Social

Toamna aduce scumpirea călătoriei cu microbuzul

Începutul noului an de studii ar putea fi însoțit de perturbarea circulației transportului public. Și asta pentru că microbuzele din Chișinău ar putea să nu mai iasă pe linie, dacă nu va fi majorat prețul de călătorie. La Primăria municipiului a parvenit deja o scrisoare în care 16 agenți transportatori solicită modificarea tarifului pe rutele urbane, din motiv că s-a scumpit motorina și piesele de schimb, iar transportarea călătorilor nu mai este rentabilă.

Discuțiile privind majorarea taxei de călătorie cu microbuzul s-au ținut toată vara. În iunie, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că va susține majorarea tarifului, dacă șoferii vor respecta regulile de siguranță în transportarea pasagerilor, vor circula cu 50 km/h și vor adăuga al treilea rând de scaune. Agenții transportatori au semnat și un Acord cu Primăria, prin care șoferii se obligă să respecte condițiile impuse. Ulterior, Consiliul municipal Chișinău trebuia să aprobe tariful de 5 lei. La ultima întrunire a Consiliului din iulie, examinarea subiectului a fost suspendată, pentru că fracțiunea comunistă a boicotat ședința, lipsindu-i de cvorum pe consilierii rămași. Președintele Asociației Transportatorilor Privați (ATP), Ion Mămăligă, este de părere că numărul accidentelor este direct legat de tarif. „Dacă se menține artificial tariful existent, nu se poate asigura nici înlocuirea autoturismelor vechi cu altele noi. Mașinile nu sunt întreținute pentru că nu ajung bani. Acum banii se duc pe motorină și impozite”, ne-a comunicat Ion Mămăligă. El afirmă că, din cauza veniturilor mici, în fiecare zi, până la cinci șoferi scriu cereri de plecare. Lipsa lor se va face simțită în toamnă. „Înainte aveam câte trei șoferi pentru fiecare microbuz. Acum avem 0,7-0,8 șoferi la mașină. Sâmbătă și duminică ei nu mai pot de oboseală. De obicei, în perioada estivală e un flux redus de călători. Dar după 20 august, lumea revine din concedii și la început de septembrie o să fie dificil”, susține președintele ATP.

Următoarea ședință a CMC va avea loc pe 30 august. Președintele fracțiunii liberale Ion Gabura speră că atunci vor fi prezenți toți cei 26 de consilieri AIE și independenți pentru a vota noul tarif de 5 lei pentru o călătorie cu microbuzul. Ședința va fi precedată de o întâlnire cu administratorii de rute pe 28 sau 29 august. „Rămâne loc de discuții, mai ales în privința rutelor suburbane, calculului exact de cheltuieli și în privința disciplinei șoferilor. Nu mai acceptăm șantajul din partea lor”, a declarat Ion Gabura.

Pe străzile Chișinăului circulă aproximativ 1600 de microbuze. Zilnic, fiecare microbuz transportă în medie 350 de pasageri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *