Circa 20 dintre cei 72 de angajați ai Stației de Irigare Briceni și-au primit doar parțial salariile pentru anul 2019.
Deși acum două săptămâni, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, afirma că Agenția Proprietății Publice (APP) i-a promis că vor fi alocați 860 de mii de lei pentru stingerea datoriilor salariale, banii au ajuns doar la angajații care au acționat întreprinderea în judecată și au obținut câștig de cauză. Uluiți de această situație, colegii acestora au decis să-și ceară și ei dreptatea în instanță.
În consecință, subliniază angajații, o parte din această sumă a fost repartizată pentru achitarea lefurilor lucrătorilor care au câștigat procesele civile împotriva întreprinderii, iar cu restul banilor s-au acoperit datoriile fiscale ale stației. Promisiunile spicherului Zinaida Greceanîi, care a dat asigurări repetate că va rezolva această problemă s-au dovedit a fi iarăși vorbe în vânt.
În perioada în care TIMPUL a realizat primul material la acest subiect, am solicitat explicații și de la Ghenadie Țepordei, noul director general al APP. În răspunsul pe care l-am primit zilele trecute, se arată că „restanța salariului calculat și neachitat angajaților întreprinderii pentru anul 2019, la sitiația din 01.02.2020 constituie 1 923 022 lei”. Aceste datorii ar fi apărut, potrivit Agenției, inclusiv din cauza că livrarea apei consumatorilor pentru irigare are un caracter sezonier și este direct afectată de cantitatea precipitațiilor.
De asemenea, directorul Agenției anunță că, în iunie 2019, a fost organizat un concurs pentru selectarea directorului Stației de Irigare Briceni, însă nimeni nu și-a depus dosarul. De aceea, pe 17 iulie, același an, APP l-a numit în funcție de director interimar pe Pavel Pilipețchi, unul dintre angajații cu restanțe uriașe la salarii. Acesta însă nu și-a putut îndeplini atribuțiile, deoarece fostul director Nicolae Oberșt a refuzat să-i cedeze locul și să-i transmită bunurile întreprinderii. Prin urmare, pe 24 iulie, Pilipețchi a fost nevoit să-și dea demisia, notează aceeași sursă.
„Este analizată activitatea înterprinderii, pentru a identifica persoanele ce se fac vinovate de starea financiară ce s-a soldat cu neachitarea salariilor (...) Prin actul de transmitere nr.03/06 din data de 05.02.2020, în conformitate cu Hotărârea Guvernului Nr. 439/2019, sistemele de irigare au fosr transmise din administrarea Agenției Proprietații Publice în administrarea Agenției „,Apele Moldovei” din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, precizează Ghenadie Țepordei.
„Procesul de judecată a avut loc, decizia a fost pronunțată și materialele au ajuns la executorul judecătoresc. Cei aproape 20 de oameni și-au primit jumătate din bani doar datorită deciziei instanței. După aceasta, toți absolut au dat în judecată”, afirmă Pilipețchi.
Acesta îl învinuiește în continuare de administrare ineficientă pe Nicolae Oberșt. „În timp ce lucrătorii se plâng de restanțe uriașe la salarii, directorul Oberșt se odihnește la sanatoriu și își acordă îndemnizații de zeci de mii de lei. A fost un mare scandal, pentru că foaia de tratament la sanatoriu este destinată unei persoane bolnave, care se deplasează greu. Dar când documentele erau pregătite pentru acel om, Oberșt le-a făcut din nou pe numele său și a plecat el”, susține Pilipețchi. El speră că lucrurile ar putea în sfârșit să se amelioreze, după ce întreprinderea a trecut în gesiunea Agenției „Apele Moldovei”.
Menționăm că Nicolae Oberșt infirmă acuzațiile ce i se adus și se plânge că trăiește de azi pe mâine, fiind ajutat de prieteni și de mama sa, care este pensionară.
|
Felicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolul