Sănătate

Tiraspol, Chişinău şi Bălţi, recorduri la infecţii HIV

În această situaţie, specialiştii elaborează statistici privind cazurile noi de infecţie la fiecare semestru pe plan naţional. Astfel, datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că, în primul semestru al anului curent, au fost înregistrate peste 400 de cazuri noi.

În primul semestru al acestui an au fost înregistrate 417 cazuri noi de infecţie cu HIV, maladia SIDA fiind confirmată la 180 de persoane. Datele includ şi teritoriile de est ale republicii, unde au fost înregistrate 156 de cazuri noi, la 50 de persoane fiind confirmată prezenţa bolii.

Cele mai multe cazuri, 60 la număr, au fost înregistrate în oraşul Tiraspol. Acesta este urmat de municipiile Chişinău şi Bălţi cu câte 47 de cazuri noi. În oraşul Bender, pentru primul semestru, numărul celor infectaţi a atins cifra 22. În raioanele Slobozia au fost depistate 25 de cazuri, în Râbniţa 37, în Cahul 16, în Soroca 10, în Făleşti şi în Teleneşti câte nouă, în Grigoriopol opt, în Anenii Noi şapte, în Basarabeasca opt, în Cimişlia şi Ştefan-Vodă câte şapte, în Căuşeni, Drochia, Ialoveni, Orhei şi Sângerei câte şase, în Râşcani şi Comrat câte cinci, în Floreşti, Ceadâr-Lunga şi Ungheni, câte patru, în Cantemir, Glodeni, Ocniţa, Şoldăneşti, Briceni, Dubăsari şi Vulcăneşti câte trei, în Călăraşi, Criuleni, Edineţ, Leova şi Străşeni câte două cazuri şi în raioanele Hânceşti, Donduşeni, Nisporeni, Rezina, Taraclia şi Camenca câte un caz.

Totodată, în perioada de referinţă, virusul HIV a fost confirmat la 48 de femei însărcinate şi la patru copii născuţi de mame HIV pozitive. Specialiştii anunţă că, la fel ca şi în anul 2011, predomină calea heterosexuală de transmitere a infecţiei HIV. Din numărul de cazuri depistate, 209 s-au înregistrat în rândul bărbaţilor şi 208, în rândul femeilor.

Cele mai recente statistici arată că în RM sunt peste şapte mii de persoane cu HIV, dintre care puţin peste două mii sunt din raioanele din stânga Nistrului.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *