CSI / Rusia

TOP 10 minciuni propagandistice ale Rusiei despre războiul din Siria

Publicaţia a evaluat declaraţiile propagandistice ruseşti, care s-au dovedit a fi nimic altceva decât minciuni, crezute, din păcate, de ”cei mai mulţi oameni politici occidentali”.

Pe poziţia cu numărul 10 al topului minciunilor Moscovei, autorul materialului aminteşte declaraţia lui Putin că operaţiunea militară în Siria vizează exclusiv militanţii ISIS. Doar mai târziu, Rusia s-a distanţat de această prima mare minciună, spunând că operaţiunea să militară este îndreptată împotriva ISIS şi ”altor grupări teroriste”.

Următoarea minciună în top (9) este declaraţia conducerii ruse că în operaţiunea militară sunt implicate doar forţele aeriene ruse. Autorul se referă la declaraţia şefului administraţiei prezidenţiale Serghei Ivanov, care spunea că Rusia nu va desfăşura în Siria „trupe la sol”. Fals: în provincia Homs, în Lattakia şi Alep, Kremlinul a trimis militari pe care îi numeşte „consultanţi”, „genişti” sau „observatori ai încetării focului”. În realitate ei lupta pe partea armatei lui Assad împotriva opoziţiei şi ISIS.

O altă afirmaţie a guvernului rus spunea că aviaţia să atacă poziţiile ISIS în Raqqa. Ziarul german spune că această afirmaţie ocupă locul al 8-lea în clasamentul declaraţiilor false ale Moscovei.

„La începutul operaţiunilor militare în Siria, Moscova a publicat numeroase videoclipuri ale atacurilor sale aeriene. Ele trebuiau să probeze că Rusia lupta eficient cu ISIS. Problema este că după cum au aflat Bild şi jurnaliştii Bellingcat, loviturile aeriene prezentate a fi împotriva ISIS, în realitate vizau ţinte alfate la 250 km distanţă de obiectele anunţate în comunicatele oficiale. Mai târziu, Ministerul Apărării rus a început să reducă numărul de videoclipuri postate, realizând că „există oameni capabili să verse lumina asupra tuturor acestor minciuni despre Siria”, scrie Bild.atac rusesc Siria2

Locul 7 în clasamentul declaraţiilor false este cea privind aviaţia rusă care ”nu atacă spitale”. Organizaţii precum „Medici Fără Frontiere”, Human Rights Watch, Amnesty Internaţional şi multe altele au acuzat distrugerile intenţionate ale spitalelor rebelilor de către forţelor aeriene ruse şi siriene. „Numai în iulie 2016 au fost nimicite în urmă bombardamentelor aeriene 43 de facilităţi medico-sanitare”, – potrivit unei organizaţii non-guvernamentale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova a acuzat Occidentul că nu are nicio dovadă directă sau indirectă a unor astfel de fapte. „Rusia ignoră însă filmele care prezintă aceste dovezi: fie aeronave ruseşti în momentul loviturilor aeriene, fie fragmente de bombe ruseşti printre ruinele spitalelor distruse”, adauaga publicaţia germană.

Pe locul 6 sunt „minciunile sfruntate, care ascund adevărate crime de război, ale Ministerului Apărării rus la adresa infrastructurii sociale critice din Siria. În decembrie 2015, Moscova a anunţat că a distrus câmpurile petroliere şi infrastructură de război a ISIS, iar că dovadă au fost prezentate şi filmele cu pricina”. Bild a consultat experţii. Rezultatul i-a şocat! Pe înregistrările video apare, de fapt, distrugerea unor silozuri de cereale şi a instalaţiilor de epurare a apei, părţi ale infrastructurii civile vitale.

Minciuna cu nr 5: „Rusia vrea pace, Rusia susţine încetarea focului, Rusia vrea să pună capăt conflictului”. Rusia apelează la aceste declaraţii de fiecare dată, dar da vină pentru continuarea masacrului din Siria pe toţi ceilalţi.camion lovit Siria.

Astfel, pe 10 septembrie, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, comentând încercarea de a menţine un armistiţiu, a declarat că Rusia va face tot ce este necesar astfel încât acele părţi în conflict, care se află sub influenţă Rusiei, la rândul sau să reafirme angajamentul lor pentru o încetare a ostilităţilor.

„După 9 zile, timp în care forţele lui Assad şi aliaţii săi au ucis 100 de civili, şeful Direcţiei Operaţiuni Principale al Statului Major General rus, general-locotenentul Serghei Rudskoi a anunţat că Statele Unite şi grupările din aşa-numită opoziţie moderată, controlată de America, nu au respectat condiţiile stabilite în cadrul acordurilor de la Geneva”. După numai 90 de minute, avioanele de război ruseşti atacă un convoi umanitar al ONU, notează publicaţia.

„Această acţiune planificată pe fondul armistiţiului reflectă crimele comise de Rusia în Siria. Niciun nou acord cu Moscova nu poate schimbă nimic”, – susţine ziarul.

Pe locul 4, potrivit autorului, este declaraţia Moscovei că teroriştii ISIS sunt prezenţi pe tot teritoirul Siriei – că o justificare a „loviturilor aeriene aplicate în toate regiunile ţării”. siriaSi numai după ce comunitatea internaţională a vociferat împotriva minciunii evidente, Moscova a recurs la un nou truc pentru a justifică atacul asupra oponenţilor lui Assad. Astfel, toată opoziţia siriană a fost trecută în categoria teroriştilor care acţionează în numele Dzhebhat en-Nusra. În realitate, potrivit experţilor, ponderea militanţilor acestui grup este de aproximativ 20% din totalul luptătorilor împotriva lui Assad.

Minciună nr 3: „Statele Unite sprijină ISIS”.

Mai absurde sunt acuzaţiile recente împotriva Statelor Unite, inventate de Rusia după atacul aerian eronat al US Air Force asupra poziţiilor armatei lui Assad din apropierea teritoriului controlat de militanţii ISIS, din estul Siriei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Zaharova s-a năpustit violent reclamând presupusul ajutor al Casei Albe acordat ISIS.

„SUA – continuă autorul – au condus cea mai eficientă coaliţie internaţională împotriva ISIS. Că urmare a operaţiunilor militare, au reuşit să alunge teroriştii şi aliaţii lor din mai mult de jumătate din teritoriile ocupate în Siria, cât şi în Irak. Forţele aeriene americane sprijin ofensivă la sol cu lovituri aeriene”. Acuzaţii ruseşti sunt concepute pentru a ascunde faptul că ISIS continuă să fie unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai regimului lui Assad, sprijinit de Moscova – în primul rând în sectorul petrolier.avion rusesc Siria

O altă minciună (nr.2) a fost şi declaraţia Kremlinului privind retragerea forţelor militare din Siria de pe 15 martie a acestui an. Potrivit preşedintelui Puţin, Rusia şi-a încheiat sarcina de baza în susţinerea regimului sirian în lupta să împotriva terorismului internaţional. Trei luni mai târziu, Assad şi Puţin au încercuit Alep, iar în luna septembrie, dictatorul a declarat că deţine controlul deplin asupra oraşului – totul graţie bombardamentelor intensive ale aviaţiei ruse.

„Retragerea” trupelor ruseşti a fost o minciună gogoantă, aşa cum s-a dovedit în curând. Rusia nu şi-a retras trupele, ci doar a efectuat o rotaţie de trupe în Siria.

Dar cea mai flagrantă dintre minicunile propagandei ruseşti în Siria a fost însă afirmaţia „că bombele ruseşti nu au ucis niciun civil sirian”.

”Această minciună pune în umbră restul minciunilor de la Kremlin”, – a adăugat jurnalistul care îl citează pe ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Iakovenko care declara că aeronavele ruseşti „nu au atacat ţinte civile”.

Ministerul Apărării rus nu a recunoscut pagubele colaterale în urmă loviturilor aeriene ruseşti, că să nu mai vorbim de exterminarea sistematică a populaţiei şi a infrastructurii civile.

Potrivit unei organizaţii non-guvernamentale, că urmare a atacurilor aeriene ruse, în Siria au fost ucişi în 12 luni 2.888 de civili, inclusiv 795 de copii. Chiar dacă aceste date nu sunt verificare în detaliu, ele dau măsură minciunii ruseşti.

„Faptul că Kremlinul nu a recunoscut nicio victima civilz în urmă loviturilor sale aeriene, este o minciună monstruoasă, care descalifică ţară că partener în orice fel de negocieri de pace”, -conchide ziarul Bild. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *