Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Artă 2 Iunie 2015, ora 10:54

Tinerii și-au amintit de situațiile când au fost discriminați

Marime Font

Foto: Ana Uncu

Sub bătaia vântului năstruşnic fâlfâiau câteva baloane colorate pe o nişă improvizată. Trei dintre ele reprezentau Tricolorul, iar celelalte – acoperite în partea de jos cu vopsea albă îmi aminteau de creasta cocoşului.  

„De ce crezi că le-am vopsit?”. Preocupată să intru în mintea artistului, nu mi-a venit un răspuns potrivit.

„Baloanele ce arată Tricolorul spun despre identitatea noastră naţională, iar celelalte le-am vopsit pentru a crea efectul că sunt sparte. Acestea reprezintă minorităţile etnice, care într-o oarecare măsură sunt marginalizate în societatea noastră.”Aşa am cunoscut-o pe Anastasia Palii, studentă la Facultatea Arte Plastice si Design, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, care a gândit Artchioşcul multicolor.

Evenimentul desfăşurat ieri, la Apartamentul deschis, a întrunit tineri care au fost provocaţi să împărtăşească printr-o scrisoare o istorie reală din viaţa lor, în care s-au simţit discriminaţi. Pentru a fi inspiraţi, au primit scrisori anonime ce conţineau confesiunea unor persoane cu orientări sexuale netradiţionale sau adepte a altor religii decât creştinismul, persoane de culoare sau boschetari. Scrisorile, încheiate cu îndemnul „scrie-ţi şi tu povestea” urmau să fie lăsate în spaţiul public, pentru a fi citite la întâmplare.

„În cadrul acestui eveniment mi-am propus să inițiez un dialog "multicolor" și să invit toți doritorii să intervină în spațiul public prin intermediul unui schimb de cadouri. Conținutul acestora va fi o provocare la cât de receptivi suntem ca să ne cunoaștem unii pe alții”, spune Anastasia. În 2014 ea a făcut un stagiu de voluntariat în cadrul Asociaței Tinerilor Artiști Oberliht, iar acum este în căutarea unor modalități alternative de interacțiune în societate.

„Polonia este cea mai catolică ţară europeană, cu 95% din populaţie adeptă a acestei religii şi tot atâtea persoane de naţionalitate poloneză. Prin urmare, îmi este greu să înţeleg problema identităţii naţionale de aici. Sunt prezente alte forme de discriminare, cum ar fi accesul limitat al persoanelor sărace la anumite plaje amenajate sau netolerarea minorităţile sexuale”, afirmă Duszan Augustyn, voluntar din Polonia în Moldova.
„Îmi place ideea evenimentului. Ne învaţă să fim toleranţi şi înţelegători. La urma urmei, avem raţiune ca să putem percepe lumea înconjurătoare cu toate nuanţele ei şi oamenii de toate culorile”, spune Galina, studentă la Medicină.

Anastasia, organizatoarea Artchioşcului multicolor, este sigură că istoriile împărtăşite prin intermediul scrisorilor pot face o diferenţă în viaţa celor ce le găsesc.

Ana Uncu, stagiară
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md