Pe data de 27 iunie, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, eveniment care, în opinia unor analiști, este cel mai important după declararea independenței.
Cu această ocazie, TRIBUNA a decis să publice un clasament convențional al 30 de evenimente care au marcat politica externă a țării noastre, expunîndu-le în ordine cronologică, pentru a evita careva interpretări eronate.
1). Declararea independenței RM
Moldova și-a declarat independența pe data de 27 august 1991, iar aceasta a permis stabilirea relațiilor diplomatice cu alte țări, precum și a legăturilor de colaborare cu cele mai importante organisme internaționale.
2). Adoptarea Declaraţiei a ţărilor-membre ale CSI de la Alma-Ata
În 1991, la 21 decembrie are loc adoptarea Declaraţiei ţărilor-membre ale Comunităţii Statelor Independente din Alma-Ata, prin care se proclamă încetarea definitivă a existenţei URSS.
3). Republica Moldova devine membru al OSCE
În 1992, la 30 ianuarie, Republica Moldova devine membru al OSCE.
4). Republica Moldova devine membru al ONU
Acest eveniment important are loc în 1992, la 2 martie, zi care coincide cu declanșarea conflictului armat de pe Nistru.
5). Declarația șefilor de state din CSI din 20 martie 1992
La 20 martie 1992, la Kiev, are loc adoptarea, de către şefii statelor membre ale CSI, a Declaraţiei cu privire la situaţia în raioanele din stînga Nistrului a Republicii Moldova.
6). Moldova devine membru al BERD
Pe data de 5 mai 1992, Republica Moldova devine membru al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
7). Semnarea Acordului cu privire la încetarea focului la Nistru
La 1 iulie1992, are loc semnarea Acordului cu privire la încetarea focului în zona conflictului de pe Nistru.
8). Semnarea Tratatului cu privire la principiile reglementării paşnice în Transnistria
La data de 21 iulie 1992, Preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elțin semnează Tratatul cu privire la principiile reglementării paşnice în Transnistria.
9). Moldova aderă la BM
La 28 iulie 1992, Republica Moldova aderă la structurile Băncii Mondiale.
10). Moldova devine membru al FMI
La 12 august 1992, Republica Moldova devine membru al Fondului Monetar Internaţional.
11). Obținerea statutului de invitat special al Consiliului Europei
În 1993, la data de 5 februarie, Republica Moldova obţine statutul de invitat special al Consiliului Europei.
12). Semnarea actului de aderare la CSI
La 26 aprilie 1993, Republica Moldova semnează Actul de intrare în componenţa Comunităţii Statelor Independente.
13). Antrenarea RM în programul NATO „Parteneriat pentru pace"
În 1994, la 16 martie, are loc antrenarea Republicii Moldova în Programul Blocului Nord-Atlantic (NATO) „Parteneriatul pentru pace".
14). Ratificarea Acordului privind crearea CSI
La 8 aprilie 1994, Moldova ratifică Acordul privind crearea Comunităţii Statelor Independente.
15). RM este admisă în APCE
La 14 iulie 1995, Republica Moldova este admisă în Asambleea Parlamentară a Consiliului Europei.
16). Semnarea Memorandumului Primakov
La 8 mai 1997, la Odesa, are loc semnarea Memorandumului privind normalizarea relaţiilor dintre Moldova şi Transnistria, cunoscut ca și Memorandumul Primakov.
17). Ratificarea Protocolului de la Paris privind forţele armate în Europa
În 1997, la 15 mai, Republica Moldova ratifică Protocolul de la Paris privind forţele armate în Europa din 19 noiembrie 1990.
18). Ratificarea Cartei Europene de Autoadministrare Locală
La 16 iulie 1997, Republica Moldova ratifică Carta Europeană de Autoadministrare Locală.
19). Crearea GUUAM
În 1997, pe 11 octombrie, are loc crearea Uniunii statelor Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova (GUAM) temporar şi Uzbekistan (GUUAM).
20). Intrarea în vigoare a Acordul cu privire la parteneriat şi colaborare dintre RM și UE
La 1 iulie 1998, intră în vigoare Acordul cu privire la parteneriat şi colaborare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
21). Ratificarea Cartei OCEMN
În 1999, la 22 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova ratifică Carta Organizaţiei de Colaborare Economică a ţărilor din bazinul Mării Negre.
22). Decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul
În 1999, la 22 noiembrie,Summit-ul OSCE la Istanbul obligă Rusia să evacueze, pînă la 1 ianuarie 2003, forţele sale militare şi armamentul din Transnistria.
23). Moldova devine membru al OMC
La 8 mai 2001, Republica Moldova devine membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
24). Moldova devine membru al PSESE
La 28 iunie 2001, Republica Moldova devine membru cu drepturi depline al Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est.
25). Semnarea Planului de acțiuni RM-UE
În februarie 2005, Republica Moldova a semnat, prima dintre statele CSI, la Bruxelles, Planul de Acţiuni UE-Moldova, recomandat pentru implementare în cadrul celei de-a VII-a reuniuni a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.
26). Lansarea Parteneriatului Estic
Parteneriatul Estic este lansat oficial pe 7 mai 2009, în cadrul Summit-ului de la Praga și este adresat celor 16 vecini din sud și est ai UE. Ulterior, Moldova devine lider în acest parteneriat, ceea ce-i permite să se apropie mult de UE.
27). Lansarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE
Negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM-UE sînt lansate pe data de 12 ianuarie 2010 și finalizate în toamna anului 2013.
28). Lansarea negocierilor pe marginea liberalizării regimului de vize
Negocierile pe marginea liberalizării regimului de vize sînt lansate pe 15 iunie 2010 și finalizate în toamna anului 2013.
29). Summit-ul de la Vilnius
În cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Moldova parafează Acordul de Asociere cu UE.
30). Liberalizarea regimului de vize cu UE
Liberalizarea regimului de vize cu UE intră în vigoare la datade28 aprilie 2014.
Sursa: voceabasarabiei.net
|
"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...
( ) Citeşte tot articolulPDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...
( ) Citeşte tot articolulStruțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...
( ) Citeşte tot articolulA devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...
( ) Citeşte tot articolulUltimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...
( ) Citeşte tot articolulDe acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.
( ) Citeşte tot articolulProiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...
( ) Citeşte tot articolulBlocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.
( ) Citeşte tot articolulDemocrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.
( ) Citeşte tot articolulLa Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...
( ) Citeşte tot articolulChișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...
( ) Citeşte tot articolulȘeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan
( ) Citeşte tot articolulRusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...
( ) Citeşte tot articolulO curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...
( ) Citeşte tot articolulAproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.
( ) Citeşte tot articolulGuvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...
( ) Citeşte tot articolulPreocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...
( ) Citeşte tot articolulGuvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc.
( ) Citeşte tot articolulMinistrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.
( ) Citeşte tot articolul