Social

Toamna se numără speculaţiile şi scumpirile

De această părere este Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

Astfel, potrivit lui Alexandru Slusari, majorarea cu doi lei a preţului la uleiul de floarea-soarelui, în pieţele comerciale din Chişinău este ne-justificat la momentul actual, întrucât pe piaţă găsim doar uleiul din recolta de porumb cu preţul de anul trecut.

„În plus, majorarea este nefondată, deoarece costul seminţelor de floarea-soarelui a crescut de la şase la opt lei, adică 30 la sută. Dacă luăm ponderea materiei prime în costul uleiului, aceasta ajunge la 30 la sută, iar după ce facem recalcularea, deducem că preţul la uleiul de floarea-soarelui ar trebui să crească cu cel mult 10 la sută”, a explicat Alexandru Slusari.

Producătorii de ulei nu au anunţat majorări de preţuri

Totodată,doi producători autohtoni din industria oleiferă ne-au confirmat că nu au emis, deocamdată, o decizie oficială în ceea ce priveşte majorarea preţului la uleiul din floarea-soarelui.

„Nu am anunţat nicio modificare de preţ la uleiul de floarea-soarelui, respectiv preţurile nu au fost majorate. Tot ce vă putem spune este că s-a majorat preţul de achiziţie a seminţelor de floarea-soarelui din anul curent, însă produsul finit din recolta acestui an va ajunge pe rafturi după 20 septembrie”, a spus Andrei Cibotari, directorul unei companii producătoare de ulei vegetal.

De asemenea, Radu Fală, expert în producţie vegetală, a argumentat că scumpirea preţului la ulei trebuie să aibă loc din noiembrie sau decembrie, atunci când începe producţia uleiului din recolta acestui an.

Scumpirile abia încep…

Totuşi, în următoarele luni, ne putem aştepta la majorări de preţ la produsele lactate, produsele de carne şi carne, de origine autohtonă, cu aproximativ 15 la sută, potrivit preşedintelui Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, în condiţiile în care recoltele de porumb au fost cel mai mult afectate de secetă. Din acest motiv, preţul la porumb s-a majorat cu 40-50 la sută şi va continua să se majoreze.


Foto: Ramin Mazur

„Însă doar la produsele de origine autohtonă ar trebui să se înregistreze creşteri de preţ, deoarece jumătate din producţia de carne de pe piaţa RM este importată, aceasta fiind masiv subvenţionată în ţările de origine. Respectiv, nu ar trebui să se scumpească produsele din carne şi carnea care sunt importate”, a menţionat Alexandru Slusari.

Totodată, Ion Tornea, expert IDIS „Viitorul”, afirmă că, dacă cererea va fi mai mare ca oferta, vor fi înregistrate scumpiri mai semnificative, însă dacă în ţară vor fi suficiente produse agro – alimentare, aceste scumpiri nu vor fi considerabile pentru buzunarele moldovenilor.

Întrebaţi dacă moldovenii ar trebui să se aştepte şi la creşterea preţului la pâine şi produsele de panificaţie, specialiştii au argumentat că nu ar trebui înregistrate majorări de preţ cu mai mult de 10 la sută.


Foto: Ramin Mazur

„Preţul la grâu s-a majorat cu 20 la sută, iar recalculând, din punct de vedere economic, scumpirea ar trebui să fie de 10 la sută. Însă eventualele majorări mai mari de 10 la sută vor fi provocate de speculaţiile acordurilor de cartel”, a spus Alexandru Slusari.

Seceta din acest an a afectat 90% din teritoriul Moldovei şi a prejudiciat agricultura cu circa 2,5 miliarde de lei. Autorităţile speră să depăşească situaţia datorită asistenţei donatorilor externi.

În luna august, faţă de luna precedentă a anului curent, au crescut preţurile la unele produse alimentare: carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,4%, lapte şi produse lactate – cu 1,3% (inclusiv lapte integral – cu 1,9%, brânză de vaci – cu 1,6%, smântână – cu 1,2%), dovlecei – cu 22,3%, castraveţi – cu 9,7%, varză proaspătă – cu 2,8%, pâine din făină de grâu – cu 1,1% şi pâine din făină de secară – cu 0,9%, ulei vegetal – 0,5%, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS)

 În această perioadă au scăzut preţurile la legume proaspete – cu 4,1% (inclusiv: vinete – cu 24,4%, pepeni verzi – cu 29,2%, morcov – cu 12,7%, ardei graşi – cu 9,0%, ceapă uscată – cu 8,1% şi roşii proaspete -cu 6,0%), struguri proaspeţi – cu 6,1% şi cartofi – cu 0,5%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *