Opinii și Editoriale

Toata tara a protestat!

Actiunile de protest, care au avut loc ieri la Chisinau, au fost sustinute prin mitinguri desfasurate in mai multe localitati ale republicii. Multi oameni s-au pornit din sate si raioane la Chisinau, dar politia le-a blocat calea la intrarea in capitala, intorcandu-i din drum. In unele raioane, politia le interzice tinerilor sa iasa din localitate, in altele – oamenii intentioneaza sa vina la Chisinau miercuri, iar in altele – lumea pur si simplu e socata si nu stie cum sa procedeze.

 

I-am rugat pe mai multi lideri din teritoriu sa ne descrie situatia din raioanele lor si va prezentam, pe scurt, cele relatate de ei.

Serghei Muravschi, vicepresedintele raionului Orhei
Dimineata, cateva sute de tineri s-a adunat la Palatul de cultura din Orhei, dorind sa plece la Chisinau. Insa politia a blocat gara auto, lasand doar un microbuz spre capitala, in care li se permitea sa intre numai persoanelor in varsta. Tinerii au incercat sa plece cu microbuze particulare, dar comisarul Gradinaru si seful politiei rutiere din Orhei le-au interzis soferilor sa porneasca masinile. Am incercat sa vorbesc cu comisarul, dar el n-a vrut sa ma asculte. In situatia creata, la Chisinau au plecat doar cei care aveau masinile lor, carora ma voi alatura si eu.

Ion Ciontoloi, presedintele raionului Causeni
La moment, verificam cat de corecte au fost alegerile la Causeni si am descoperit ca printre „alegatori” au fost si persoane decedate, care au fost incluse in buletinele de vot si pentru care s-a votat. Aici n-au fost organizate mitinguri – multi oameni
s-au deplasat dimineata la Chisinau.

Gheorghe Vasilache, presedintele raionului Cahul
La ora doua, a avut loc un miting in centrul orasului Cahul, dupa care opt autobuze pline cu oameni s-au pornit spre Chisinau si s-au alaturat protestatarilor. Pe drum, politia ne-a oprit la iesirile din toate raioanele, ni s-au facut procese-verbale, dar noi am mers inainte. Singurul conflict mai mare a avut loc la Cantemir, unde eram somati cu insistenta sa ne intoarcem, dar oamenii au iesit din autobuze si erau gata sa rastoarne masina politiei. La intrarea in Chisinau, cand am fost opriti, am iesit din nou cu totii, scandand „Jos comunistii!”. Vazandu-ne, politistii s-au speriat si au fugit.

Ilie Rau, presedintele raionului Calarasi
Tensiune mare e si la noi, ca in toata republica, de aceea o buna parte a plecat la Chisinau. La Calarasi n-a avut loc nicio actiune de protest, dar toata lumea fierbe.

Andrei Malasevschi, presedintele raionului Cantemir
Lumea e nemultumita si la Cantemir. Unii s-au deplasat deja la Chisinau, iar altii se pregatesc sa plece. Nu exclud faptul ca politia ne va pune impedimente pe drum, dar noi vom ajunge, oricum, alaturi de ceilalti protestatari.

Valentin Burduja, vicepresedintele raionului Falesti
La noi se revolta fiecare in parte, dar nu se organizeaza. Tac, probabil, se tem… La Falesti se vorbeste ca, in perioada 3-5 aprilie, alegatorilor li s-a platit cate 100 lei de vot pentru comunisti.

Iurie ?ap, primarul orasului Floresti
Florestenii sunt socati. Aici se formase deja si o stare de spirit anticomunista si oamenii au votat pentru schimbare, dar s-au trezit in stagnare. In rest, e liniste si parca nimeni nu se porneste la Chisinau. Acum, cand vorbesc cu dvs., sunt in drum spre capitala si masina mea a fost depasita de un automobil al consiliului raional si unul al politiei din Floresti – cu girofarurile aprinse – care mergeau tot spre Chisinau.

Ion Gudumac, presedintele raionului Leova
La Leova, batranii tac, dar persoanele de pana la 50 de ani s-au pornit de dimineata, intr-un numar destul de mare, spre Chisinau.

Ion Munteanu, presedintele raionului Nisporeni
Situatia e extrem de tensionata la Nisporeni, de parca ar fi sfarsitul lumii. Nimeni nu-si mai poate stapani emotiile. Oamenii nu au cuvinte, fiindca nimeni nu intelege ce s-a intamplat. Unii s-au pornit spre capitala, iar altii au ramas sa protesteze la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din Nisporeni.

Mircea Martaniuc, presedintele raionului Soroca
Verificam procesele-verbale ale sectiilor de votare si ele contin devieri in comparatie cu rezultatele anuntate de CEC pentru Soroca. In centrul orasului a avut loc un miting, care a durat pana tarziu si va continua maine (azi – n.r.). Participantii au adoptat o rezolutie prin care cer alegeri repetate si demisia ministrului Papuc. Dar nu ne pornim spre capitala, caci Chisinaul nu ne primeste si nu vrem sa riscam asupra noptii. Totusi, daca va fi nevoie, vom veni neaparat maine.

Valeriu Gaju, vicepresedintele raionului Stefan-Voda
In mai multe localitati din Stefan-Voda, tinerii condamna deschis generatia in varsta pentru situatia in care am ajuns. Intrucat stim ca unele incercari masive de a intra in capitala ale protestatarilor din alte raioane au fost zadarnicite de politie, oamenii se pregatesc sa vina la Chisinau duminica.

Ion Harea, presedintele raionului Ungheni
Revolta mare! Lumea e in doliu! Tocmai s-a terminat un miting, la care oamenii si-au exprimat indignarea si nedumerirea. Multi s-au organizat operativ dimineata si au luat drumul spre Chisinau, ceea ce a pus in garda politia, care acum interzice iesirea din Ungheni. Mai mult, directorii tuturor bazelor auto au fost avertizati ca vor avea de furca cu comunistii, daca de pe teritoriul lor va iesi vreo masina.

Boris Burca, presedintele raionului Telenesti
Liceeni au organizat un mare miting in centrul orasului Telenesti si au scandat „Libertate!” si „Jos comunistii!”. Nu stiu daca a plecat cineva la Chisinau.

Andrei Vacarciuc, presedintele raionului Cimislia
Niciodata n-am vazut la Cimislia asa ceva – circa trei mii de oameni au protestat in centrul orasului, dupa care au mers intr-un mars de protest prin toata urbea. Protestele vor continua si maine, iar daca va fi nevoie, ne vom porni si noi, in coloane, spre Chisinau, unde, pe parcursul zilei, a fost transportata politia din Cimislia. Sunt uimit si de faptul ca am primit semnale de la Vama Sculeni ca nici studentilor basarabeni din Romania nu li se permite sa vina acas
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *