Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 18 Iulie 2018, ora 14:47

Tiraspolul anunță creșterea comerțului extern cu peste 50% în primul semestru

Marime Font

În primul semestru al anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, exportul din regiunea transnistreană s-a majorat cu 70%, până la 351 de milioane de dolari. Totodată, a crescut și importul, cu 44%, acesta constituind 617 milioane. Astfel, soldul comercial rămâne în zona negativă – -267 de milioane, în comparație cu -220 de milioane în anul trecut. Chiar și așa, creșterea comerțului extern cu 53% indică o situație economică stabilă, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

Potrivit datelor vămii transnistrene, principalul partener comercial al regiunii rămâne Federația Rusă, Moldova (malul drept al Nistrului – n.r), Ucraina, Germania și Italia. O creștere se atestă și în raport cu alte state, printre care Polonia, România și China. În același timp, Federația Rusă reprezintă 40% din cifra de afaceri totală, însă în relațiile comerciale cu acest stat predomină importul. Exporturile în Rusia în structura totală a vânzărilor externe se situează la nivelul de 7%.

Cea mai mare parte a livrărilor la export merge spre malul drept al Nistrului (46%). Urmează România (17%), Italia (8%), Ucraina (8%), Germania (6%), Rusia (7%), Slovacia (2%) și Serbia (1%). Din totalul mărfurilor din regiunea transnistreană 37% sunt exportate în țările UE, în timp ce doar 7% reprezintă țările Uniunii Vamale. O imagine opusă se observă în cazul importului: din Uniunea Vamală se importă 63% din toate mărfurile, iar din Uniunea Europeană – 18%.În primul semestru, exporturile de metale și produse metalice au crescut de 2,5 ori. De asemenea, au crescut vânzările produselor minerale, produselor industriei chimice și energetice, dar și vestimentare și alimentare. În același timp, exportul de produse de inginerie mecanică, încălțăminte și produse textile a scăzut ușor.

Sursa: ipn.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul