Timpul Local

Tinerii europeni isi construiesc viitorul

Academia Scolilor din Europa Centrala (ACES) ofera tinerilor oportunitati de a se incadra in proiecte scolare internationale. Programul sprijina crearea unei retele de scoli europene partenere, care include, incepand cu anul 2008, si institutii din Moldova.

ACES reprezinta o initiativa a Fundatiei ERSTE, coordonata de catre Interkulturelles Zentrum (ambele, organizatii din Austria), in colaborare cu asociatia slovaca Vceli Dom. Academia a fost lansata acum patru ani, avand misiunea de a dezvolta dialogul si cooperarea in randul tinerilor, prin crearea unei retele comune de cunostinte, posibilitati de invatare si inovatie.

Astfel, ACES desfasoara un concurs anual de proiecte in parteneriat, depuse de catre scoli din cele 15 state participante: Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Tema propusa pentru proiectele din acest an de studii este „Spune-ti parerea! Tinerii europeni isi construiesc viitorul”, iar cea din ciclul 2010-2011 va fi „Creeaza propriile solutii! Tratarea conflictelor in scoli si in mediul de trai”.

Moldova a participat pentru prima data la ACES in anul 2008, iar proiectele prezentate de catre elevii liceelor „Gh. Asachi”, „Spiru Haret” si „Orizont” din Chisinau si „M. Eminescu” din Edinet au fost premiate. Cu conditia de a fi prevazute pentru scoli din cel putin doua tari diferite, ACES ofera fiecarei institutii o bursa in valoare de o mie de euro pentru a implementa proiectul depus.

Liceul „Spiru Haret” a propus, impreuna cu o scoala din Romania si una din Bulgaria, proiectul „Fii primul care vindeca planeta”, in cadrul caruia elevii au elaborat un dictionar de termeni ecologici in trei limbi: romana, engleza si bulgara.
„Avem multe de spus despre viitorul nostru” este titlul proiectului depus de catre Liceul „Gheorghe Asachi”, realizat in colaborare cu alte doua institutii, din Romania si din Croatia. In cadrul acestuia, participantii au tinut mai multe dezbateri pe tema democratiei, a diversitatii culturale si au vizitat locuri de interes istoric din cele trei tari.

Propunerile de proiect pentru editia 2009-2010 a ACES pot fi depuse pe site-ul Academiei www.aces.or.at, pana la data de 30 aprilie. Tot aici, fiecare scoala poate gasi institutii-partenere, cu ajutorul unei baze de date, precum si regulamentul complet al concursului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *