiile din republica”, a mentionat Ala Supac, directoarea Agentiei municipale.

Primul Centru de informare despre piata muncii

O veste buna pentru cei aflati in somaj a fost inaugurarea primului Centru de informare despre piata muncii in capitala, situat pe strada Mitropolit Varlaam 90 din capitala, dotat cu tehnologii moderne, gratie investitiilor Agentiei Suedeze pentru Ocuparea Fortei de Munca, in cadrul Agentiei municipale. De luni pana vineri, beneficiarii centrului pot accesa singuri posturile vacante din baza oficiala de date. Institutia le ofera posibilitati de lucru la computere, fax/telefon, servicii gratuite de intocmire a unui CV si scrisori de intentie eficiente, acces nelimitat la baza de date nationala cu cele mai recente posturi vacante, contactarea directa a angajatorilor. Centrul informeaza direct angajatorii referitor la ultimele noutati de pe piata muncii – studii, rapoarte ale expertilor in domeniu etc. Natalia Chirilenco, specialist principal al institutiei, recunoaste ca in ultima perioada a scazut considerabil numarul locurilor vacante.

Sa dispara criza din mintea noastra

„De la 30 aprilie incoace, am avut peste patru sute de persoane in cautare de serviciu! Si numarul acestora e in continua crestere. Vin oameni de diferite categorii: cu studii, dar si fara. Noi le oferim o serie de beneficii – seminarii informative, la care sunt instruiti cum sa se prezinte in fata angajatorilor, cursuri de instruire. Pentru a reusi, tinerii trebuie sa fie bine pregatiti, in primul rand. Chiar daca angajatorii ofera pentru inceput salarii modeste, ar trebui sa le accepte, in ideea acumularii de experienta. Tinerii insa vor lefuri foarte mari si comit o eroare la interviurile de angajare. Prima intrebare pe care o pun se refera la salarizare. Ei trebuie sa-si dovedeasca competenta si abilitatile pentru ocuparea postului vacant, intai de toate. Ulterior, angajatorul le va majora salariile”, considera directoarea agentiei.
In conditiile crizei mondiale, expertii recomanda mai ales tinerilor sa se reorienteze sub aspectele mobilitatii profesionale, sociale si teritoriale, in ideea de a nu sta pe acelasi loc. Pentru a se acomoda noilor situatii, sa invete mai multe domenii ca sa aiba sanse in mai multe meserii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *