Actualitate

TOP 5 cele mai mari amenzi primite vreodată de companiile din sectorul tehnologic

Amenda de 2,42 miliarde de euro primită de Google de la Comisia Europeană (CE) este cea mai mare din istorie primită de o companie din sectorul tehnologic. Compania este acuzată că nu oferă un tratament egal competitorilor în ceea ce priveşte rezultatele afişate în serviciul Google Search, favorizându-şi platforma de cumpărături.

Suma pe care trebuie să o plătească gigantul serviciilor online are…”contracandidați”, scrie cariereonline.ro. Respectiv păleşte în comparaţie cu cea mai mare amendă primită vreodată de o companie. Banca J.P. Morgan a fost obligată să plătească 13 miliarde de dolari, pentru a rezolva nişte procese civile declanşate pentru practici ale instituţiei de dinainte de 2008, anul în care a izbucnit cea mai recentă criză financiară globală.
Google nu este, însă, prima companie de tehnologie care primeşte o amendă uriaşă. Intel şi Microsoft au trecut şi ele prin momente similare, iar amenzile primite, tot de la CE, au fost şi în acele cazuri foarte mari.

Iată un top al celor mai mari amenzi primite vreodată de companiile din sectorul tehnologic:

1. Google – 2,7 miliarde de dolari

Cazul analizat de Comisia Europeană a fost declanşat de mai multe plângeri din partea competitorilor americani şi europeni, care au dus la o investigaţie care s-a desfăşurat timp de şapte ani asupra celui mai popular motor de căutare. Autoritatea care reglementează competiţia în Uniunea Europeană a amendat Google în luna aprilie 2015, deoarece deforma rezultatele de căutare pe internet pentru a favoriza serviciul său de cumpărături, afectând, astfel, atât competitorii, cât şi consumatorii.

2. Siemens – 1,6 miliarde de dolari

Producătorul de maşini, echipamante pentru comunicaţii şi electronice a fost găsit vinovat, în 2008, în cazuri de corupţie judecate în Germania şi SUA. Compania a oferit mită mai multor oficiali din Germania, SUA, Irak, Israel, Venezuela sau Rusia pentru a primi contracte. Se pare că Siemens făcea acest lucru de la mijlocul anilor 1990. Compania era atât de afectată de corupţie încât după ce a fost schimbat directorul acesta a trebuit să înlocuiască aproximativ jumătate din echipa de conducere.

3. Intel – 1,45 miliarde de dolari

În 2009, cel mai mare producător mondial de procesoare pentru computere personale, Intel, a primit o amendă de 1,45 miliarde de dolari de la Comisia Europeană pentru încălcarea legislaţiei anti-trust. Compania a fost acuzată că plătea marii producători de PC-uri pentru a folosi produsele sale în defavoarea celor concurente.

4. Microsoft – 731 milioane de dolari

În 2013, Microsoft a primit de la CE o amendă de 731 milioane de dolari. La fel ca Intel, compania a fost găsită vinovată de încălcarea legislaţiei anti-trust. Mai precis, CE i-a cerut Microsoft să nu mai favorizeze în sistemul de operare Windows browserul Internet Explorer, pe atunci lider de piaţă, care venea preinstalat în sistemul de operare. După aceea, Microsoft a oferit pentru o vreme, în timpul procesului de instalare al Windows, un ecran în care utilizatorii puteau alege browserul dorit.

5. Samsung – 164 milioane de euro

Compania Samsung a fost implicată într-un cartel, format pe piaţa cipurilor de memorie. Gigantul sud-coreean a primit, în 2010, o amendă de 164 de milioane de dolari. Celelalte două membre ale cartelului respectiv au fost Infineon şi Toshiba. Samsung nu s-a învăţat minte, iar câţiva ani mai târziu a participat la o înţelegere pentru fixarea preţului la bateriile folosite în laptopuri şi telefoane mobile. În acest caz, braţul antitrust al Uniunii Europene a amendat companiile Panasonic, Sony şi Sanyo cu o sumă totală de 166 milioane de euro. Samsung a scăpat de amendă, deoarece a colaborat cu autorităţile şi a oferit informaţii care au ajutat la finalizarea anchetei.

Sursa: BizLaw

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *