Astăzi 28 Mai 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Marime Font

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik, potrivit Rador.

În Balcani, elitele politice sunt gata să îmbrățișeze modelul autoritar rus, care se potrivește mecanismelor dominante ale regiunii pentru "captarea" statului de interese private. Oamenii care iau decizii devin colaboraţionişti ai Moscovei, iar această cooperare este garantată și prin renta de corupție, pe care ei o obțin din marile proiectele ruseşti din infrastructură și energie.

Pe fondul lipsei de dorinţă cu care UE s-a angajat politic față de sud-estul Europei, SUA devine din nou o contrapondere de neînlocuit a forțelor destabilizatoare în Balcani. Prezența diplomatică sporită a SUA în regiune, în 2019, ar trebui să fie urmată de acțiuni la fel de puternice pentru combaterea corupției și spălării banilor, precum și pentru reconstruirea din nou a instituțiilor democratice ca un stăvilar al influenței străine răuvoitoare.

Loading...


Acestea sunt doar o parte din concluziile unui raport al Centrului pentru Studiul Democrației asupra Mecanismelor de Influență Rusă după anul 2014, elaborat cu ajutorul a 10 cercetători și jurnaliști de investigație din zonă. Autorii mulțumesc pentru sfaturile și coordonarea a zeci de reprezentanți ai structurilor NATO, UE, Departamentului de Stat și trei ministere de externe din Europa, ONG-uri din SUA și Europa, precum şi ambasadorului american, Eric Rubin, dar şi altora.

Acesta este al treilea din seria "Manualul de la Kremlin" și a fost prezentat săptămâna trecută la Washington, la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis). Analiza vizează 8 țări, inclusiv din UE și NATO: Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru.

"Chiar și guvernarea GERB și partenerii săi de coaliție din Frontul Patriotic au îmbrățișat, de fapt, începând cu anul 2006, cea mai mare parte a proiectelor energetice lansate de Kremlin, deși partidul lui Boiko Borisov, verbal, se pronunţă pentru realizarea obiectivelor strategice euro-atlantice ale Bulgariei", se arată în text. În acesta se afirmă că Ataka este cel mai deschis partid pro-rus din Bulgaria, dar pentru Kremlin este un jucător periferic, iar principalele sale operațiuni de intervenție politică se concentrează pe forțele politice importante din punct de vedere structural, inclusiv principalele partide de guvernare și opoziție.

"Partidul Socialist Bulgar (BSP) este cel mai popular partid pro-Moscova din Bulgaria, precum și cel mai mare grup de opoziție din Parlamentul de la Sofia. Partidul nu este eurosceptic și, în general, urmărește orientarea euroatlantică în politica externă, dar în tandem cu alte partide mai mici, dar foarte influente, precum Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi și ABV, lucrează în mod sistematic pentru promovarea agendei economice ruse în Bulgaria. Ei sunt deosebit de activi în activitatea de lobby pentru proiecte de infrastructură de mare amploare.

Mass-media şi grupuri de presiune

În plus, influența mass-media rusă trece prin câteva mici canale de televiziune prin cablu - precum Channel 3 și Alpha - și cel puțin 3 ziare (Duma, Zemia și Ataka) legate în mod direct de Rusia, ori prin intermediul proprietarilor lor sau prin influenţa asupra conținutul a ceea ce difuzează și tipăresc, scriu autorii.

"O parte dintre ziarele de mare tiraj - cum ar fi Telegraf, Trud, Monitor și 24Chasa -, răspândesc propaganda rusă acordând o atenție specială anumitor aspecte. De exemplu, cât de corectă a fost politica externă rusă în Europa, Orientul Apropiat și America Latină; cât de importante sunt Bulgaria şi Balcanii pentru Europa, proiectele energetice ruseşti și cât de dezgustătoare sunt valorile euroatlantice. Numitorul comun între toate aceste publicaţii este că sunt conectate la rețele cu legături de afaceri apropiate de Rusia - cum ar fi unul dintre magnaţii mass-media bulgari și parlamentar Delian Peevski. Mijloace de informare în masă sub influenţă rusă au devenit şi platforme pentru politicieni pro-ruşi conectaţi între ei, jurnaliști și intelectuali, care pun laolaltă propaganda discursului sancţionat de Kremlin despre valori conservatoare şi valori tradiţionale acolo unde apare o asemenea posibilitate în dezbaterea publică - în special atunci când este vorba despre genul social, persoanele LGBT sau familia tradițională".

În raport se arată că este deosebit de netransparentă situația legată de mass-media online și grupuri de social media, unde se obţine influență aproape fără investiții de fonduri.

Dincolo de problema răspândită în regiune a proprietarilor adevăraţi ai mijloacelor de informare în masă, oligarhizarea piețelor mass-media (de rețelele strâns legate de afaceri cu Rusia), aplicarea slabă a legii, dependența mass-media de agenții de publicitate mari pe o piață publicitară altfel mică, situația se complică și din cauza legăturilor politice puternice cu oamenii din guvern. În primul rând, aceste rețele sprijină concentrarea mass-media publică și privată în anumite mijloace de informare în masă, deseori legate de politica externă rusă sau de interesele private pro-ruse. În al doilea rând, combinaţia de proprietăți mass-media și implicarea în politică oferă guvernului național un instrument puternic pentru a controla eficient ceea ce se scrie și se vorbește în favoarea intereselor politice și economice rusești. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, în poziția sa oficială, guvernul poate părea echilibrat și neutru cu privire la aceleași probleme, explică autorii raportului.

În aceste condiţii, Rusia nu lasă totul pe seama rețelelor oligarhice autohtone. Prin intermediul organizațiilor și grupurilor religioase, culturale și neguvernamentale, încearcă să confunde, să dezorienteze, să manipuleze, să semene instabilitatea și tensiunea, să reînvie conflictele vechi, între comunități, alegători și populația țărilor din regiune care nu pot fi numite rusofile. Mai mult, fără o intervenție directă în procesul de luare a deciziilor, aceste grupuri pot crea rapid o atmosferă care obligă guvernul să-și schimbe decizia.

"Slăbirea forței de atracție a Uniunii Europene lasă un vid de putere în sud-estul Europei, pe care forțe autoritare precum Rusia sunt gata să îl umple", spun autorii. "Kremlinul profită de cedarea democrației și de cucerirea în general a statului și a instituțiilor sale nefuncționale pentru a-și consolida influența economică și politică în regiune. În timp ce puterea economică a Rusiei în sud-estul Europei slăbește după ce în 2014 au fost impuse sancțiuni de UE și NATO, capacitatea sa globală de a influența politicile naționale rămâne semnificativă și dobândeşte chiar o mai mare eficienţă".

Rolul tot mai mare al statelor autoritare în politica și economia Europei de Sud-Est întăreşte şi mai mult rețelele de preluare a statului, care controlează procesele-cheie de luare a deciziilor. La rândul său, aceasta subminează încrederea în asistența pentru reforme democratice, venite din partea partenerilor euroatlantici, cum ar fi politica UE de a transforma supremaţia legii, mass-media liberă și justiția independentă în criteriu de acces la fondurile UE.

Vivacom, BCC, Turk Stream şi Centrala Nucleară Belene

În ceea ce priveşte Bulgaria, concret, raportul oferă exemple despre rolul Rusiei nu numai în ceea ce priveşte împovărarea contribuabilului bulgar cu proiecte de multe miliarde, cum ar fi Centrala Nucleară de la Belene şi Turk Stream, dar și controversatul, potrivit autorilor, model al companiei Lukoil, care îi permite să plătească impozite mici în țară, deși este o forță dominantă în sectorul petrolier. De asemenea, autorii remarcă faptul că o parte semnificativă a investițiilor făcute de Lukoil nu sunt raportate ca provenind din Rusia, ci din Olanda, deoarece trec printr-o companie înregistrată acolo. Prin intermediul băncii de stat VTB din Rusia, autoritățile de la Moscova au fost în Banca Comercială Corporativă (BCC), au luat partea lui Delian Peevski în conflictul ce a dus la lichidarea acestei bănci și au finanțat achiziția companiei de telefonie Vivacom, iar astfel au obținut un control imens asupra infrastructurii strategice de comunicații a Bulgariei, prin intermediul Administraţiei Naţionale a Staţiilor de Radio şi Televiziune, se mai arată în text.

Despre continuarea Turk Stream se aminteşte că oricum s-ar prezenta renaşterea South Stream în acesta, ca versiune economică mai degrabă decât geopolitică a originalului, el rămâne cel mai important proiect politic al Rusiei în regiune. În ciuda eforturilor depuse de guvernul bulgar pentru a-l "strecura" ca îndeplinind cerințele europene, acesta este marcat de repetarea deficiențelor South Stream - trecerea în grabă a deciziilor prin parlament, în contradicţie cu principiile de securitate energetică naţională, achiziții publice efectuate pe repede înainte cu companii ciudate de pe piața europeană, furnizorii ruși stabiliţi în prealabil și presiune din ce în ce mai mare de la Moscova și Belgrad pentru a începe construcția conductei.

Bulgaria a acceptat noul proiect și a renunțat la încercarea de a solicita compensații în următorii 10 ani în cadrul contractului de furnizare existent prin Ucraina până în 2030. De fapt, încă din 2006, guvernul bulgar a permis ca soluționarea litigiilor cu Gazprom să aibă loc nu într-o țară neutră, ci într-un tribunal de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț a Rusiei. "În timpul negocierilor legate de Turk Stream, guvernul rus a "condus mașina" și a direcţionat dialogul, în timp ce politicienii bulgari au perceput acordul ca un serviciu făcut de Rusia pentru Bulgaria mai degrabă, decât ca un acord între parteneri egali, din care ambele ţări au de câştigat".

Bulgaria continuă să cheltuiască alte miliarde de leva pentru Centrala Nucleară de la Belene, fără motive economice și energetice, continuă autorii. În 2008 a fost semnat un contract de construcție pentru 4 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde au fost cheltuite din fondurile de altfel modeste ale companiei energie de stat. Deși proiectul a fost oficial înghețat în 2012, chiria provenită din utilizarea acestor resurse alimentează lobby-uri nucleare puternice din partea experților, politicienilor și consultanților din țară, capabili să monopolizeze dezbaterea publică pe această temă.

Același partid care a înghețat "Belene", l-a dezghețat în 2017. "Implementarea proiectului va cufunda în continuare guvernul bulgar în relații economice asimetrice și costisitoare cu Rusia, care în viitor pot deveni pârghii pentru câștiguri politice. Holdingul Energetic Bulgar este deja încorporat într-o spirală adâncă a datoriei, care probabil se va accelera odată cu restartarea proiectului".

Autorii reamintesc că guvernul vine cu argumente dintr-un raport al Academiei Bulgare de Ştiinţe, foarte controversat și încă nepublic în totalitate, din care s-au retras câteva persoane din cauza dezacordurilor. De asemenea, se reamintește gradul extrem de ridicat de improbabilitate pentru a obține condițiile financiare și economice care ar putea justifica construirea unei a doua centrale la Belene: "o creștere economică anuală medie și continuă între 3 și 4 la sută din PIB în următorii 25 de ani, creşterea populației Bulgariei cu 300.000 de oameni și o creștere de 25% a consumului de energie".

Raportul Academiei Bulgare de Ştiinţe a fost coordonat de un fost viceprim-ministru care tocmai a semnat un acord pentru o societate comună cu Rusia pentru construirea South Stream.

Ce propune raportul (o parte din idei)

Guvernele, în coaliție cu sectorul non-guvernamental și cu partenerii internaționali, să elaboreze și să pună în aplicare strategii împotriva preluării statului, inclusiv diagnosticarea și evaluarea periodică a evoluției, dacă există o asemenea tendință și în ce măsură a progresat
- elaborarea surselor de capital străin, în afara celor de la țări autoritare, care au vizat sectoare importante din punct de vedere structural, fără utilizarea regulilor de concurență; aceasta este în principal sarcina băncilor centrale și autorităților de reglementare financiară
- clarificarea de către autoritățile antitrust, inspectorii fiscali, autoritățile de reglementare financiară și agențiile de securitate naționale a proprietarilor finali ai investițiilor directe străine; astfel de va evita concentrarea pieței, spălarea banilor și achiziția de active strategice de la companii legate de state autoritare
- desființarea oligopolurilor în comerțul cu ridicata și cu amănuntul de combustibili, care permit giganților ruşi ai petrolului să aibă chirii disproporționate
- aplicarea mai strictă a legilor privind finanțarea partidelor politice și publicarea periodică de către serviciile de informații a unei evaluări a amenințărilor de imixtiune străină
- consolidarea și susținerea independenței autorităților naționale de reglementare a mass-media
- UE să fie mai activă cu privire la statul de drept și combate corupției și să urmeze exemplul SUA, trimițând în regiune un trimis special cu acces direct la Bruxelles, Berlin și Paris
- implicarea directă a Comisiei Europene cu societatea civilă în Europa de Sud Est, prin intermediul programelor gestionate de la Bruxelles privind statul de drept, justiția etc.
Analiză DNEVNIK (traducere Rador)

https://www.hotnews.ro/stiri-international-23628482-analiza-dnevnik-pentru-interesele-rusiei-bulgaria-lucreaza-guvern-parlament-principalele-mijloace-informare-masa.htm 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 19:58

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”. Cum comentează Procuratura și avocatul lui Platon

Jurnalistul Dumitru Ciorici a publicat pe canalul său de telegram un clip video cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:48

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei multe procese s-au transferat online. Restricțiile de circulație și de activitate au impulsionat agenții economici să folosească online unele instrumente pe care le oferă Guvernul, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 13:34

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

CAZ TERIBIL / Băiețelul de 6 ani, din Hâncești, a fost găsit MORT. Cadavrul copilului a fost găsit în WC-ul din curtea casei

Băiețelul de 6 ani, care a dispărut de acasă pe data de 26 mai, a fost găsit mort. Informația a fost confirmată de primarul localității, Alexandru Botnari.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 13:03

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gată să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

De asta se tem socialiștii? PAS, Platforma DA și PDM sunt gată să voteze ÎMPREUNĂ / Despre ce este vorba

Pachetul de legi necesar pentru debursarea asistenței financiare europene trebuie votat. Uniunea Europeană vrea să ne ajute, oferindu-ne asistență în condiții favorabile, dar socialiștii dau cu piciorul. Situația este înspăimântătoare.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:46

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Moment istoric, de cotitură, pentru România. Istoria nu iartă proștii

Economistul Iancu Guda a transmis un mesaj tranșant după ce s-a stabilit suma pe care România urmează s-o primească de la UE. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Mai 2020, ora: 12:45

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

DOVADĂ că „succesele” lui Dodon&Chicu sunt MINCIUNI SFRUNTATE / Pandemia ia aripi - Moldova vs România vs Italia

Evoluția pandemiei în R. Moldova vs România vs Italia (în infografice) demonstrează că cele 2-3 luni de carantină și „măsurile” luate de guvernare n-au oprit răspândirea coronavirusului!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:38

Dispariție STRANIE! Un băiat de 6 ani, răpit la Hîncești!

Dispariție STRANIE! Un băiat de 6 ani, răpit la Hîncești!

Potrivit poliției, până la această oră au fost verificate fântâni și subsoluri, pădurea din vecinătate și terenuri agricole. Sute de persoane, polițiști, carabinieri, voluntari și membri ai diferitor asociații s-au implicat în căutarea minorului dispărut la...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:30

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

De când reiau zborurile companiile aeriene low-cost din România și cât costă biletele

Operatorii aerieni low-cost din România reiau zborurile din iulie, iar preţurile biletelor încep de la 29 de euro. La bord, pasagerii vor primi măşti, şerveţele cu alcool şi gel dezinfectant.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 12:24

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

Marion Cotillard a fost diagnosticată cu COVID-19

 Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 12:20

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 12:05

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Unul din consilierii deputatului Alexandru Slusari și unul de-a socialistului Batrîncea au fost testați POZITIV cu COVID-19

Încă un caz de COVID-19 a fost înregistrat în Parlament. Este vorba despre șefa aparatului vicepreședintelui Legislativului, Alexandr Slusari. Despre aceasta anunță autorul canalului de Telegam “Bazar politic”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:36

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Maia Sandu comentează „punga” primită de către Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc

Fostul premier Maia Sandu, lidera PAS, despre criza sanitară și criza politică din R.Moldova, în dialog cu Valentina Ursu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:29

Dodon ne crede proști? „NU ȘTIU ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Dodon ne crede proști? „NU ȘTIU ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Șeful statului Igor Dodon susține că nu știe ce a fost în punga care apare în înregistrarea video dată publicității pe 18 mai, curent, de deputatul Iurie Reniță. El este convins că înregistrarea este parte a unui joc realizat de fostul lider democrat, Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 10:18

Un bărbat din Chișinău a câștigat 777 777 de lei la Loteria Națională. E al treilea mare câștig al norocosului

Un bărbat din Chișinău a câștigat 777 777 de lei la Loteria Națională. E al treilea mare câștig al norocosului

Anton Șircov din Chișinău bate toate recordurile Loteriei Naționale! Concentrația de noroc din sângele bărbatului, în vârstă de 34 de ani, atinge cote maxime, după ce a obținut al treilea mare câștig la loterie, și anume 777 777 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 09:45

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor Din editia print

​Costumele de astronauţi pe care le vor purta Doug Hurley şi Bob Behnken în lansarea primului zbor al Capsulei Crew Dragon, misiunea coordonată de NASA și SpaceX, au fost create cu mare atenţie. Casca realizată la imprimanta 3D şi mănuşi touchscreen-sensitive sunt doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 09:29

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov”

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov” Foto: simbol

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Vladimir Plahotniuc a fost ghidat în schema de fraudare a sistemului bancar de oameni bine școliți, precum Andrian Candu și Serghei Iaralov. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 09:13

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Mai 2020, ora: 08:51

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului este celebrată anul acesta în data de 28 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În tradiția populară, această sărbătoare poartă denumirea de Ispas.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 28 Mai 2020, ora: 08:21

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

 Mercur intra in Rac si comunicarea intra intr-o stare mai dificila. Racul este un semn taciturn, nu vorbeste prea mult. Este foarte greu sa-l faci sa se deschida si sa vorbeasca despre ceea ce simte. Noroc cu Luna in Leu care este destul de expresiva si mai “indulceste” putin...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Mai 2020, ora: 04:15

O femeie pilot: Georgeta Manolache

O femeie pilot: Georgeta Manolache Foto: Foto: arhiva familiei Manolache

Sunt îndeletniciri pe care oamenii încă le privesc ca fiind potrivite numai bărbaṭilor, dar în care femeile s-au arătat la fel de pricepute şi pasionate. Una dintre ele este aviaṭia. De-a lungul timpului reprezentantele sexului frumos s-au lăsat şi ele cucerite de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 03:53

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală în Marea Britanie. Un nou-născut care a venit pe lume la 11 martie la spitalul universitar Norfolk şi Norwich (NNUH) este primul bebeluş din lume care a primit o terapie cu canabis.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Mai 2020, ora: 01:41 de Mihaela Culcinschi

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)