Actualitate

Tinerii Moldovei cer organizarea auditului recensământului 2014

Cel puțin asta arată datele prezentate de Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, într-o numărătoare efectuată paralel cu recensământul populației din 2014.

Aceste date au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă, unde tinerii au acuzat Biroul Național de Statistică de încălcări grave în efectuarea recensământului. „Noi am lucrat cu oameni, și nu cu date concrete și am sesizat că au avut loc presiuni asupra recenzorilor, iar mulți din ei nici nu aveau contract cu BNS, ceea ce contravine legislației în vigoare”, a declarat Vlad Bilețchi, membru al organizației.

Membrii Mișcării au deschis și o linie fierbinte în timpul recensământului la care toți cei care sesizau încălcări le puteau raporta. „Am primit sute de apeluri atât de la simpli cetățeni, cât și de la recenzori. Oamenii ne spuneau că formularul le era completat cu creionul, că ei declarau că sunt români însă recenzorii completau diferit. Am avut și o sesizare de la un avocat și soția sa, profesoară de limba română, care spuneau că în formularul lor s-a scris că sunt vorbitori de limbă moldovenească, deși ei au declarat româna”, a declarat președintele mișcării, Dinu Plângău.
Cât despre marja de eroare de 6% prezentată de BNS, membrii au declarat că este „inadmisibilă” atâta timp cât este vorba de un recensământ al populației și nu de un sondaj. Astfel, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei cere un audit din afara țării care să cerceteze fraudele recensământului, cât și prezentarea cât mai rapidă a datelor. „Tărăgănarea prezentării oficiale a acestor date ar putea duce la fraudarea lor mai mult”, a adăugat Dinu Plângău. Amintim că și sociologul Doru Petruți, directorul IMAS a sesizat necesitatea organizării unui audit al Recensământului Populației și Locuințelor Republicii Moldova, care a avut loc în mai 2014.

La această numărătoare au participat 1000 de tineri voluntari care au chestionat cetățeni din toate localitățile Moldovei. Pe tot parcursul recensământului Mișcarea Civică Tinerii Moldovei a sesizat încălcări, a protestat în fața BNS-ului și a dăruit pixuri recenzorilor atunci când au sesizat că ei completează formularele cu creioane.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *