Actualitate

TOATE vaccinurile importate în R. Moldova sunt de calitate

Directorul adjunct Agenția Națională de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a menționat că în ultimii ani suntem martori la diverse campanii lansate de oameni care nu au nimic cu medicina și care pun la îndoială eficiența vaccinării.

Potrivit acestuia, în spațiul public, dar și în mediul online circulă mai multe mituri care pun la îndoială calitatea vaccinelor importate în Moldova precum că acestea ar fi mai rele decât vaccinele utilizate în alte țări occidentale. „Orice import de vaccinuri se realizează în baza unui pachet de documente obligatorii. Niciun lot de vaccinuri care nu corespund nivelului de calitate nu este acceptat în depozite.

De asemenea, Nicolae Furtună atrage atenția că, pe lângă îndoieli asupra calității vaccinelor, în societate circulă mai multe idei că vaccinare ar provoca anumite maladii. „Fals! Studiile au demonstrat că vaccinarea protejează populația de maladiile infecțioase”. Acesta a îndemnat ca toți părinții să accepte vaccinarea copiilor lor și să nu-i lipsească pe aceștia de dreptul la sănătate.

„Aș vrea ca toți cei care afirmă că vaccinarea aduce daune să dea exemplu de o carte de specialitate, de un site specializat de medicină care afirmă că vaccinurile sunt dăunătoare”, a spus Alexei Ceban, colaborator al Secției Profilaxie Specifică din cadrul ANSP. Potrivit acestuia, în Serbia au fost lansate în spațiul public mai multe informații false referitor la vaccinuri. Au fost deschise mai multe procese penale, deoarece au murit copii din cauza unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinări.

Controversele cu privire la obligativitatea vaccinării au revenit pe agenda publica în luna august, când în Moldova au fost înregistrate mai multe cazuri de rujeolă, iar la data de 20 august Guvernul a instituit cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

În prezent, aproximativ 5700 de copii nu sunt admiși în instituțiile de învățământ din motiv că aceștia nu au fost imunizați împotriva rujeolei.

Sursa: http://ipn.md/

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *