Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:11
Abonamente

Actualitate 13 Iunie 2018, ora 11:36

Tiraspolul anunță creșterea cu peste 50% a comerțului extern

Marime Font

Comerțul extern al regiunii transnistrene în cinci luni ale anului curent s-a ridicat la 821,6 milioane de dolari, potrivit statisticilor citate de presa din regiune. Este cu 53% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Importurile au crescut cu 44%, iar exporturile – cu 72%, transmite IPN.

Șeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, a declarat în cadrul unei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că ponderea exporturilor transnistrene în țările Uniunii Europene a atins 36% (105 milioane de dolari). Principalul partener în Europa rămâne România, urmată de Polonia, Germania, Italia. Exportul în direcția rusească, în cele cinci luni, a constituit 32 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 11% din total. Printre statele Uniunii Vamale Eurasiatice, Federația Rusă deține poziția de lider în importul produselor din regiunea transnistreană.

Presa din regiune mai scrie cu referire la analiștii așa-zisei bănci republicane transnistrene că la sfârșitul celor cinci luni ale anului, inflația se menține la nivelul de 4,6%. În luna mai, procesul inflaționist a încetinit, fapt ce a condiționat menținerea costurilor pentru setul standard de produse și servicii la nivelul practic similar parametrilor din luna aprilie (+0,02%).Pe segmentul produselor alimentare se înregistrează o schimbare multidimensională a prețurilor. Până la sfârșitul lunii mai, prețurile la fructe și legume au crescut cu 4,7%. În mod tradițional pentru sfârșitul primăverii, legumele și fructele recoltei de anul trecut s-au scumpit: sfecla + 15,7%, morcovul + 7,3%, varza + 4,3%, merele + 3,6%. Costul cartofilor în ajunul recoltei noi, dimpotrivă, a scăzut, cu 2,3%.

Sub influența factorului sezonier, produsele de origine animală au scăzut la preț. Brânza de vaci s-a ieftinit cu 8,1%, smântână – cu 6,8%, cașcavalul – cu 2,6%. În luna mai, prețul ouălor a continuat să scadă (minus 17,0%), ceea ce corespunde dinamicii pe alte piețe.

Cât ține de prețul la combustibil, acesta a rămas neschimbat în regiune, în timp ce pe piețele țărilor partenere se atestă o creștere de la +0,8% (în Ucraina) până la +5,6% (în Rusia).

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md